Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Nem hitelesítették a népszavazási kérdések aláírásgyűjtő ívét

Megtagadta az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos országos népszavazási kérdések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én nyújtotta be az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívét, majd néhány perccel később az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?" kérdést tartalmazó ívet. Az NVB mindkettő hitelesítését megtagadta.

Az első kérdést tartalmazó ívet arra hivatkozva nem hitelesítették, hogy a kérdés alkotmányossági aggályokat vet fel.

Patyi András, a testület elnöke a vitában arra hívta fel a figyelmet, Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését. A vállalkozás szabadságához való jog nem teszi lehetővé, hogy törvény teljes mértékben valamennyi üzleti tevékenység tekintetében a vasárnapi működését korlátozza - hívta fel a figyelmet az elnök.

Litresits András, a testület MSZP-által delegált tagja emlékeztetett: a bezárás vonatkozna például a nemzetközi repülőtérre, a pályaudvarokra, a kórházakra, benzinkutakra is, márpedig számos olyan üzlet van, aminek a nyitva tartása minden napon szükséges. Mint mondta, egy eredményes népszavazás abszolút tiltást rendelne el, ami a vállalkozáshoz való alaptörvényben biztosított jogot sértené, és alaptörvény-módosítást eredményezne, ilyen, az alaptörvény módosítására irányuló kérdést azonban nem lehet hitelesíteni.

Határozata indoklásában az NVB kitért arra is, hogy ha a kérdés által bevezetendő korlátozás mindenre kiterjedne, az sértené az emberi méltósághoz való jogot is, valamint arra, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem, mivel egy sikeres népszavazás olyan mértékben érintené a hétköznapi életet, amelynek a következményei nem beláthatóak a választópolgárok számára.

A testület 8 igen szavazattal, Lovas András (KDNP) ellenszavazatával megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriának címezve.

Az NVB pénteki ülésén Szepessy Zsoltnak a másik - az üzletek nyitva tartására vonatkozó - aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is megtagadta. A kérdést Szepessy Zsolt már egyszer benyújtotta december 18-án, ám akkor formai okokra hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította a kérdést, ám Szepessy Zsolt januárban ismét benyújtotta azt. Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, van-e benyújtva azonos tárgyú kérdés, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni.

Az NVB pénteken megállapította, hogy a néhány perccel korábban már tárgyalt, az üzletek zárva tartására vonatkozó kérdésről hozott határozat még nem emelkedett jogerőre, így "folyamatban lévőnek" minősül. A népszavazási törvény szerint azonban a kérdés benyújtását követően már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az annak hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ezért az NVB megtagadta az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?" kérdést tartalmazó ív hitelesítését is.

Az ülésen elhangzott, hogy a Veszprém megyei 3-as számú országgyűlési választókerületben - a tapolcai székhelyű választási bizottság javaslata alapján - április 19-én lehet az időközi országgyűlési képviselőválasztás. A testület javaslatot tartalmazó határozata - amennyiben nem érkezik jogorvoslati kérelem - szombat délután emelkedik jogerőre. A választás kitűzésének időpontjáról az NVB-nek kell majd döntenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt új város lesz elérhető a budapesti repülőtérről a nyáron

Az Air Transat Budapest-Montreal-Toronto járatnak köszönhetően ismét lesz Magyarország és… Tovább olvasom