Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nehézségek nélkül elfogadta Brüsszel a DARFT programjait

Csütörtökön tartotta ez évi első ülését a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) Békéscsabán. A Tanács kiemelt vendége Mosonyi Balázs, főigazgató, a ROP IH vezetőjeként vett részt az ülésen. A napirendi pontok tárgyalása előtt „A fejlesztési politika aktuális feladatairól" tartott tájékoztatást – értesült az Objektív Hírügynökség.
Mosonyi Balázs tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) viták és nehézségek nélkül került elfogadásra Brüsszelben. A 2007-2008 Akcióterv részeként eddig 16 pályázat került meghirdetésre, mely 57 milliárd Ft fejlesztési forrás megnyílását segítette elő. A DAOP elsőként lezárult pályázata a Kerékpárutak fejlesztése című pályázati kiírás.

A 2008-as évet fontos pontnak tekinti a DARFT szempontjából. A Tanács a jövőben lezárulandó pályázatok bírálatánál véleményező szerepet fog betölteni. Elmondható az is, hogy a Dél-alföldi régió szempontjából nemcsak a meghirdetett pályázatok száma, hanem a régiós kiemelt projektek támogatása is pozitívan értékelendő. A régió két kiemelt területen úgymint a környezetvédelem és a turisztika valósíthatja meg projektjeit. Ezek között kapott támogatást a Homokhátságot érintő projektek is.

A régió számára feltárandó lehetőségek nyílnak még a gazdaságfejlesztés területén. A főigazgató bízik benne, hogy a régió által javasolt gazdaságfejlesztési kiemelt projektek a kiemelt projektek számára nyújtott újabb időpontig élnek lehetőségeikkel. Ez az időpont a 2007-2008-as források terhére 2008. márciusa. A későbbiekben a 2009-2010-re vonatkozó kiemelt projekt javaslatokat a tervek szerint 2008 novemberi határidőig lehet megküldeni.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a 2009-2010-es akcióterv kidolgozásánál újabb lehetőségek nyílnak arra, hogy az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve akár koncepcionális változások is történjenek a dokumentumokban, a régió érdekeit, fejlesztési irányait figyelembe véve. Békéscsabán, a Jókai Színház Vigadójában ülésezett a DARFT.

Előadása után pozitívan értékelte a Regionális Operatív Program Irányítóhatóság (ROP IH) a DARFT-val és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel történő munkáját, mely nagyban segítette a pályázati kiírások meghirdetésének tervezet ütemezésére vonatkozó betartását. A tájékoztató után a dr. Balogh László a DARFT elnöke átvette a szót, és a Tanács tagsága és állandó meghívottai a lenti napirendi pontokat megtárgyalta, melyek elfogadásra kerültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi tolvajt fogtak a miskolci rendőrök

Előzetes letartóztatásba került pénteken az a tiszaújvárosi férfi, aki kórházakból, templomból,… Tovább olvasom