Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem csökkentette az alapkamatot az MNB

A Monetáris Tanács nem változtatta meg a jegybanki alapkamat 9 százalékos mértékét hétfői ülésén.
A monetáris testület megítélése szerint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) megszületett megállapodás vállalati és munkavállalói szinten nehezen értelmezhető, nem segíti elő az ár- és bérvárakozások koordinációját, amely egyik alapvető feladata lenne az országos szintű bérmegállapodásnak.

Az OÉT eddigi gyakorlatával ellentétben nem a nominális bérek növekedésében állapodott meg, hanem elmozdult a bérek indexálásának irányába. A Monetáris Tanács ezt önmagában helytelen, a gazdaság alkalmazkodó képességét jelentősen veszélyeztető lépésnek tekinti.

A jelenlegi monetáris kondíciók akkor vannak összhangban az inflációs célokkal, ha a vállalati szinten jövő évben megvalósuló 3-4,5 százalékos nominális bruttó béremelések eredményeként a versenyszféra egészének éves átlagos nominális bruttó bérnövekedése nem haladja meg a 6 százalékot.

A nominális bruttó bérajánlás hiányában megnőtt a koordinálatlan, így a jelzett szintet meghaladó nominális bérnövekedés kockázata – szögezi le a Monetáris Tanács közleménye.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Apple frissíti az iBook modelleket

Az Apple Computer napokon belül új iBook hordozható számítógépeket fog piacra… Tovább olvasom