Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nehéz menetelés lesz

– A konvergenciaprogram nyilvánosságra hozott részletei alapján három fontos elem különböztethető meg a Brüsszelbe küldött dokumentum célkitűzé-

sében – fogalmazott lapunk érdeklődésére dr. Szretykó György, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, közgazdász-szociológus-politológus. – Az egyik a költségvetési hiány jelentős mértékű csökkentéséről, a másik a nagy ellátó – egészségügyi, szociális – rendszerek reformjáról, a harmadik a gazdasági növekedés feltételeinek biztosításáról szól. Kérdés, hogy ezek az elvárások mennyiben teljesíthetők akkor, amikor a magyar államadósság elérte a nettó 63 milliárd dollárt, s az ország beszedett összes éves személyi jövedelemadója is csak a kamatok törlesztésére elég. Az ellátórendszerek megváltoztatása is zsákutcának bizonyulhat, hiszen a reform az öngondoskodás bevezetését szorgalmazza. Igen ám, de a 3,8 millió foglalkoztatottra több mint hatmillió eltartott jut, ilyen keretek között az átállás sikere legalábbis igen kérdésesnek látszik. Az viszont vitathatatlan, hogy a költségvetési hiány rendbetétele évek óta az ország előtt álló legsúlyosabb feladatok közé tartozik. Ugyanakkor az is igaz, hogy a konvergenciaprogram véghezvitele esetén úgy tűnik: nemcsak a társadalom alsó rétege, hanem a középosztály helyzete is rosszabbodni fog. A leglényegesebb kérdés, hogy a kormányzat mik ént tudja kezelni a konfliktushelyzeteket. A közszférából elbocsátások várhatók, ám kétséges, mennyi munkavállalót képes „átvenni” a különféle adókkal és járulékokkal megsarcolt vállalkozói szféra. Félő, mindez a szürke-, illetve a feketegazdaság erősödését hozza magával. Az elégedetlenség tehát tovább nőhet, s ennek számos megnyilvánulási formája lehetséges, elérheti a szavazófülkéket is. A társadalmi béke fennmaradása egyetlen dolgon múlik: a konvergenciaprogram végrehajtása során a szakmai kamarákkal és más érdekvédelmi szervezetekkel megfelelő lesz-e az egyeztetés.

Dr. Szretykó György Románia és Bulgária jövendő EU-tagságával kapcsolatban tömören fogalmazott: ez a kérdés politikai döntést igényelt, Brüsszelben pedig így határoztak, függetlenül attól, teljesítik-e a felvételi követelményeket vagy sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergiás tüneteket csillapít az óvodai sószoba

Tavasszal alakították ki a sószobát a szegedi vasutas óvodában. Egészségmegőrzésre,… Tovább olvasom