Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben a börtönök

A központi megszorítások a sopronkőhidai fegyintézettől is átcsoportosításokat és a kiadási oldalon szűkítéseket igényelnek – derül ki dr. Pantali Zoltán parancsnok lapunknak adott nyilatkozatából.
A Kisalföld információja szerint 1989 óta magyarországi börtönökben tizenkét alkalommal zajlott le demonstráció, illetve megmozdulás a fogva tartottak részéről. Kiváltó okként szinte mindegyik esetben a rossz élelmezés és a mostoha elhelyezési körülmény játszott szerepet.

Egyre nehezebb helyzetben

A hét elején látott napvilágot az a hír, hogy országos szinten igen rossz anyagi helyzetbe került a büntetés-végrehajtás. Megtörtént, hogy kártyafedezet hiányában a rabszállító autó nem tudott tankolni, miképpen az is, hogy az elromlott kamerarendszer javítására sem volt már pénz. Három éve a rabok étkezési normatívája sem emelkedett.

1,2 milliárdos büdzsé

– Gondjaink nekünk is vannak, s való igaz, hogy az élelmezési norma 3 éve változatlan, de a 120 éves múltra visszatekintő Sopronkőhidai Fegyház és Börtönnek nincsenek ilyen szélsőséges problémái – mondta érdeklődésünkre dr. Pantali Zoltán ezredes, börtönparancsnok. – Nehézségeink abból eredeztethetőek, hogy büdzsénk – amely évek óta változatlan, 1,2 milliárd forint – nem követi az inflációt. Ilyen körülmények között a fegyintézet megfelelő színvonalú működtetése átcsoportosításokat és a kiadási oldalon szűkítést igényel. Alapelv, hogy a rabok ellátása semmiben nem csorbulhat, ezért inkább tervezett beruházásainkat fogtuk vissza. El kellett halasztani a 48 ágyas börtönkórház felújítását, a konyhai főzőüstök és más technológiák cseréjét, s egyelőre nem is álmodhatunk az energiarendszer átalakításáról. Csak ez utóbbi százötvenmillió forintos költséget jelentene. Gazdálkodásunk egyensúlya érdekében a külső vállalkozókkal kötött karbantartási szerződéseink zömét is megszüntetjük. Jó hír viszont, hogy Sopronkőhida több pályázaton is sikerrel szerepelt. Idén 120 millió forintot kaptunk az elítéltek szakképzésére, oktatására, 300 ezer forintot pedig könyvtárfejlesztésre. Ám a kulcsszó továbbra is a szigorú takarékoskodás.

Havi nyolcmillió gázra

– A hivatásos és a közalkalmazotti állományunkban kétszázhatvannégyen dolgoznak – folytatta a parancsnok. – Mivel három-négy felügyelői státuszunk még betöltetlen, úgy határoztunk, gazdaságossági okokból ezeket az állásokat egyelőre szabadon hagyjuk. Ugyanakkor az már most tudható, hogy a fűtési szezon újabb terhekkel jár: költségvetési szervezet vagyunk, tehát a lakosságinál is drasztikusabban emelkedik majd a gáz és a villamos energia ára. Az elmúlt téli idényben a keményebb hónapokban havi nyolcmillió forintos gázszámlát fizettünk, ez most még többe fog kerülni. Mindazonáltal reméljük, hogy a büntetés-végrehajtás anyagi helyzete idővel javulhat, s a működtetés színvonala is felzárkózhat az uniós mércéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki vendégek

Sportpolitika

A közelmúlt hazai világversenyein, a budakalászi öttusa… Tovább olvasom