Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben vannak a magyar szállodák

Szeged - A magyar szállodáknál a vendégéjszakák száma növekedett ugyan, több tényező miatt most mégis nehezebb helyzetben vannak, mint tavaly év végén, a pénzügyi, és gazdasági válság idején - mondta Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke az MTI-nek csütörtökön, a szövetség XXIII. közgyűlésének megnyitója előtt Szegeden.
Erdei János jelezte: remélik, a válságot értékelő és javaslatokat megfogalmazó anyagukat az új kormányzat meghallgatja. Hozzátette: javaslatcsomagjuk nemcsak kérés, hanem alkuajánlat is, hiszen ha a szállodaipar kérései teljesülnek, sokkal nagyobb lesz a költségvetés bevétele, mint a kiadása.

Az elnök kifejtette: 2009 a pénzügyi válság miatt, a magyar szállodaipar egyik legrosszabb éve volt. Azóta a KSH első negyedéves jelentése alapján 5-6 százalékkal növekedett a magyar szállodákban a vendégek, illetve a vendégéjszakák száma, ez azonban nem látszik a jövedelmeken. Ennek egyik oka a forint-euró árfolyam drámai megváltozása, amely eleve egy nettó forgalomkiesést okozott a szállodákban, amit a foglaltság növekedése nem tudott ellensúlyozni. Emellett növekedtek a fenntartási költségek. Ezzel az első negyedév végére a szállodák még nehezebb helyzetbe kerültek, mint tavaly év végén voltak.

Erdei János tájékoztatása szerint a helyzet javítására készült lobbianyag egyik fontos pontja a szállodai áfakulcsok csökkentése. A 18 százalékos, kedvezményezett kulcs még mindig magasnak számít, hiszen az Európai Unió átlaga 10 százalék körüli. A cél az uniós átlag elérése, mivel ez a magas érték eleve csökkenti a versenyképességet.

A másik fontos elem az üdülési csekk, a cafetéria 25 százalékos megadóztatásának ügye. A szakma szerint ez veszteséget jelent majd a költségvetésnek, több áfabevétel esik majd ki emiatt, mint amennyi pluszbevételre számítottak ezzel. Az első négy hónap tapasztalatai szerint nem a beváltást csökken, hiszen a korábbi tartalékokat most használják fel, hanem az új csekk vásárlása esik vissza jelentősen. A javaslatok között szerepel a Magyar Turizmus Zrt. mint nemzeti promóciós szervezet költségvetésének növelése, mivel ez nyolc év alatt az egyharmadára zsugorodott. Ha több eszköz, forrás lenne nemzeti promócióra, lényegesen több külföldi és belföldi utazó lenne Magyarországon - vélekedett az elnök. Méltányolta ugyanakkor, hogy a Magyar Turizmus Zrt. kapott 300 millió forintos pótköltségvetést. Erdei János aláhúzta: a szállodák nagy nyereséget tudnak termelni, nagy adókat tudnak fizetni, és sok munkavállalót foglalkoztatnak, tehát a költségvetésnek, az országnak érdeke lenne a magyar turizmus fellendülése.

A szövetség ülésén tiszteletbeli örökös taggá választották Ujhelyi Istvánt, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnökét.

Olvasóink írták

  • 2. Falcao 2010. május 14. 10:16
    „Nem kötelező szállodát nyitni.Ha nem megy a bolt, be kell csukni.”
  • 1. deszkás 2010. május 13. 20:36
    „Erdei úr mit hőbörög? A tanszereknek meg 25%”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Országszerte több mint nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat viharkárokhoz csütörtök délutánig, a… Tovább olvasom