Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nehezen jutnak pénzhez a kátyúkárt szenvedett autósok

Évente mintegy ezer autós kísérli meg elismertetni a közúti kátyúk okozta kárát, de mindössze a károsultak fele jut pénzhez - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.
A biztosítók leggyakrabban akkor tagadják meg a kár megtérítését, ha a kárt szenvedett nem dokumentálta megfelelően sem a kátyú helyét, sem az őt ért kárt. A FBAMSZ ezért azt javasolja, hogy az autós készítsen - a helyet is azonosító - fényképeket a kátyúról és az autó sérüléséről is, de legjobb, ha rendőrt hív.

Akkor sem fizet a biztosító, ha a közúton volt abban az időben úthibára figyelmeztető, illetve sebességkorlátozó tábla, amit az autós nem vett figyelembe. Gyakran fordul elő az is, hogy az autós már csak akkor veszi észre a kocsiját ért kárt, amikor már késő, hogy dokumentálja.

A FBMASZ felhívja a figyelmet: a kátyú miatt kárt szenvedett autós a közút kezelőjéhez fordulhat kára megtérítéséért. Az országos utakon ért kárral a Magyar Közút Zrt.-hez, míg a településeken belüli utakon a helyi önkormányzathoz kell fordulni. Kivétel Budapest, ahol a fő- és tömegközlekedési utak kezelője a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg a többi út a kerületeké. Az autópályák kezelője pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A szövetség megjegyzi: kézenfekvő lenne a kátyúkár biztosítása, erre azonban széles körben elérhető biztosítás nincs még a piacon. Ilyet csak a KÖBE kínál, azt is kiegészítő biztosításként a saját kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) mellé. A casco biztosítás pedig azért nem megoldás, mivel a kátyúkárok általában kisebbek, mint a casco önrésze - teszik hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. február 08. 08:54
  „Nálam "tartozék" a fényképezőgép és a collstok (mérővessző)+léc.”
 • 3. deszkás 2011. február 08. 08:54
  „Nálam "tartozék" a fényképezőgép és a collstok (mérővessző)+léc.”
 • 2. gumikacsa111 2011. február 08. 08:11
  „Me mennek mint az őrűttek.”
 • 1. szentmiki 2011. február 08. 07:50
  „nincs pénz, mert szétosztják jutalomnak a jól végzett munka örömére...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drága liszt miatt drágulhat a kenyér

A legdrágább fehér kenyér kilójáért 300 forintot kell fizetni, de rövidesen már 400 forintot is kérhetnek a pékek. Tovább olvasom