Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nem enyhül a szudáni válság

A nemzetközi sajtó az utóbbi időben kevesebb figyelmet szentel a darfuri konfliktusnak, a válság megoldása azonban továbbra is várat magára. A szudáni kormány és az ország déli részét uraló lázadócsoport, a Szudáni Felszabadítási Mozgalom között létrejött májusi békeszerződés ugyan fontos lépés volt a békefolyamatban, ám kézzelfogható eredmények egyelőre alig mutatkoznak.
A nigériai Abujában megkötött békemegállapodás huszonkét éves polgárháborúnak vetett véget Szudánban. A déli országrész lakói nem fogadták el, hogy a khartumi kormányzat iszlám törvénykezésen, a sarián alapuló államot épített ki. A nyugat-szudáni Darfurban 2003. elején lángoltak fel a harcok. A kormányzat támogatásával a fekete bőrű arab harcosokból álló dzsandzsavid milícia támadásokat hajt végre nem csupán a kormányellenes erők, hanem a polgári lakosság ellen is. A milicisták kegyetlenkedéseinek mintegy kétszázezer ember esett áldozatul, míg további kétmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A menekültek azonban a szomszédos Csádban sincsenek biztonságban, ugyanis a dzsandzsavid fegyveresei gyakran lépik át a két ország határát.

A nemzetközi közösség elkötelezett a krízis és humanitárius katasztrófa elhárítása iránt, azonban a szudáni vezetés eddig nem mutatott sok hajlandóságot az együttműködésre. Az abujai megállapodás ellenére a dzsandzsavid nem hagyott fel a polgári lakosság elleni kegyetlen támadásokkal. Jelenleg az Afrikai Unió mintegy hétezer békefenntartója tartózkodik Darfurban, de mandátumuk nem terjed ki a civilek védelmére. A várakozásokkal ellentétben európai katonák nem érkeztek a válság sújtotta övezetbe, azonban az Afrikai Unió műveleteit nagy részben európai forrásokból finanszírozzák. Az EU eddig több százmillió euróval támogatta a darfuri missziót, valamint az Egyesült Államokkal közösen logisztikai támogatást nyújt a békefenntartásban résztvevő afrikai országoknak.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár reményét fejezte ki, hogy a világszervezet rövidesen átveheti a békefenntartás feladatait az Afrikai Uniótól. Omar Hasszán al-Basir szudáni elnök azonban egyelőre hajthatatlannak mutatkozik, és nem adja áldását a kéksapkások fogadására. Az Európai Unió továbbra is aktív szerepet kíván vállalni a konfliktus megoldásában, Brüsszelbe újabb donorkonferenciát szándékoznak összehívni, míg Hollandia egy regionális biztonsági értekezlet megrendezésére tett ígéretet. Addig azonban, amíg mindezen kísérletek nem hozzák meg a várt áttörést, a darfuri lakosság és a menekültek helyzete tovább romolhat.

ifj. Szűcs Gábor
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom