Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Nekrológot közölt a The New York Times Csurka Istvánról

A szerző, Duoglas Martin szerint Csurka vezető magyar drámaíró és politikus volt.
Nekrológot közölt Csurka Istvánról vasárnapi kiadásában a The New York Times.

A szerző, Duoglas Martin szerint Csurka vezető magyar drámaíró és politikus volt, aki hipernacionalista és antiszemita nézeteivel konfrontálódott a Magyarországot kormányzó kommunistákkal, majd utána sokakkal. Emlékeztetett rá, hogy a Csurka vezette MIÉP, amelyet a nekrológ Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjához hasonlított, az első szélsőjobboldali párt volt, amely a II. világháború után bejutott a magyar parlamentbe.

"Csurka az elkeseredett idősebb magyarokhoz szólt, felidézve a nemzet dicsőséges napjait, mielőtt az területének és lakosságának több mint a felét elvesztette az I. világháború utáni békerendezésben. Leszólta a magyar gének felhígulását, és kijelentette, hogy Magyarországnak nagyobb 'élettérre' van szüksége, a kifejezést Hitler használta a szomszédai megtámadásnak igazolására. Olyan rosszindulatú célzásokat használt, mint a "törpe kisebbség", amivel a zsidókra és cigányokra utalt. Védelmébe vette az erőszakos neonáci bőrfejűeket" - írta Martin.

Az írás említést tett Csurka 1956-os szerepéről, az azt követő beszervezéséről, valamint arról, hogy Antall József miniszterelnök 1993-ban, amikor "torkig lett" a MDF alelnökévé kinevezett politikus vitatott nézeteivel, leváltotta őt. A lap kitért arra, hogy az elhunyt drámaírónak az 1970-es években egyszerre öt darabját adták a budapesti színházak és hogy a The Toronto Star akkor "a legjelentősebb és legjellegzetesebb" mai magyar írónak nevezte.

Olvasóink írták

 • 5. ferdzso 2012. február 13. 12:04
  „Halottról jót, vagy semmit! " Felemás" élete miatt , a "SEMMIT" ez esetben jobb, mint bármi, akár merről (oldalról) nézve... Valóban: voltak jó tettei is. Ám,(és akár, ezt ő is írhatta volna most másokra); ha egy betörő, nyakláncot vesz az édesanyjának a szerzett pénzből, azért az még bűnös marad, ne feledjük...”
 • 4. bubuk 2012. február 13. 07:34
  „x-y, 90 után a nagyon liberális vezetésű hazai színházak nem játszották a darabjait elég sokáig. De a tehetség olyan, mint a macska. Akárhogy dugdossák is a zsákba, mindig kibújnak a karmai!”
 • 3. X_Y 2012. február 13. 06:16
  „Írónak addig vlt sikeres amíg a Kádár-rendszer kegyeltje volt...”
 • 2. bánki 2012. február 12. 17:39
  „lásd.
  http://topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/people/m/douglas_martin/index.html

  Hát vannak akik mellettünk ( is és vagy) vannak ?

  Ezért kell több forrást olvasni ! ATV, HÍR Tv, M-1”
 • 1. klj-54 2012. február 12. 17:18
  „Nofene?
  Egy másik fórumon itt a hú de baloldaliak meg azt írták róla, hogy átlag középszer volt!
  Írónak szerettem, politikusnak hiteltelennek véltem.
  A véleményem nem változott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas, vérző arcú fiatalt mentettek meg a kihűléstől

A 20 év körüli magatehetetlen, földön fekvő fiatalembert polgárőrök találták meg vasárnap hajnalban… Tovább olvasom