Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nem ejtik a vádat Roman Polanski ellen

Elutasította csütörtökön egy Los Angelesi bíró Roman Polanski beadványát, amelyben a Franciaországban élő filmrendező azt kérte ügyvédein keresztül, hogy ejtsék ellene a kiskorú megrontása miatti, több mint három évtizeddel ezelőtti vádat.
Polanski előzőleg már jelezte, hogy nem térhet vissza az Egyesült Államokba, így a bírósági meghallgatáson sem vehet részt.

Polanski azért nem léphet be az Egyesült Államokba, mivel az év elején a kaliforniai Fellebbviteli Bíróság elutasította kérését, hogy az őrizetbe vétel kockázata nélkül Los Angelesbe mehessen ügyének újratárgyalására. Az Oscar-díjas, lengyel származású filmrendezőt 1978-ban állították bíróság elé, mert "törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval".

A rendező tavaly decemberben nyújtotta be keresetét Los Angeles-i ügyvédjén keresztül. Abban kérte, hogy ejtsék ellene a harminc évvel ezelőtti erőszak vádját. A lengyel-francia filmrendezőt 31 évvel ezelőtt állították bíróság elé a kiskorú Samantha Geimer-rel folytatott kapcsolat miatt.

Ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy a most 75 éves Polanski "rosszhiszemű ügyészi magatartás" áldozata volt a három évtizeddel ezelőtti eljárás során, amelyben a rendező elismerte, hogy "törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval". Az ügyészi magatartással kapcsolatos részletekre azonban nem tért ki a jogi képviselő.

A lengyel szülők gyermekeként Franciaországban született Polanskit az után tartóztatták le, hogy a 13 éves lány szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező először elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. A vádat azonban máig nem ejtették ellene, ezért Polanski azóta nem léphetett az Egyesült Államok területére. Így nem vehette át 2003-ban a "Zongorista" című filmjéért neki ítélt Oscar-díjat sem.

Az ügyben megszólalt Polanski oldalára állva az egykori "áldozat" is. A bíróságnak írt levelében a ma 45 éves Samantha Geimer azt állította az év elején, hogy " az ügy részleteinek közzététele nagy károkat okoz nekem, szeretett férjemnek, anyámnak és három gyerekemnek. A kerületi ügyész ténykedésének áldozata lettem."

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. május 08. 22:20
  „Ráadásul a vád nem is bizonyosodott be.”
 • 3. rozator 2009. május 08. 11:19
  „Lehet hogy hülyék, de következetesek, mindegy kiről van szó! Nálunk már elévült volna, egyébkénis avval szokták az enyhe büntetéseket igazolni a "független" bírák, hogy a cselekmény óta hosszú idő telt el!”
 • 2. bo 2009. május 08. 10:57
  „Tipikus belföldi hír! :-)))”
 • 1. KamuNeni 2009. május 08. 10:25
  „az amik egy kicsit hulyek es fanatikusak. Millio csaladot tesznek tonkre evente ezekkel a torvenyeikkel. Egyaltalan nincs szabadsag ott, Freedom, mint a propaganda a filmekbennem igazan letezik. Rengeteg a rendor es rendor hatalom van. Polansky lehet hogy artatlan volt lehet hogy nem de lehet hogy hamis vad volt. nem tudni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliókért épít házat Oszkó

Több százmillió forintos luxusingatlant épít Oszkó Péter pénzügyminiszter Budapest II. kerületében -… Tovább olvasom