Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nekünk is fájna, ha leértékelnék az eurót

Bár Magyarország nem tagja az eurózónának, de ha annak rosszul megy, Magyarországnak is rosszul megy, és ha leértékelik az euróövezetet, az magával rántja Magyarországot is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Európai Néppárt kongresszusán Marseille-ben magyar újságíróknak.
A kormányfő szerint "bár mi nem vagyunk tagja az eurózónának, mégis azért érdemes szorítanunk, hogy az eurózóna országainak miniszterelnökei megegyezésre jussanak". Hozzátette: az biztosnak látszik - és a magyar nemzeti érdekekkel is egybeesik -, hogy a közös pénz, "az euró mögé közös költségvetési gazdálkodást és szigorú gazdálkodási elveket helyeznek majd az eurózóna tagállamai".

Orbán Viktor úgy véli, középtávra ugyan egyetértés formálódik - az euróválság megoldásaképpen - a közös költségvetési politikával kapcsolatban, a gond azonban az, hogy "közben ég a ház, a baj az ajtón kopog". Nyilatkozatában rámutatott, hogy e problémára, vagyis az európai gazdaságok közvetlen és azonnali leértékelésére, nem válasz az, hogy "mi néhány hónapon belül majd úgy módosítjuk az alapszerződést, hogy utána még egyszer már nem fordulhat elő olyan eladósodás, mint amilyentől ma szenved a kontinens".

A rövid távú megoldás az igazán fontos, de ennek körvonalai szerda este még nem látszanak - mondta a magyar kormányfő, megjegyezve, hogy jelenleg különböző elképzelések vannak forgalomban, ám remélik, hogy csütörtök estig, péntek reggelig a javaslatok egy része lekerül a terítékről, és csak a végleges vitaanyag marad ott.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva kifejtette: ebben a pillanatban a közös költségvetésre vonatkozó szabályok nem érintik Magyarországot, hiszen azok az eurózóna tagállamaira vonatkoznának. "Bennünket annyiban érint, hogy később, amikor majd csatlakozunk az euróhoz, akkor már ránk is vonatkoznak ezek a szabályok. De a magyar gazdaság mostani állapotát tekintve nem várható, hogy ez a következő néhány év problémája lesz. Ez legközelebb 2018 és 2020 között kerül majd az akkori parlament asztalára" - mondta.

A kérdés szerinte az - folytatta -, hogy a jelenlegi kettőből lesz-e három- vagy négysebességes Európa. "A magyar nemzeti érdek az, hogy olyan megoldást találjanak az eurózóna tagállamai, amely nem feszíti szét a 27 országból álló európai uniós kereteket. Ez a kompromisszum nagyjából valahol a német álláspont irányában található, ide szeretnénk eljutni péntek délutánra" - zárta szavait a kormányfő, utalva arra, hogy a kongresszus második napján, csütörtökön összeülnek a néppárthoz tartozó állam- és kormányfők, akik felkészülnek a hét második felében, csütörtökön és pénteken esedékes brüsszeli Európai Tanács-ülésre, ahol az EU állam- és kormányfői tárgyalnak az euróövezeti válságra adandó újabb átfogó megoldásról. A kérdés rendezését az elmúlt 21 hónap alatt már tucatnál is több csúcstalálkozón próbálták elérni.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten - miután tárgyalt Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel - azt mondta, Európa döntő hét előtt áll, és azt várják az európai vezetőktől, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek hosszú évekre eldöntik Európa sorsát.

Az Európai Néppárt kétnapos kongresszusának szerdai ülésszaka előtt Orbán Viktor kétoldalú megbeszélést folytatott Marseille-ben - elsősorban a gazdasági együttműködésről - Jyrki Katainen finn miniszterelnökkel.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2011. december 08. 12:48
  „"A kérdés szerinte az - folytatta -, hogy a jelenlegi kettőből lesz-e három- vagy négysebességes Európa."
  Az az igazi kérdés, hogy a többsebességes Európában hova sorolódunk be. Akár tetszik, akár nem ezer szállal kötödünk az Unióhoz - befektetők, piaci kapcsolatok révén - és ezért nagyon figyelni kell arra, ami most történik.”
 • 4. Együgyű 2011. december 08. 09:09
  „Nekünk is fájna, ha leértékelnék az eurót
  Az átlag magyarnak mikor ment jól, mikor nem fájt valami az elmúlt 2o év demokráciájában. Persze a tehetősek eddig kivételezettek voltak. Sorolja mindenki ahhoz magát, amelyikhez akarja. Vártuk a rendszerváltást, vártuk az EU-hoz csatlakozást, vártuk az EU bevezetését, most meg várjuk az EU megerősödését. A kisember mindig vár a jobb élet eljöttére? De neki csak a rosszabb élet jut? De a magyar gazdaság mostani állapotát tekintve nem várható, hogy a közeljövőben az eurózónához csatlakozzunk, legközelebb 2018 és 2020 között kerül majd az akkori parlament asztalára. Most meg ez a kábító szöveg? Egyesek az addigi gazdasági felszabadító harcunk végét meg sem fogják élni. Lehet, a fiatal generációnak sem jön el? Már a felszabadulásunk óta a jóléti államról hadovál minden hatalmon levő. Tudomásul kell venni a gazdagok és tehetősek világa lesz mindig. A kis embereknek meg marad a hitegetés. Az a hatalom lesz jó, amelyik biztosítja az emberhez való tisztességes megélhetést. Addig, amíg azt állítják, az átlagkereset MAGYARORSZÁGON 120.000-Ft felett van. Amíg az emberek többségének ez alatt van, a jövedelme hiú ábránd a jóléti állam. Persze tudom, egyes kasztoknak ez felett van a bevétele, nincs is megélhetési problémáik. Ahogyan rá látok a kis emberek kiadásaira az átlag keresetnek ,,miden embernek"nettó 350.000-Ft-nak kellene lennie. De tudom, a többség még a gyógyszerek árait sem tudja kifizetni! Retteg a táppénztől, a rokkantságtól, a munkanélküliségtől, a csekkektől a hajléktalanságtól, a szegénységtől, addig jót ne várjunk. Marad a többségnek a modern 21. századi kíméletlen rabszolgaság!”
 • 3. hién 2011. december 07. 22:59
  „Nekünk minden fáj! Ha jó azért , ha rossz akkor meg főkép. Ha máshol csökkentenek, nállunk emelnek, ahol emelnek, nállunk triplázodik.”
 • 2. KamuNeni 2011. december 07. 20:04
  „Nem ertem ez az orban mit beszel allandoan az Eurorol, meghogy az Unionak igy meg ugy kellene csinalnia, mikor a sajat orszaga penzet tonkre tette az orszagot meg csodbe jutatta.

  Valaki hallgat ra egyaltalan??”
 • 1. igazságkereső 2011. december 07. 19:40
  „Sok sikert hozzá, hogy Magyarország is ki tudjon kecmeregni a bankok által előidézett- de nekik jelentős nyereséget jelentő - "devizaválságnak" nevezett krachból!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre, meghalt az autós Nyergesújfalunál

Meghalt egy autós, amikor járműve mozdonnyal ütközött szerda délután Nyergesújfalu és Tokod között, egy vasúti átjáróban. Tovább olvasom