Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Néhány héten belül indulhat a Márai Program

A következő hetekben elindulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyszabású könyvszakmai projektje, a Márai Program - közölte Venyigéné Makrányi Margit, az NKA könyvtári szakkollégiumának vezetője a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) által rendezett szombati beszélgetésen.
Mint a beszélgetést vezető Bakos Klára, az MKE elnöke elmondta, az egész könyves szakma körében óriási várakozás kíséri az évi 1 milliárd forintból működő Márai Programot, melynek célja az olvasáskultúra fejlesztése és a kortárs magyar szerzők széleskörű megismertetése.

A nagyszabású projekt a Nemzeti Kulturális Alap égisze alatt zajlik majd. Az NKA szépirodalmi, könyvtári, valamint ismeretterjesztés és környezetkultúra szakkollégiuma 2-2 képviselője mellett 2 főt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE), további 1-1 főt a Magyar Írószövetség, illetve a Szépírók Társasága delegálhat majd a Márai Testületbe, amely a könyvtárak számára felkínált 1000 kötetet tartalmazó lista összeállításáról dönt. Erről a listáról a programban részt vevő mintegy 570 hazai és határon túli magyar könyvtár szabadon rendelhet majd.

Venyigéné Makrányi Margit, az NKA könyvtári szakkollégiumának vezetője elmondta, 2010 első félévében 600 millió forint használható fel a Márai Programra, ebből 550 millió a könyvvásárlásra, míg a maradék 10 százaléknyi összeget irodalmi programokra, az olvasáskultúra népszerűsítésére és a működési költségekre szánják.

Mint hozzátette, az első listára a 2007. január 1. és 2009. december 31. között megjelent könyveiket ajánlhatják a kiadók, a második kiírás során azonban már friss köteteikkel is pályázhatnak.

A folyamatosan frissülő lista 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, illetve gyermek- és ifjúsági műveket, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és kézikönyveket tartalmaz majd - jegyezte meg Venyigéné Makrányi Margit, hozzátéve: a magyar szerzők prioritást élveznek.

Takács József, az NKA szépirodalmi szakkollégiumának tagja fontosnak tartotta, hogy a Márai Program keretében irodalmi rendezvények, író-olvasó találkozók is támogatást kapjanak, mert ezek az események a szakma tapasztalatai szerint nagymértékben növelik a könyveladásokat, illetve a könyvtárlátogatási kedvet.

Az MKKE igazgatója, Zentai Péter László szerint - noha több funkcióval lehetne még bővíteni - a Márai Program a magyar anyanyelvi kultúra védelmének legjelentősebb projektje, melynek révén harmadával emelkedik a könyvtárak által új kötetek vásárlására fordítható összeg. Mint kiemelte, "soha ilyen átlátható rendszer nem indult még el Magyarországon", így minden forint felhasználását nyomon lehet majd követni.

Kormos Sándor, a technikai lebonyolításért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLÓ) ügyvezető igazgatója elmondta, elkészült a Márai Program elektronikus kezelőfelülete, és a cég készen áll a logisztikai feladatokra is. Mintegy 600 ezer kötetet kell majd a könyvtárakhoz kiszállítani - érzékeltette a projekt méreteit.

Harsányi László, az NKA elnöke kiemelte, a Márai Program hosszú távú kezdeményezés, melynek során flexibilis, változtatható rendszerben, a tapasztalatok folyamatos beépítésén gondolkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy kerékpárost

A 86-os úton, pár méterre a Kapuvár végét jelző tábláról hajtott ki az útra egy 82 éves férfi, akit… Tovább olvasom