Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem biztos, hogy okosabbak a gazdagok

A gazdagok nem feltétlenül okosabbak is a szerényebb keresetűeknél. Bár az emberek átlagbevételei intelligenciaszintjükkel egyenes arányban nőnek, a legmagasabb IQ-júak hajlamosabbak nagyot bukni és súlyos adósságokba keveredni - derül ki egy új amerikai kutatásból.
Az eredmények nagyjából összhangban állnak azzal a megfigyeléssel, hogy a leggazdagabbak vagyonukat nem fizetésükből halmozták fel, hanem más forrásból, például öröklés útján jutottak nagyobb összegekhez. Ez Nagy-Britannia leggazdagabb embereire is igaz: ők vagy vállalkozók, vagy örökölték a vagyonukat.

A mostani kutatás során, amelyet az ohiói állami egyetem szakértői végeztek, 1979 óta hétezer embert kérdeztek meg anyagi ügyeik alakulásáról bizonyos időközökben.

A résztvevők intelligenciahányadosát összehasonlították bevételeikkel és vagyonuk nagyságával, ezután megkérdezték őket, hogy nullázták-e már le valaha a hitelkártyájukat, vagy minősítették-e őket fizetésképtelennek, esetleg előfordult-e velük, hogy anyagi problémák miatt nem fizettek be egy-egy csekket.

Az eredmények azt mutatták, hogy az intelligenciahányados szoros kapcsolatban áll a bevételek összegével: minden egyes extra pont 202 és 616 dollár közötti összeget "hozott" a megkérdezetteknek évente.

Az emberek vagyonának általános nagysága viszont nem függ össze az IQ-val a kutatás szerint. Míg az alacsonyabb intelligenciahányadosú nagyobb valószínűséggel érték már el hitelkeretük limitjét, a magasabb IQ-val rendelkezőknek több esetben voltak pénzügyi nehézségeik, mint az általános intelligenciájúaknak.

"Az emberek nem pusztán azért lesznek gazdagok, mert okosak" - jelentette ki a kutatást vezető Jay Zagorsky, aki hozzátette: attól, hogy valaki okos, még ugyanúgy kerülhet pocsék anyagi helyzetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom