Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Nem a kórházak a felelősek a vírus terjedéséért

A calicivírus terjedéséért nem a kórházak higiéniai állapota a felelős, a járvány nem jár súlyos veszéllyel - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A Calici-vírus nagyon gyorsan terjed, de akinek erős az immunrendszere az két-három nap alatt gyógyszer nélkül is kiheverheti a betegséget.
A szaktárca tudatta, hogy az egészségügyi miniszter szerdán részletes tájékoztatást kapott az országos tiszti főorvostól a néhány kórházban jelentkező járvánnyal kapcsolatban. Bujdosó László közlése szerint a járvány nem jár súlyos veszéllyel.

A miniszter tájékoztatást kapott egyes kórházak helyzetéről is, melyben kiderült, hogy a vírusok terjedéséért nem a kórházak higiéniai állapota a felelős.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a miniszter és a tiszti főorvos is egyetért az intézmények óvintézkedéseivel, a járvány elmúlásáig a tárcavezető rendszeres tájékoztatást kért.

A Calici-vírustól legtöbben a budapesti Kútvölgyi Kórházban betegedtek meg, összesen 89-en, és már a szülészetre is bekerült a fertőzés, ahol egy 8 napja műtött kismama betegedett meg. Ezért ma a nőgyógyászatra is kiterjesztették a zárlatot és elhalasztották a tervezett műtéteket is. A beérkező betegeket pedig átirányították a SOTE más klinikáira.

A Jáhn Ferenc Kórházban 48 fertőzöttet találtak, itt csak a krónikus belgyógyászati osztályt zárták le. Vidéken egy óvodában és gondozóotthonban is vannak fertőzöttek.

A Győr melletti Nyúlon 70-en betegedtek meg, főleg óvodások, két gyermeket kórházba is vittek, mert attól féltek, hogy kiszáradnak. A többi beteg is mind lázra, hányásra és hasmenésre panaszkodott ,de a betegség légúti tüneteket is okozhat, igaz nagyon ritkán.

A Calici-vírus nagyon gyorsan terjed. Míg pl. az influenzánál több ezer vírusrészecske kell ahhoz, hogy valaki megbetegedjen, a Calici-fertőzésnél ehhez elég 10 db is. Akinek erős az immunrendszere az két-három nap alatt gyógyszer nélkül is kiheverheti a betegséget. A megelőzés érdekében a szakemberek azt javasolják, együnk banánt és burgonyát, ezek ugyanis fokozzák a bél nyálkahártya immunitását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom