Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Nem csak vegetáriánusok csemegéje

Sokkal többféle étel készíthető gombából, mint gondolnánk. A gyűjtő túra végén, a kalaposok ellenőriztetése után konyhatündérekké válva nekiláthatunk – gombát főzni, nem csak vegetáriánusoknak.
A szombatos gombaleveshez a megtisztított, darabolt gombát 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Petrezselyemzölddel pároljuk, majd lisztet teszünk rá és összekeverjük. Ekkor visszatesszük a főzőlébe, sóval, borssal és szerecsendió-virággal ízesítjük és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl tejfölbe egy tojássárgáját keverünk, beletesszük a levesbe és újból felforraljuk.

Sült húsok és egy kis sült krumpli mellé fenséges, de fasírt mellé is nagyon finom a gombamártás. Miután a gombát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyon pici vöröshagymát szintén kevéske olajon megdinsztelünk és zutty rá a szeletelt gombát, vizet, de csak 1-2 evőkanálnyit. Fedő alatt pároljuk, közben mehet rá só, bors, vegeta, sőt még egy pici petrezselyemzöld is. Amikor megfőtt, a tejfölös lisztet is belekeverjük, tovább főzzük, míg be nem sűrűsödik. Reggelire és uzsonnára kiváló csemege a gombapástétom. Ehhez 1 fej hagymára, 30 dkg gombára, 2-3 gerezd szétnyomkodott fokhagymára lesz szükségünk.

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott, földarabolt gombát, a borsikát, a fokhagymát, és addig pároljuk kis lángon, míg majdnem az összes levét elfőtte. A megmosott petrezselymet apróra vágjuk és belekeverjük a masszába a szerecsendióval. Legjobb, ha ezt az egészet összeturmixoljuk. Még ekkor is rakhatunk bele nyers, apróra vágott hagymát, fokhagymát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertes Zsuzsa nyerő szériában

Mostoha körülmények között is képes sminkelni, koncentrálni, szerepet tanulni, egyszóval: igazi… Tovább olvasom