Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem függesztették fel a terézvárosi csendrendeletet

Aki nem kapott engedélyt, annak este 10-kor be kell zárnia, éjjel 1-kor pedig mindenkinek.
Jogtechnikai okra hivatkozva nem függesztette fel a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó rendeletet az önkormányzat képviselő-testülete - mondta Koltay András, a Broadway Egyesület jogi képviselője csütörtökön az MTI-nek.

A rendeletet azért nem függesztették fel, mert a képviselők szerint a jogszabály hatályát nem lehet felfüggeszteni, így azt csak visszavonni lehetne. Az egyesület ügyvédje szerint azonban ez az ok "mondvacsinált".

Mint mondta: az önkormányzat honlapján fent van a konkrét ígéret, hogy legkésőbb szeptember 10-én, a csütörtöki ülésen felfüggesztik a rendeletet. "Ez az ígéret nem teljesült, az önkormányzat nem tartotta be a szavát, teljesen bizonytalan helyzet állt elő" - mondta Koltay András.

Október végén lesz legközelebb testületi ülés, addig a rendelet mindenképp életben marad. A tárgyalások ugyan folytatódnak a civil szervezetekkel, "de ez megint csak a porhintés része, eddig két ígéret nem teljesült, nehéz a harmadikban hinni" - jegyezte meg az ügyvéd, aki hozzátette: persze részt fognak venni az összes egyeztetésen.

Elmondta: eddig is voltak konkrét javaslataik, szerintük vissza kell vonni a régit, és új rendelet alkotni, továbbra is ezt tanácsolják és reménykednek, hogy találnak valamilyen megoldást. Most azonban újra megerősítést nyert a rendelet és ezáltal vélhetően elkezdődik a komolyabb betartatása és a vendéglátóhelyek szankcionálása.

Ezért aki nem kapott engedélyt, annak este 10-kor be kell zárnia, éjjel 1-kor pedig mindenkinek. Aki 22 és 1 óra között nyitva lehet, annak a helyzete is teljesen bizonytalanná válik, mert a rendelet szerint a lakók döntése alapján ezt az engedélyt vissza is lehet vonni. Ezért teljesen kiszolgáltatottak még azok a vendéglátók is, akikkel soha semmilyen probléma nem volt - mondta Koltay András.

Az egyesület bízott a számukra kedvező döntésben, ezért csütörtökre nem terveztek demonstrációt, de a közeljövőben biztosan tartanak majd - fűzte hozzá.

Az egyesület csütörtöki közleménye szerint továbbra is hajlandóak anyagi erőfeszítésekre, akár privát biztonságtechnikai vállalkozások, akár a rendőrség hivatalos segítségét igénybe véve a közterületek nyugalmának megőrzése és a jogszabályok betartatása érdekében.

Az egyesület vezetősége egyebek mellett vállalja, hogy valamennyi tagjával szigorúan betartatja a működési engedélyében foglaltakat, illetve a vonatkozó további előírásokat, különös tekintettel a zárás időpontjára, a teraszok méreteire, a zajkeltő eszközök (televízió, zeneszolgáltatás, élő zene) használatának módjára.

Vállalja azt is, hogy valamennyi hozzá beérkezett lakossági panaszt alaposan kivizsgál, és amennyiben ezt követően jogsértés tényét állapítja meg, felhívja az érintett vendéglátóhely figyelmét a kívánt magatartás tanúsítására, ismételt és súlyos esetben pedig kizárja tagjai közül a renitens egységet.

Hatvani Csaba, a kerület alpolgármestere az MTI-nek elmondta: A mostani döntés nem azt mutatja, hogy az önkormányzat nem akar kompromisszumos megoldást, mindössze a tárgyalás mellett fennmarad a rendelet is. Ők arra tettek ígéretet az egyeztetéseken, "hogy Kékesi Tibor - a rendelet előterjesztője - egy előterjesztést fog tenni, amely arról szól, hogy a mai napon a rendelet hatálya felfüggesztésre kerül" és novemberig körvonalazódhatnak azok a javaslatok, amelyekből a kompromisszumos állapot kialakul.

Az alpolgármester azt mondta: a javaslatokból azok fognak megmaradni, amelyek minden érintett támogatását elnyerik. "Ez elől az önkormányzat nem zárkózik el" - mondta, hozzátéve, hogy "Kékesi Tibor is megtette az előterjesztést, csak épp a testület nem támogatta többségében". Tehát úgy döntött, nem kívánja sem visszavonni - ez volt a jobbikos képviselő javaslata -, illetve Kékesi Tibor javaslata sem kapta meg a többséget. A Fidesz tartózkodott, az SZDSZ nem szavazott, az MSZP-ben pedig ketten támogatták a rendelet felfüggesztését, a többiek nem - mondta.

Hatvani Csaba szerint végül akár olyan egyezség is születhet, hogy az olyan szórakozóhelyek, amelyeknél minden feltétel adott - zajszigetelés, rend, vendégek kordában tartása - és a lakók is hozzájárulnak, akár éjjel 1 óránál is tovább nyitva tarthatnak.

A rendeletet be nem tartó vendéglátóhelyek bírságolásáról azt mondta: "sarokpont, hogy ez a rendelet jelenleg hatályos, és amennyiben bejelentés érkezik, azokat a hatóságnak meg kell vizsgálnia. Ezen belül, hogy az ellenőrzések hogyan történnek, jegyzői hatáskör". Hatvani Csaba úgy gondolja, hogy a hatóság a feladatának eleget fog tenni.

Markocsány Zoltánnak, a kerületi SZDSZ frakcióvezetőjének csütörtöki közleménye szerint az SZDSZ sajnálatosnak tartja, hogy miközben az ötletgazda Kékesi Tibornak két hónap állt rendelkezésére az új javaslat összeállításához, mindössze egy olyan anyaggal érkezett a képviselő-testület elé, ami jogilag olyannyira nem állta meg a helyét, hogy ahhoz még a kerület jegyzője sem adta aláírását.

"Komédiába illik a javaslatáról tartott szavazás eredménye is, hiszen az MSZP előterjesztését még a szocialista képviselők többsége sem támogatta. Az a fordulat pedig már meg sem lep minket, hogy miközben a Fidesz leendő polgármester-jelöltje minden nyilvános fórumon e rendeletet kárhoztatta, a legnagyobb ellenzéki párt képviselői mégsem álltak az SZDSZ kezdeményezése mellé, hogy az önkormányzat visszavonhassa az elhibázott szabályozást. Ezért (...) miután a testület elvetette a liberálisok javaslatát, az SZDSZ képviselői nem vettek részt a rendelet életben tartását jelentő, értelmetlen szavazáson".

Az SZDSZ a rendelet eredeti céljával egyetért, mégsem tartja elfogadhatónak, hogy az önkormányzat "jogszabályokba ütköző, légből kapott javaslatokkal próbálja kijavítani saját, rossz döntését" - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: növelni kell a rendőrök fizetését

Kritikussá vált a hivatásos állomány létszámhiánya - írta levélben a vásárhelyi polgármester a… Tovább olvasom