Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nem alkalmas a koszovói autonómia modell a Székelyföldön

A koszovói autonómia modell lehetne a székelyföldi autonómia számára - így értékelte az Erdélyi Magyar Polgári Szövetség a román államfő kijelentéseit. Basescu elnök szerint a két helyzet különbözik egymástól.
Elégtétellel nyugtázta az Erdélyi Magyar Polgári Szövetség Traian Basescu Koszovóval kapcsolatos elképzeléseit. A román államfő rávilágított a székelyföldi autonómia ügyére. A 18 európai modellhez hasonlóan, Koszovó autonómiája még egy példa lehetne számunkra - idézi szalagcímes cikkében az Adevarul című újság Gazda Zoltánt, a háromszéki MPSZ vezetőjét és Fodor Imrét, a marosszéki Székely Nemzeti Tanács elnökét.

Traian Basescu a hét közepén Párizsban a francia államfőnek fejtette ki, hogy a Koszovóban élő albán többség és szerb kisebbség számára egyaránt elfogadható megoldást kell találni a határok sérthetetlenségének tiszteletben tartásával, ez pedig egy autonóm tartomány lehetne, a többi között saját döntéshozó struktúrával és rendfenntartó erővel. Erre nyilatkozta azt az MPSZ háromszéki elnöke, hogy szervezete hasonló területi autonómiát szorgalmaz a Székelyföldnek, nem veszítve szem elől a térségben kisebbségben élő románok védelmét sem.

Szóvivőjén keresztül azonban Traian Basescu azt üzente: „a Koszovóra vonatkozó megoldási elképzelés Romániában nem ültethető gyakorlatba. Az ország alkotmánya eléggé világos e tekintetben, az itteni helyzet pedig nem hasonlít a volt Jugoszlávia térségeiéhez. Menjenek oda az MPSZ-esek és győződjenek meg róla" - nyilatkozta az államfői hivatal szóvivője.

Az Adevarul újság vezércikket is közöl a nyilatkozatokkal kapcsolatban. Szerzője szerint a román államfő történelmi hibát követett el: a szeparatisták malmára hajtja a vizet, hiszen roppant nehéz lesz bebizonyítania, hogy amit jónak tart az albán többségű térség esetében, miért ne lenne jó a Hargita és Kovászna megyében szintén többségben élő székelyek számára - írja a román újság.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk főzőcskéje

Generációk egymás közt, egymásért program keretében régi ételeket
és recepteket elevenítettek fel az idősek a fiataloknak, s a személyes kapcsolat révén a generációk is közelítettek egymáshoz. Egy jó ötlet, egy jó akció és sok sok finomság találkozott egymással. A Kisalföld receptgyűjtő versenye csaknem száz recepttel gazdagodott. Közülük várhatóan jó pár bekerülhet a Kisalföld szakácskönyvébe. Tovább olvasom