Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem ártalmasak a Visegrádi ásványvizek a Fővárosi Ítélőtábla szerint

Budapest - A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Visegrádi ásványvizek nem veszélyesek az egészségre, ezzel az ásványvízmárka palackozója másodfokon megnyerte az Interpress Magazin (IPM) ellen májusban indított sajtó-helyreigazítási pert - közölte a Visegrádi márkát tulajdonló Pet-Pack Kft. kedden az MTI-vel.
A másodfokon eljáró bíróság megállapítás szerint a vizekben a fluorid mennyisége nem haladja meg a literenként 1,5 milligramm törvényi határértéket, ahogyan azt a lap márciusi ásványvíz-tesztje alapján állította. Az ítélet jogerős - áll a közleményben.

Az MTI is hírt adott augusztusban arról, hogy az IPM ásványvíz-tesztje eredményeire hivatkozva feljelentette a palackozó Visegrádi Ásványvíz Kft.-t, miszerint magas fluoridtartalma miatt a víz ártalmas az egészségre, valamint csecsemők és 7 év alatti gyerekek számára fogyasztása nem ajánlott. Azt is hozzátette: a gyártó a palack csomagolásán nem hívja fel a fogyasztók figyelmét arra, hogy bizonyos korcsoportokra a víznek egészségkárosító hatása lehet, és ezzel törvényt sért.

A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében azt mondta ki, hogy a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes. A bíróság döntése az volt, hogy a cégnek fel kell tüntetnie a palackokon, hogy terméke ezen korosztályoknak nem ajánlott.

Az elsőfokú ítélet ellen azonban fellebbezést nyújtott be a Visegrádi Ásványvíz Kft., így az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A másodfokon eljáró bíróság nem találta vétkesnek a Visegrádit, így helyesbítő közlemény közzétételére, valamint a perköltségek megtérítésére kötelezte a magazint - közölte kedden Pet-Pack Kft.

Olvasóink írták

 • 2. jozko 2010. december 02. 17:44
  „Ahogyan én emlékszem-bár igen régen tanultam- a fluor vegyületei szerves formában /ahogyan például az élelmiszerként fogyasztott növényekben előfordulnak/-
  az emberi szervezet számára fontos Csontépítő/ anyagok!
  A fogszuvasodás veszélyét is csökkentik.

  Szevetlen formában a fluór -méreg!
  Még 1.5 mg/l mennyiségben is, az ivóvízben!
  Csecsemők, kisgyermeke részére főleg!

  Ebben -emlékezetem szerint-még az orvosok véleménye is megoszlik!
  Ámbár itt üzleti szempontok dominálhatnak!
  Az "édes élet" illúziója nagy üzlet az édességgyártók számára-így nem csak a fogszuvasodás veszélyét növelő, de sok egyéb betegséget is okozó cukrot szinte korlátlanul el lehet adni!
  Mentsvárnak, védekezésre /megelőzésre/ pedig kikiáltották a fluórt,, a csillogó fogak őrét!
  Túladagolva viszont éppen tönkreteszi a fogzománcot!

  Ráadásul fogkrémtől a különféle fogászati cikkekig, a fluórral d ú s í t o t t ásványvízig szinte mindent forgalomba hoznak!
  Nem is tudom, van e a kártékony hatásáról szóló ismert, elismert orvosi állásfoglalás!
  Tudom, hogy jó esetben csak minimális szinten, de rengeteg mérgező anyag kerül a szervezetünkbe az élelmiszereinkkel, italainkkal, a belélegzett levegővel!

  De talán tudatosan nem kellene fogyasztani!
  Mert ha más nem, a sok immunbetegség, allergia, rosszabb esetben Parkinson kór, rákos elváltozások eléggé komoly figyelmeztetők!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. december 01. 07:15
  „Vegyész-jogászok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy 14 éves fiú a Millenáris parkban

Meghalt egy 14 év körüli fiú kedd este Budapesten a II. kerületi Millenáris parkban, halálát… Tovább olvasom