Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben a kisboltok

Egyre több kisbolt zár be Sopron belvárosában. A vállalkozók szerint nem éri meg fenntartani ezeket az üzleteket. Egyre kisebb ugyanis a fizetőképes kereslet.
Miközben a hipermarketek és a nagy áruházak sorra nyitnak meg Sopronban, néhány hét leforgása alatt az Erzsébet utcában és a Várkerületen hat különböző profilú bolt ajtaján jelent meg az „elköltöztünk” vagy „bezártunk” felirat. Az egyik ruházati diszkontüzletlánc három kisebb boltját szüntette meg és a Moma áruházban lévő nagy, 1600 négyzetméteres egységére koncentrál. Mint mondják, kis alapterületű üzleteket nem éri meg fenntartani.
– Több üzletünk is volt Sopronban, de láttuk, hogy a kis alapterületűeket nem éri meg fenntartani. A rezsi és a bérköltségek magasak, a bérleti díjról nem is beszélve. Ezért döntöttünk úgy, hogy három boltot megszüntetünk. A jövőben a várkerületi üzletre, valamint a Moma áruházban lévőre koncentrálunk.
A KSH adataiból kiderül, hogy elsősorban a ruházati és élelmiszerüzletek kerültek nehéz helyzetbe. 2000 és 2004 között Sopronban 41 élelmiszer- és 81 ruházati bolt zárt be, mivel a nemzetközi és hazai üzletláncok terjeszkedése leginkább ezen a területen jelent konkurenciát a kisboltoknak. Igaz ugyan, hogy újak is nyíltak, így például illatszer-, használtcikk- és autóalkatrész-kereskedés, összességében azonban a négy év alatt 111-gyel kevesebb üzlet lett a városban. A szakemberek szerint ez a tendencia továbbra is folytatódik.
– A bérleti díj olyan magas, hogy képtelenség kigazdálkodni – mondja az egyik, élelmiszereket árusító üzlet tulajdonosa. – A bérbeadók pedig nem hajlandók lejjebb engedni az árat. Ha hónapokig nem adják ki, az sem érdekli őket. Ezért lát az ember a Várkerületen egyre több üres üzlethelyiséget. A mi területünkön a másik nehézség, hogy a nagy áruházláncokkal lehetetlen felvenni a versenyt, mind árban, mind kínálatban. Az utóbbi években már csak elvétve téved ide osztrák vevő. Sőt, a magyarok is egyre többet vásárolnak odakint.
Ugyanezt erősítette meg Szakács Gyula, a soproni kereskedelmi és iparkamara alelnöke. – Az uniós csatlakozás nem kedvez a kis üzleteknek. A távol-keleti dömpingáruk és a nagy hipermarketek agyonnyomják a tradicionális kis üzleteket. Kicsi a fizetőképes kereslet és az emberek többsége inkább az olcsóbb termékeket vásárolja, még akkor is, ha rosszabb a minőségük. Ráadásul már nem járnak át az osztrák vásárlók sem, odakint ugyanis hasonló áron vannak mind a ruházati termékek, mind az élelmiszer.
Ennek ellenére azért nem mindenki borúlátó. A Mátyás király utcában rövid ideig üzemelt kávézó helyén decemberben nyílt édességbolt tulajdonosa szerint, ha kedvesek és odafigyelnek a vevőkre, akkor azok hálásak és visszajárnak. Még akkor is, ha máshol picivel olcsóbban vásárolhatnák meg ugyanazt az édességet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom