Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Nem fogyott sokkal kevesebb áram a Föld Órájában

Az összfogyasztásban csak minimális villamosenergia csökkenést mértek a Föld Órája elnevezésű akció idején, azaz szombat este fél kilenc és fél tíz között - mondta a a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. rendszerirányítási igazgatója.
A rendszerirányítási igazgató kifejtette: a rendszerirányító központ szemszögéből kockázatot jelent egy ilyen figyelemfelkeltő akció, mert a fogyasztási igények változását követnie kell az erőműveknek. Ennek megfelelően egy ilyen akció ki is billentheti a rendszert az egyensúlyból. Az esemény szervezésekor a WWF-vel megállapodtak, hogy ezt figyelembe veszik - tette hozzá. Tihanyi Zoltán megjegyezte: ezen a szombaton egyébként egész nap kevesebb volt az áramfogyasztás az egy héttel korábbinál.

Elmúlt szombathoz viszonyítva nem volt jelentős csökkenés a villamosenergia fogyasztásában - mondta Tihanyi Zoltán. Este fél kilenc és fél tíz között múlt szombaton körülbelül 5000 megawatt áram fogyott, most pedig 4750 megawatt. Egész nap alacsonyabb volt a fogyasztás, így az akcióhoz valószínűleg köthető csökkenés 1 százalék.

A Föld Órája elnevezésű kezdeményezés 2007-ben Ausztráliából, Sydneyből indult, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. Lényege, hogy egy órán keresztül - fél kilenc és fél tíz között - lekapcsolják a közkivilágítást. Tavaly Budapest mellett mindössze négy magyarországi város, illetve falu csatlakozott az akcióhoz, idén 67. Világszerte 88 országban és 4000 városban "kapcsolják le a villanyt" egy órára a Föld Óráján.

Olvasóink írták

 • 5. Celtis 2009. március 30. 13:01
  „Hát igen, a cikk nem fejtette ki bővebben, hogy ez az egy százalék mekkora csak a lakossági fogyasztókat tekintve, valószínűleg sokkal magasabb.
  Ugyanakkor én úgy látom, hogy a jelenlegi helyzet reális értékelésének és kezelésének az lenne a megfelelő, ha a lakosság 99% -a kikapcsolná otthon egy órára a villanyt. Ennyi. Hogy ez mégsem történik meg, számomra azt mutatja, hogy az emberek még mindig nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, a benne rejlő veszélyekkel.”
 • 4. dova 2009. március 30. 10:48
  „Ha az egy százalék ténylegesen az akcióhoz köthető, akkor szerintem nagyon nagy eredmény.
  Engem legalább is (pozitív értelemben) meglep.

  Valószínűsítem, hogy az energetikusok hozzáállását is tükrözi. ;)”
 • 3. Celtis 2009. március 30. 10:38
  „Ennek az akciónak az lenne a mondanivalója, hogy az emberek "szavaznak" az energiatakarékos, környezetbarát jövőre. Úgy tűnik, jelenleg tényleg nincs nagy hajlandóság a takarékoskodásra. Ilyen körülmények között pedig nem csodálkozhatunk, hogy a populista politikusok sem igazán foglalkoznak a témával. Sokat kell még fejlődnünk.”
 • 2. Balthazar 2009. március 30. 08:46
  „huha...”
 • 1. waterbear 2009. március 29. 23:31
  „Nagy hűhó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs döntés az SZDSZ-ben

Az SZDSZ hétfőn folytatja a párton belüli egyeztetést - jelentette be vasárnap délután Fodor Gábor. Tovább olvasom