Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nehezen megy az ajánlószelvények gyűjtése a kis pártoknak

Reménytelennek tűnik a kis pártok helyzete az ajánlószelvény-gyűjtés jelenlegi állása szerint. Míg az MSZP és a Fidesz minden körzetben összegyűjtötte a szükséges mennyiséget, az SZDSZ-nek és az MDF-nek ez csak nehezen sikerül, sőt, utóbbi talán nem is tud mindenütt jelöltet állítani.
Az MSZP és a Fidesz minden választási körzetben vígan teljesíti a jelöltállításhoz szükséges 750 ajánlószelvény összegyűjtését, sőt, sok helyen ennek többszörösét is begyűjtik az aktivisták. Az MSZP jelöltjeinek nyolcvan százaléka már le is adta a cédulákat,

Az SZDSZ-nek és az MDF-nek azonban már nehezebben megy a gyűjtés. Míg ugyan az SZDSZ-jelöltek 60 százaléka leadta a szelvényeket és ezzel a második az MSZP után, 10-20 körzetben nehézségekbe ütközhet a megfelelő számú cédula begyűjtése. A Fidesz-KDNP feltehetően szándékosan kezdett lassabban, az MDF-jelölteknek pedig csupán 30 százaléka adta le eddig az ajánlószelvényeket, és nem kizárt, hogy csupán 100-130 jelöltet tudnak állítani - ami csak még kétségesebbé teszi az 5 százalékos küszöb elérését.

Rontja a kisebb pártok esélyeit, hogy a nagyok igyekeznek túlgyűjteni - az MSZP-s Karsai József például a hírek szerint már tízezer cédulát szerzett. Feltehetően hasonlóan sok szavazatot igyekszik gyűjteni Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Veres János, Áder János, Varga Mihály és Navracsics Tibor is - ők még ezért nem adhatták le szelvényeiket. A túlgyűjtés célja, hogy a többieknek kevesebb maradjon, így csökkenjen a riválisok száma és demonstrálják erejüket.

A parlamenten kívüli pártoknak azonban még kevesebb esélye van bekerülni. A Centrum Párt 4, a MIÉP-Jobbik 16, a Munkáspárt 8 egyéni jelölt céduláit adta le. Többük feltehetően még országos listát sem tud állítani, amihez minimum 7 megyében kell területi lista. A Roma Összefogás Párt 7 jelöltet delegál a versenybe, a lap szerint etnikai alapon új erő szerveződhet Magyarországon. A különböző "zöld"-szervezetek kilátástalan küzdelmet folytatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért az állatvédők tüntetésével?

Tovább olvasom