Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nem börtönzik be a fideszeseket

Nem kell fogdában leülniük a fideszes képviselőknek a februári kordonbontásuk utáni esetleges büntetésüket, elzárás helyett pénzbüntetést is kaphatnak. A bíróságra tegnap délután megérkezett a nyolcvan képviselő mentelmi jogról lemondó nyilatkozata.

Tegnap délután megérkeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróságra (PKKB) azok a nyilatkozatok, amelyekben a Kossuth téri rendőrségi kordon bontásában részt vevő nyolcvan fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról – tájékoztatott a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. Mint elmondták: az eljárás bírája jelenleg tanulmányozza a dokumentumokat, ezért nem tudható, mikorra tűzi ki a tárgyalás időpontját.

A törvény a feljelentésben foglalt rendzavarás és garázdaság szabálysértésért 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással rendeli büntetni. Az eljárás alá vont személyek kötelesek megjelenni a tárgyaláson, s az ítélettől függően kifizetik, vagy fogházban töltik le a büntetésüket. Bírósági forrásaink szerint a nyolcvan érintett miatt a tárgyalást nem a PKKB szabálysértési csoportjának Varsányi Irén utcai épületében, hanem a tágasabb Markó utcaiban tartják.

Biztosan nem kell fogdában leülniük a fideszes képviselőknek a februári kordonbontásuk utáni esetleges büntetésüket. Egy fideszes képviselő elmondta: azt tudnák ezzel üzenni, hogy míg a Fidesz az alkotmányellenes kordonok eltüntetésével, addig a kormány az ellenzék bilincsbe verésével foglalkozik. Ezt a szándékot azonban áthúzhatja, hogy a bíróság az eljárásban – ha bűnösnek találja a képviselőket – az elzárás mellett a pénzbírságot is megállapíthatja. A Fidesz tervei szerint ezt nem fizették volna be, hanem fel akarták ajánlani valamelyik alapítványnak. Csakhogy a bíróság ezt az összeget a fizetésükből adók módjára le is vonhatja, így bizonyosan nem kell majd leülniük a büntetést.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a Fideszben azzal is megelégednek majd, hogy a bírósági eljárásban mind a nyolcvanan megjelennek, és egyenként elmondják véleményüket az alkotmányellenes kordon felállításával kapcsolatban.

(Magyar Hírlap, mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztés

Sopron Munkatársunktól Tovább olvasom