Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem érzik a nemzeti együttműködést az emberek?

Nem érzik a nemzeti együttműködést az emberek és a polgármesterek az árvíz sújtotta településeken, az a lehetőség nyitott előttük, hogy megrongált épületeikre kifüggeszthetik Orbán Viktor nyilatkozatát - mondta Varga László szocialista országgyűlési képviselő kedden.
Varga László Bakondi György miniszteri biztos keddi tájékoztatására reagált, amely szerint több törvényi rendelkezés megváltoztatásával, illetve bevezetésével is segíti a kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését.

Varga László azt mondta, a civil szféra sokkal hamarabb reagált mint a kormány. Egy soha nem látott veszélyhelyzet alakult ki Borsod megyében azzal, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva egyszerre rekord vízállással tetőzött - mondta.

A települések hetek óta várják a döntéseket, sokáig érezték azt, hogy magukra maradtak. A mostani döntések is csak részben jelentenek megoldást, a hozzájuk érkezett jelzések szerint több polgármester is rosszul informált - tette hozzá.

Közölte, véleményük szerint hamarabb is fordulhatott volna a kormány az Európai Unió szolidaritási alapjához. Azt várjuk el a kormánytól, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy tudnak ebben az esetben áthidaló finanszírozási lehetőséget teremteni az önkormányzatoknak - jegyezte meg Varga László.

Bakondi György kedden közölte, az árvíz okozta károk az eddigi összegzések szerint meghaladhatják a kétszázmilliárd forintot.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azon települések irányítóinak, ahol az elmúlt időszakban az árvíz miatt lakóépületek dőltek össze, vagy váltak lakhatatlanná, azt mondta: a kormány több ütemben foglalkozik a károk rendezésével. Ezek egy része már megtörtént, s az elkövetkezendő hetekben a költségtérítéshez, az újjáépítéshez szükséges valamennyi döntés megszülethet - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2010. július 07. 13:48
  „Akkor a harmadik feléhez (erre egy kicsit várni kellett) - és deszkás barátom hozzászólásához
  2010-07-07 13:37 - Balhéba torkollt a felsőzsolcai tüntetés

  Egy embert előállítottak a rendőrök szerdán, a felsőzsolcai városháza előtti tüntetésről - közölte a megyei rendőrség. Az épület elé engedélyezett tüntetés résztvevői közül többen bementek a hivatalba, hogy személyesen beszéljenek a polgármesterrel. A tüntetők arra vártak választ, hogy miért öntötte el az árvíz a várost június elején, illetve a polgármester lemondását és a képviselő testület feloszlatását követelték.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a demonstráció kapcsán azt közölte, hogy az önkormányzat épületébe bevonulókat a felsőzsolcai rendőrőrs parancsnoka felszólította, hogy mivel a demonstráció az épület előtti területre van engedélyezve, hagyják el a közintézményt. Ennek a tüntetők eleget is tettek. Ekkor az aljegyző újra felkérte a helyieket, hogy aki ügyintézni érkezett, egyenként megteheti. A rendőrség tudomásul vette a bejelentést és biztosította a demonstráció idején a helyszínt. A Miskolci Rendőrkapitányságra egy 24 éves felsőzsolcai férfit rendzavarás továbbfolytatása miatt előállítottak.

  A polgármesteri hivatal előtt körülbelül 200 helyi vett részt a tüntetésen. Követelték, hogy a polgármester jöjjön ki a hivatalból, és amikor ez nem történt meg, a csoport egy része - körülbelül 40-en - bevonultak az épületbe. A polgármester nem volt bent, hivatali szobája előtt rendőrök tartóztatták fel az embereket. Később az épület előtt petíciót fogalmaztak meg, amit a képviselő-testület egyik tagja vett át és választ ígért. A petíció szerint az emberek vizsgálatot követelnek, amelyben arra akarnak választ kapni, miért öntötte el az árvíz a települést. Emellett azt is szeretnék megtudni, hogy az adományok szétosztása miért történik olyan lassan. Kérik a polgármester lemondását és a testület feloszlatását is.

  Németh Csaba városházi szóvivő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kormány által felajánlott 3 milliárd forintból a város 1,7 milliárdot kapott meg. Felsőzsolcán egyébként a júniusi árvízben körülbelül 170 ház dőlt össze, így a pénzt azok között osztják el, akiknek most nincs hol lakniuk. A lakhatási feltételeket november 30-ig kell megteremteni, ehhez egy helyi rendeletet fognak alkotni és annak alapján fordítják majd a pénzt az újjáépítésre. Mivel ezt a pénzt bontásra, illetve a romok eltakarítására nem lehet felhasználni, ezen feladatok végrehajtásához más lehetőségeket kell keresni - mondta a szóvivő.

  Ehhez, emlékeztetőül: 2. hozzászólás achilleus 2010.07.07. 08:54
  -------"a hozzájuk érkezett jelzések szerint több polgármester is rosszul informált"
  Egyes polgármesterek az árvíz ideje alatt sem voltak a helyzet magaslatán, és nem Molnár Oszkárra gondolok.”
 • 5. deszkás 2010. július 07. 11:27
  „ACHILLEUS! Véded a nyilvánvaló hülyeséget? Én ott voltam és ha te is kötésig érő vizben jártál volna egész nap nem linkelgetnél!! Én voltam katona de te sok háborús filmet láttál!”
 • 4. achilleus 2010. július 07. 09:39
  „És akkor 2 link (1-2-höz):
  http://kapcsolat.hu/blog/szivpolitika?action=thread&thread_view=1&comment_id=1006058
  "Eltörlik az adományok 25 százalékos áfáját...
  Ugyan miért nem láttuk be idejében, hogy ez a döntésünk több kárt okoz, mint amennyi állami többletbevételt hoz." - ajánlott olvasmány ajánlva nekik: Számos jó szándékú és lelkes baloldali társam -tudtán kívül- ma többet árthat az MSZP jövőjének, mint amennyit túláradó odaadásával használ.
  http://www.boon.hu/hirek/im:*/cikk/arviz---magyarorszag-az-europai-szolidaritasi-alaphoz-fordul-tamogatasert/cn/haon-news-charlotteInform-20100615-0559243712
  "Magyarország Lengyelországgal együtt jelentette be az Általános Ügyek Tanácsának hétfői luxemburgi ülésén, hogy a május közepe óta sújtó árvíz okozta jelentős károk enyhítésére támogatásért fordul az Európai Szolidaritási Alaphoz."”
 • 3. achilleus 2010. július 07. 09:28
  „2. hozzászólás achilleus 2010.07.07. 08:54
  A 2-höz: 2006-ban kértek. Bocs.”
 • 2. achilleus 2010. július 07. 08:54
  „------------"Varga László azt mondta, a civil szféra sokkal hamarabb reagált mint a kormány."
  A Fidesz-kormány első intézkedései egyékével eltörölte az adományok MSZP által bevezetett megadóztatását (áfáját).

  ---------"véleményük szerint hamarabb is fordulhatott volna a kormány az Európai Unió szolidaritási alapjához."
  Valóban, már az árvíz előtt megtehették volna, ugyanis a lehető legkorábban megtették. A szocialista-szabaddemokrata kormányok a 2004-es csatlakozás óta egyetlen fillért nem kértek ebből az alapból

  -------"a hozzájuk érkezett jelzések szerint több polgármester is rosszul informált"
  Egyes polgármesterek az árvíz ideje alatt sem voltak a helyzet magaslatán, és nem Molnár Oszkárra gondolok.”
 • 1. szatyi 2010. július 06. 22:11
  „Kiraknánk mi a falra ezt a "Nyilatkozatot", de a fal az kidőlt! A budié még meg van, oda is jó lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés Debrecen külterületén

Egy ember súlyosan, életveszélyesen megsérült Debrecen külterületén, amikor előzés közben autója… Tovább olvasom