Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem éri meg fenntartani az alvó vállalkozásokat

Megkezdődött végre a gazdaság kifehéredése, legalábbis ezt bizonyítja, hogy több tízmilliárdnyi extra bevételre tett szert a kormány. Így már nem éri meg alvó vállalkozásokat fenntartani, de a foglalkoztatottak feketezónáját még nem sikerült feltörni.
Látható a gazdaságfehérítő lépések hatása - állítja a pénzügyi tárca. Tavaly 60 milliárd forintot hozott az államnak a járulékfizetők számának gyarapodása és az, hogy 110 ezren már a minimálbérnél magasabb összeg után fizetik a közterhet.

Az első három hónapban befolyt járulékbevétel 18 százalékkal, 113 milliárd forinttal haladja meg az elmúlt évit. Ez azonban nyilván részben a magasabb járulékterhekkel, a váratlanul magas béremelkedéssel egyaránt magyarázható.

A szaktárcánál egyelőre azt mondják, a fehéredés tetten érhető az egyéni vállalkozók számának jelentősebb csökkenésében - feltételezhetően a kényszervállalkozók adják vissza az ipart -, valamint egyes ágazatokban (mint az építőipar) az átlagkeresetek emelkedésében.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly július és december között több mint 35 ezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma, ami valóban jelentős változás a korábbi évek két-háromezres mozgásához képest.

Nem minden egyéni vállalkozás működik valójában - az adóhatóság például 2006 végén 411 ezer vállalkozóval állt kapcsolatban, míg a KSH 711 ezer egyéni vállalkozót tartott nyilván. Nagy azok száma, akiknek érdemes átgondolniuk, hogy a terhek ellenére is viszik tovább az ipart vagy sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl gyorsan vezetnek a magyar sofőrök

Mintegy 3400 gyorshajtóról készült felvétel a legutóbbi TISPOL ellenőrzéskor. Az április 25-én és… Tovább olvasom