Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Nehéz év előtt az önkormányzatok

A megye települési önkormányzatainak zöme szigorú költségvetést kénytelen készíteni, hogy „megússza” valahogy az idei évet. A legtöbb helyen a fejlesztésekre, karbantartásra fordított keretet csökkentették, hogy jusson pénz a kötelező feladatokra.
Király Péter öttevényi polgármester.
„ Az önkormányzat költségvetési tervezetének első olvasatában még 20 millió forintos hiány szerepelt" – jelentette ki lapunk kérdésére Király Péter. Az öttevényi polgármester elmondta, ebből csak úgy tudtak nagyobb tételeket lefaragni, hogy a pedagógusok és a köztisztviselők jutalmazására szolgáló keretet megszüntették, 5–5 millió helyett csupán 1–1 millió forintot költenek az iskola és az óvoda karbantartására, illetve a Kossuth Lajos utca felújításától eltekintve teljesen leállnak a fejlesztésekkel.

Az öttevényi önkormányzatnál szintén a kényszerű takarékosság jegyében történik, hogy a helyhatóság felhagy a Harmónia Művészeti Iskola kihelyezett tagozatára járó gyerekek támogatásával, ami 380 ezer forint megspórolását jelenti. A megszorítások ellenére minden bizonnyal hét-nyolcmillió forintos hitelfelvételi terv szerepel a falu büdzséjében.
Király Péter polgármester szerint a nehézségek oka részben az, hogy a megemelt közalkalmazotti bérek fedezetét csak részben adja oda az állam, s a hiányzó négymillió forintot az iparűzési adóból kell elvenni. „Nehéz minőségi oktatásról beszélni akkor, amikor a fizetések ugyan már magasabbak, de szemléltető- és más fontos eszközök vásárlására nem marad pénz" – tette hozzá a polgármester.

A szomszédos Börcs polgármestere is egyetért azzal a megállapítással, hogy az önkormányzatok rosszabb helyzetben kezdik az idei évet, mint a tavalyit. Rácz Róbert azonban azt is megjegyezte: az eddigi mélypontot számukra az 1995-ös év jelentette, s a mostani annál, valamint pesszimista várakozásainál is jobb kicsivel. A Rábca menti községben az óvodai dolgozók létszámát máris eggyel csökkentették, valamint eldöntötték, hogy dologi kiadásokra csak annyit fordíthatnak, mint 2002-ben. A költségvetésbe mindenképpen hitelt kell betervezniük, amelynek mértéke attól függ, miként tudnak Abdával megegyezni a közös fenntartású iskola finanszírozásáról.

Bakonygyiróton várhatóan nem lesz hiány a költségvetésben – állította Kmetti Károly polgármester, aki szerint ehhez hozzájárul, hogy a faluban sem iskola, sem óvoda nem működik. A bakonyalji település két fejlesztést is szeretne megvalósítani az idén: a ravatalozó felújítása és bővítése, illetve a településrendezési terv elkészíttetése van soron. Előbbi 5 millió, utóbbi 3 millió forint körüli összegbe kerülne, amelynek hetven százalékát pályázaton akarják előteremteni. Hátrányuk előnyt is jelenthet: Bakonygyirótot a kormány nemrégiben a társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott települések közé sorolta, s így a falu könnyebben juthat megyei és régiós forráshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikrek (05.21 - 06.21)

Jellemzői: A változatosság és a polaritás jelentheti a legfontosabb tényezőket az… Tovább olvasom