Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem csak Simon Gábornak lehet afrikai útlevele

A Jobbik arra szólította fel az MSZP-t, hogy nyilatkozzon: országgyűlési képviselői és jelöltjei közül kinek van még afrikai útlevele.
Veres János a nyomozás adatainak kiszivárgásáról kérdezi a főügyészt

Veres János választ vár a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjétől arra a kérdésre, hogyan szivároghatott ki a Simon-ügy nyomozásából újságírókhoz több szocialista politikus neve.

Az MSZP-s politikus szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján arra reagálva mondta ezt, hogy a Magyar Nemzet cikke szerint "állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is".

Veres János azt mondta, az elmúlt napokban őt megkereső újságírók a nyomozás során kiszivárogtatott információkra hivatkozva többek között azt kérdezték, ismeri-e a Simon-ügyben gyanúsított Welsz Tamást, és van-e a magyaron kívül más útlevele.

A megkeresésekre egyértelmű választ adtam: "nem ismerem Welsz Tamást, nem volt kapcsolatom vele, nem kaptam tőle ajánlatot, nem kért semmit tőlem, Veres Jánosnak pedig kizárólag magyar útlevele van" - közölte a szocialista politikus, hozzátéve, hogy szerinte a Fidesz ezzel az üggyel szeretné őt a lejárató kampányában érintetté tenni.

"Ha ebben az ügyben engem az elkövetkezendő időszakban bármilyen negatív színben próbál bárki feltüntetni találgatással vagy sejtegetéssel, abban a pillanatban bírósághoz fordulok" - jelentette ki a volt pénzügyminiszter. Hozzátette: nem tűri el, hogy "bárki megpróbálja bemocskolni ilyen mondvacsinált, kreált, előre megszerkesztett történettel".

Veres János a sajtótájékoztatón egyben felszólította Keresztes Imre főügyészt, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjét, adjon választ arra, hogy van-e olyan információjuk az ügyben, amely az ő személyét érinti, illetve hogyan szivároghat ki a nyomozásból az újságíróknak olyan információ, amely az útlevelek tekintetében több más szocialista politikus érintettségét veti fel.

Helmeczy László, a "kormányváltó ellenzéki erők" képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón azt mondta, a Simon-ügy úgy van felépítve, hogy a nyomozás adatait kampánycélra használja fel a kormánypárt, és így járassa le Veres Jánoson keresztül a szocialista pártot.

Fidesz: Mesterházy ne titkolózzon tovább!

A Fidesz felszólítja Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy ne titkolózzon, hanem valljon színt arról, hány szocialista politikus rendelkezik hamis útlevéllel és titkos bankszámlával - közölte a nagyobbik kormánypárt szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzet szerdai cikke szerint az MSZP politikusai közül nem csupán Simon Gábor volt elnökhelyettes szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet.

A Fidesz szóvivője felháborítónak nevezte ezt az ügyet, és azt is, hogy mint mondta, újabbnál újabb megdöbbentő bűncselekmény-sorozatokra derül fény.

Azt mondta, Mesterházy Attila most már végképp nem menekülhet a felelősség alól. Most már nemcsak arra várják Mesterházy Attilától a választ, kinek a pénzét őrizgette valójában Simon Gábor és összejátszott-e az akkori nemzetbiztonsági szolgálatokkal - tette hozzá.

Valljon színt az MSZP elnöke arról, hogy kik azok a szocialista politikusok, akiknek hamis útlevele lehet! - szólított fel, hozzátéve: Mesterházy Attila ne titkolózzon, hanem válaszoljon ezekre a kérdésekre, hiszen neki tudnia kell ezekről az ügyekről.

Arra a kérdésre, miszerint Mesterházy Attila mostanában nagyon sokat beszél a gyermekek éhezéséről, miközben ifjúsági államtitkárként 28 milliárd forintot költhetett volna erre a célra, de csak 8 milliárd forintot szánt erre, Zsigó Róbert azt mondta, hogy a miniszterelnök a napokban egy tévéinterjúban kijelentette, a kormány mindent megtesz azért, hogy ne legyenek nélkülöző gyermekek; ezért vezették be az óvodától a középiskoláig a napi háromszori étkezést, amelynek a lehetősége 2015 januárjától él.

A szóvivő szerint a Fidesz-kormány az eddiginél több pénzt és figyelmet fordított a gyermekétkeztetésre. Kifejtette, a kormányváltáskor 28,7 milliárd forint jutott erre a célra, ebből a szocialisták 8 milliárd forintot fizettek ki, ma közel a duplája, 52,6 milliárd forint van erre a célra.

Zsigó Róbert ismertetése szerint jelenleg 366 ezer gyermek részesül ingyenes étkezésben, míg 202 ezren féláron kapják az ellátást. A Minden gyerek lakjon jól! Alapítvánnyal együtt további 587 településen több mint harmincezer rászorulón segítenek e téren - tette hozzá.

A kormánypárti politikus azt mondta, az a legfontosabb, hogy a gyerekeknek az otthonukban is jusson a tányérjukra étel, ehhez pedig az kell, hogy a szülők dolgozzanak, a családnak legyen jövedelme, terhei pedig csökkenjenek.

2010 óta egyre több család helyzete javult, egyre több családnál váltja fel a segélyt jövedelem, egyre több család terhe csökkent az adó- és a rezsicsökkentésekkel - hangsúlyozta.

Zsigó Róbert szerint visszatetsző az, hogy Mesterházy Attilának csak a választási kampányban jut eszébe ezzel a kérdéssel foglalkozni. Úgy folytatta, Mesterházy Attila a Gyurcsány-kormány államtitkáraként egyetlen intézkedést sem tett annak érdekében, hogy a gyermekétkeztetésre fordítható összegek teljes egészében eljussanak a gyermekekhez. "A fiatalokra elkölthető pénzek a Zuschlag-féle bűnszervezet révén nem a fiatalokhoz, hanem a szocialista politikusokhoz jutottak" - fogalmazott.

Jobbik: az MSZP nyilatkozzon, hogy kinek van még afrikai útlevele

A Jobbik arra szólította fel az MSZP-t, hogy nyilatkozzon: országgyűlési képviselői és jelöltjei közül kinek van még afrikai útlevele.

Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a hírek szerint nemcsak Simon Gábor volt elnökhelyettesnek van ilyen okmánya, ezért tisztázni kell, ki rendelkezik még ilyennel.
A Jobbik emellett a kettős állampolgársággal és külföldi bankszámlával rendelkező képviselők és jelöltek kilétére is kíváncsi.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a Jobbik régóta küzd ezekért az adatokért, s szavai szerint mielőtt rasszizmussal vádolnák őket, jelzi, hogy Izraelben és az Egyesült Államokban is nyilvánosak ezek az adatok.

Szilágyi György arra kérte az ügyészséget, hogy ha vannak konkrét személyekre vonatkozó adataik, akkor hozzák nyilvánosságra, mert a választások előtt az embereknek joguk van megismerni ezeket az adatokat.
Felvetette: hogyan dolgozik Magyarországon a Nemzetbiztonsági Hivatal és az elhárítás, ha megtörténhet, hogy "500 hamis afrikai útlevél teríti be az országot", s köztudott, honnan származnak az afrikai rendszámmal közlekedő autók.

Szilágyi György pártja kormányra kerülése esetére a képviselők és hozzátartozóik teljes és rendszeres átvilágítását ígérte.

Megjegyezte: a Simon-ügy bebizonyította, hogy az ilyen ügyek jelentenek valódi nemzetbiztonsági kockázatot, s harcolni fognak azért, hogy ez megszűnjön.

Nem csak Simon Gábornak lehet afrikai útlevele

A Magyar Nemzet úgy tudja, az MSZP politikusai közül nem csupán Simon Gáborszerezhetett magának bissau-guineai útlevelet.

A lap szerdai számában azt írták: "állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is".
Felidézik, hogy a Simon-ügyben gyanúsított, "remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Weisz Tamás" lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak.

Ugyancsak utalnak arra, hogy az Index szerint ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is. Idézik a Népszabadság információját is, amely szerint Weisz Tamás 500 magyarnak intézhetett afrikai útlevelet.

A nyomozók számára igencsak értékes információ lehet, hogy Weisztől kik kértek még hasonló, pénzek tisztára mosásához szükséges szolgáltatást - írta a Magyar Nemzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányellenes a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályozása

Az Ab abból indult ki, hogy az alaptörvény szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy magánéletét,… Tovább olvasom