Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem emelnek alapkamatot, eltűnik a 200-as papírpénz

Szinte a teljes elemzői kört és piacot meglepve az MNB változatlanul hagyja a jegybanki alapkamat 8,5 százalékos szintjét. Eltűnik a papír 200-as, érme lesz helyette - ebből jelentős nemzetgazdasági megtakarítás származik.
Ez a döntés átmenetileg a forint euróhoz viszonyított árfolyamának 240 körüli gyengüléséhez vezet, de középtávon a forint továbbra is a 235-240-es sávban erős marad - mondta el Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezető elemzője hétfőn.

Tardos Gergely szerint a monetáris tanács tagjai nyilván úgy gondolták, hogy a forint várható árfolyamával is képes a magyar gazdaság elérni a 2009-re kitűzött inflációs célt. Az elemző szerint másrészt a jegybank attól tarthatott, hogy ha ismét emeli az irányadó kamatot, akkor túl erős lett volna a forint az euróhoz képest, ami középtávú kockázatokat rejthetett magában. Az MNB döntésének hátterében az a megfontolás is lehetett, hogy a kamatszint változatlan hagyásával kivár, hogy a piac hogyan reagál erre - tette hozzá az elemző.

Az elemző szerint a forint az év hátralévő részében ettől függetlenül folytatja euróhoz viszonyított erősödését, és a következő néhány évben évente 1,5-2 százalékot, azaz 3,5-5 forintot erősödik az euróhoz viszonyítva. Véleménye szerint ez nélkülözhetetlen lesz az euró bevezetéséhez szükséges alacsonyabb inflációs cél eléréséhez.

Tardos Gergely szerint az alapkamat szinten tartása ellenére az alapkamat növelési ciklusnak ezzel még nincs vége. A mostani döntés azonban alkalmas lehet arra, hogy hűtse a piac további kamatemelési várakozásait.

Simor András: Az MNB hosszú távú tendenciák alapján dönt a kamatról

Simor András, az MNB elnöke sajtótájékoztatóján ugyanazokat a körülményeket említette, mint az elmúlt három hónapban, amelyek három kamatemelést hoztak: a magyar gazdaság változatlanul lassan növekszik, és az infláció csökkenése sem gyorsult. Az MNB azonban úgy ítéli meg, hogy a középtávú inflációs kilátások nem változtak május óta, ezért nem látták szükségét további szigorításnak - mondta a jegybank elnöke.

Szoros eredmény született a tartás mellett; az elemzői várakozásoknak megfelelően negyed százalékpontos kamatemelési javaslat volt a Monetáris Tanácsban.

A monetáris politika ugyanazokkal a problémákkal küszködik: globális infláció, a potenciálistól elmaradó, viszonylag lassú magyar gazdasági növekedés és rögzült inflációs várakozások - fejtette ki bővebben Simor András. Az ezekre hivatkozva elhatározott - összesen egy százalékpontnyi - három kamatemelés és a mostani döntés fényében többen feszegették az MNB hitelességének kérdését. A jegybankelnök szerint nincs ellentmondás, az eddigi kamatemelések jótékony hatást gyakoroltak az árakra annyiban, hogy az erősödő forint beépült az import áruk árába. Mindezek alapján úgy vélik, hogy a középtávú - 2009-2010-es - inflációs pálya nem változott legutóbbi, májusi jelentésük óta.

Eltűnik a papír kétszázas

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén úgy döntött, hogy 200 forintos érmét hoz forgalomba, és ezzel párhuzamosan fokozatosan bevonja a papírpénzt - jelentette be Simor András, az MNB elnöke.

Az érméket várhatóan 2009 első félévében hozzák forgalomba, a papír kétszázasok előreláthatólag még ugyanabban az évben végleg eltűnnek.

A cserét a jegybankelnök azzal indokolta, hogy abból jelentős nemzetgazdasági megtakarítás származik. A mára váltópénzzé vált 200 forintosok olyan gyorsan rongálódnak, hogy azokat kétévente cserélni kell. Emellett a fémpénz sokkal könnyebben használható - tette hozzá. Az MNB-nek az is célja, hogy a magyar készpénz-szerkezetet közelítse az eurózóna gyakorlatához, amelyben nagyobb címletekben is készülnek érmék. Döntése előtt a jegybank minden érintett szervezettel és érdekképviselettel egyeztetett - mondta Simor András. Az érme terveztetéséről később döntenek.

Olvasóink írták

 • 12. Kapuvári 2008. június 24. 18:50
  „Fel lehet jelenteni a Kisalföldet személyes adatok nem megfelelő kezelésért, és magánjogok megsértéséért!”
 • 11. Figyelem! 2008. június 24. 10:58
  „Figyelem a keret alatti szövegre vonatkozóan! Az IP címmel személyes adatként kell bánni az Európai Parlament legutóbbi döntése szerint. Az EP döntése szerint az IP cím személyes adat, azaz magánügy és még az állami szervek is csak szigorú előírások betartása mellett az egyes személyek írásos engedélyével tárolhatják. Az IP cím nem azonosíthatja az egyes személyeket. A brüsszeliek úgy nyilatkoztak, hogy még egy, az EU határán kívüli bázissal rendelkező cégnek is be kell tartania a szabályokat ha Európába jön.
  Számos szolgáltatónak meg kell változtatnia a szoftverét, mivel az IP követése illegálissá vált. Amennyiben a DM fenntartja az erre vonatkozó törvénytelen gyakorlatát, be lehet perelni.”
 • 10. Acadian 2008. június 24. 00:48
  „Nincs is ra szukseg. Valamikor a kishungiban 2.50 volt egy nagyfroccs ma egy korcsmaban kb 200 ft korul.”
 • 9. Jereváni 2008. június 23. 22:52
  „Az a bizonyos fém 200 Ftos ezüstöt is tartalmazott és azért volt drágább mint maga a névérték.”
 • 8. 4 2008. június 23. 22:19
  „Egyszer már volt fém 200-as de arrol kiderült, hogy többet ér mint az érték volt rányomatva!”
 • 7. Sajóka 2008. június 23. 21:23
  „Remélem hamarosan jön a fém 500-as és 1000-es, mert akkor az is olcsóbb lesz a spórolós államnak, gondolom azokat is "rongálják" (használódik). Szeretem, ahogy meg tudják magyarázni az inflációt, végül is ezért ücsörögnek bársonyszékben és tömik a saját zsebüket, miközben sehol az Euro-bevezetés dátuma sem.”
 • 6. N.P. 2008. június 23. 21:11
  „Soporonyi

  Jo Bacsinak tökéletesen igaza van. A fémpénz az olcsóbb - sokkal. A fém értékének a névértékhez az égvilágon semmi köze!”
 • 5. Jo Bacsi 2008. június 23. 21:07
  „Ugyanis a papir penz tobbe kerul mint a fem penz mert allandoan potolni kell a rongalodasok miatt es ugye nem olcso penzt gyartani. Tehat az allam sporolni fog a fem penzzel mert az nem szakad el es nem kopik el kimosas utan se es nagyon hosszu ideig hasznalhato marad.”
 • 4. morgó 2008. június 23. 16:44
  „a balfaszok!!!!felesleges pénzkidobás nemhogy inkább a korházakra költenék vagy bármi más hasznos dologra!!!kiváncsi vagyok mennyibe fog ez kerülni az államnak?!!!!!!!!!!!”
 • 3. Sorponyi 2008. június 23. 16:35
  „Hát ennyire nem bízhatunk az EUR közel jövőben történő bevzetsében? Nem gondolják, hogy - ahogy a megszüntetett Ft-érméknél állították - ennek a fémértékét sem fedezi a névértéke? Nincs ennél fontosabb dolgunk?”
 • 2. bizony 2008. június 23. 16:28
  „Arról nem is szólva, hogy könnyebb lesz fém 200 forintokkal tömködni a különböző automatákat :)
  feltéve ha továbbra is így dübörög a gazdaság :)”
 • 1. jááj 2008. június 23. 16:19
  „Neeeeeeeee!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medence lefolyója szippantott be egy kislányt Hajdúnánáson

Nem hibázott a hajdúnánási uszoda vasárnap este, amikor a fürdő egyik medencéjének lefolyója… Tovább olvasom