Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - az elemzők többsége várakozásával összhangban - nem emelte az irányadó jegybanki alapkamatot, így az változatlanul 8,50 százalék.
A sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter a kormány nevében és Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta, hogy a 2010-es inflációs célt 3 százalékban határozzák meg. Simor András közölte: az alapkamatról viszonylag egyhangú döntés született, mindössze egy javaslat volt 25 bázispontos csökkentésre.

Veres János kiemelte, hogy az inflációs célról szóló döntést teljes egyetértésben hozta meg a kormány, és az MNB. Ennek meghatározásakor figyelembe vették Magyarország uniós tagságágát, a nemzetközi árak alakulását, és a költségvetési hiánycél elérését. Hozzátette: az MNB és a kormány közös meggyőződése, hogy az árstabilitás elérése és fenntartása a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés megvalósulásának feltétele.

A pénzügyi tárca vezetője utalt arra, hogy a kormány és az MNB középtávú inflációs célt legközelebb 2011-ben, illetve akkor határoz meg, amikor Magyarország belép az euróbevezetés előszobájának tekinthető ERM-II-es árfolyamrendszerbe.

Simor András elmondta azt is, hogy a Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2008. augusztusi "Jelentés az infláció alakulásáról - időközi felülvizsgálat" című kiadványát. Ebben a 2008-ra vonatkozó inflációt a májusi előrejelzéssel megegyezően, 6,3 százalékban, a 2009-est 0,1 százalékponttal alacsonyabban, 4,1 százalékban, míg a 2010-est 3 százalékban határozzák meg.

Az MNB prognózisa szerint a gazdasági növekedés erre az évre változatlanul 2,2 százalék, míg 2009-re 2,6 százalék - ami a májusi előrejelzéshez viszonyítva 0,6 százalékponttal alacsonyabb -, míg 2010-re 3,4 százalékos GDP növekedést várnak, ami a korábbi, májusi prognózisukhoz képest 0,3 százalékponttal kevesebb.

A jövő évi adóváltoztatással kapcsolatos kérdésre adandó választól Veres János elzárkózott, míg Simor András azt mondta, hogy az MNB-nek nincsenek információi, hogy a kormány milyen adómódosításokat tervez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókkal lehet drágább egy családi ház szeptembertől

Év végéig átlagosan 10 százalékkal drágulhatnak az építési anyagok, ám az új törvényi módosítások… Tovább olvasom