Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem hoz majd nagy gazdaságpolitikai változást a Fidesz

A Political Capital szerint a Fidesz politikusainak és szakértőinek nyilatkozatai egyre inkább azt jelzik, hogy a Bajnai-kormány és a Fidesz gazdaságpolitikája között nincsenek rendszerszintű különbségek.
Az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén szimbolikus intézkedésekkel kíván új korszakot nyitni, gazdaságpolitikai váltás nem várható - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésben.

A politikai kutató- és elemző intézet elemzők szerint a Fidesz (és annak elnöke) a kormányzás lehetőségének közelebb kerültével rendszeresen fogalmaz meg olyan üzeneteket - jellemzően gazdasági lapokban -, amelyek jelentősen eltérnek a kormánnyal szemben általában alkalmazott, a megszorító intézkedéseket és a szerkezeti átalakításokat bíráló retorikától.

A Fidesz elnöke mellett a párt több szakpolitikusa is tett olyan nyilatkozatokat, melyek arra utalnak, hogy a Fidesz kormányzása nem jelentene éles fordulatot a Bajnai-kormány gazdaságpolitikájához képest. Varga Mihály, a párt szakpolitikusa például úgy nyilatkozott a közelmúltban, hogy a kormány adóintézkedéseinek irányát és a módszereket helyesnek tartja, csak éppen az intézkedések mértékét kevesli. Míg korábban jellemző volt, hogy a Fidesz politikusai a kormány intézkedéseinek általános visszavonásáról beszéltek kormányra kerülésük esetén, az utóbbi időben csak egy-két intézkedés (főleg a családtámogatások és a vagyonadó) eltörlését hangoztatják, és ezen felül csak általánosságban fogalmazzák meg az új gazdaságpolitika igényét, míg a korábban védelmezett 13. havi nyugdíj visszaadásától már kategorikusan elzárkóznak - olvasható az elemzésben.

Mint rámutatnak, jelentős koncepcionális eltérés fedezhető fel ugyanakkor a jelenlegi kormány és a kormányzásra készülő Fidesz gazdaságpolitikai elképzelései között a fiskális fegyelemmel - és ezzel összefüggésben az euróbevezetés időpontjával összefüggésben. Míg a kormány továbbra is a költségvetési szigort tekinti a legfontosabb feladatnak, a Fidesz több politikusa (főleg Matolcsy György volt gazdasági miniszter és Orbán Viktor pártelnök) is azt hangoztatja: a költségvetési egyensúly helyreállítását és az euróbevezetést meg kell előznie a "gazdaság beindításának".

A Fidesz politikusainak utóbbi időben tett gazdaságpolitikai nyilatkozatai a Fidesz három politikai céljának felelnek meg. Egyrészt a népszerű üzenetekkel operáló ellenzéki politizálás közepette a párt igyekszik óvatosan nyilvánvalóvá tenni, hogy a várható kormányváltás nem jelent azonnali osztogatást. Másrészt sokszor a szélesebb közönségnek szánt népszerűbb üzeneteknek ellentmondva is, tudatosan igyekszik megszólítani a hazai és nemzetközi gazdasági szereplőket, melyek támogatására kormányzása során maga is ugyanúgy rászorul. Harmadrészt a kormányzáshoz közeledve igyekszik bővíteni gazdasági, költségvetési mozgásterét is, így egyes megszólalásaival teszteli a nemzetközi pénzügyi-gazdasági elit és a pénzügyi szervezetek reakcióit.

Szapáry György, a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója egy interjúban kijelentette: "Nem hinném, hogy az új kormány mindent visszacsinál" - utalva arra, hogy a következő kormánynak is szűk lesz a gazdaságpolitikai és költségvetési mozgástere. Az elemzők szerint a nyilatkozat időzítése nem véletlen, mert azután jelent meg, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények egyértelmű üzeneteket küldtek a jövőbeni magyar fiskális politikával kapcsolatos álláspontjukról. Például Joaquín Almunia uniós költségvetési biztos kilátásba helyezte a hitel felfüggesztését abban az esetben, ha a mindenkori magyar kormány a jövőben nem teljesíti a feltételeket. Nyilatkozata tehát leginkább kifelé szól, azt üzenve: a Fidesz hallja, érti és igyekszik eloszlatni a gazdaságpolitikájával kapcsolatos félelmeket.

Az elemzés arra is kitér, hogy tekintettel a Fidesz politikusainak utóbbi időben tett nyilatkozataira és a gazdasági lehetőségekre, a 2010-ben esetlegesen megalakuló Fidesz-kormány várhatóan milyen intézkedésekre helyezi a hangsúlyt. Az elemzők szerint eltörölnék a vagyonadót, visszaállítanák a családtámogatási rendszert, módosítanák az adórendszert - cél a munkára rakódó adók, és köztük a személyi jövedelemadó jelentős mérséklése -, közigazgatási reformot hajtanának végre - a háttérintézmények felszámolását is előirányzó, jelentős leépítést vetítenek előre -, menesztenék Simor Andrást, a jegybank elnökét és bár az alacsony alapkamat jól illeszkedik a Fidesz által hangoztatott "egyensúly helyett növekedésközpontú" gazdaságpolitika koncepciójához, mégsem feltétlenül várható az alapkamat drasztikus és azonnali csökkentése egy esetleges jegybankelnök-váltás esetén sem.

Az elemzés szerint a közeledő kampányban, illetve a kormányzati ciklus kezdetén a Fidesznek több irányú politikai fenyegetéssel kell majd szembenéznie, ami megnehezítheti a szigorú, piacbarát és reformpárti gazdaságpolitikai döntések végrehajtását. A piaci igényeknek megfelelő gazdaságpolitikát a jövőben leginkább saját korábbi reformellenes retorikája, illetve a Jobbik szociális populizmusa nehezítik majd meg. Gyökeres és nagyon látványos váltásra a Fidesznek kormányzása kezdetén nem lesz lehetősége a gazdaságpolitikában, a túlfokozott elvárások így jelentős választói csalódottságot idézhetnek elő a kormányzás kezdeti időszakában - mutatnak rá a Political Capital szakemberei.

Az elemzők szerint több olyan lehetőség is lesz a Fidesz számára, amely némileg csökkenti a kormányváltásból fakadó kockázatokat. Ilyenek a Bajnai-kormány kiigazító intézkedései, a kedvező gazdasági kilátások a kormányzati ciklus második felére, a választási ígéretek elmaradásáért az előző kormányzatokat és azok elhibázott gazdaságpolitikáját teheti felelőssé, emellett a Fidesz a baloldalnál hagyományosan sokkal hatékonyabb a szimbolikus politizálásban.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. flexsnake 2009. július 30. 19:14
  „90. akkor mondom lassabban: az utóbbi 10 évben a multik semmilyen előnyben nem részesülnek.
  Hiába fröcsögöd az ellenkezőjét. Már bebizonyosodott hogy csak kimásolod a szélsőjobbos oldalak fröcsögéseit de semminek nem nézel utána. Mi vagy te? Fizetett bértollnok? Többre nem is lennél képes :)”
 • 92. Luckatosh 2009. július 30. 00:11
  „moderálva”
 • 91. Power 2009. július 29. 20:55
  „Az MSZP, SZDSZ és az MDF viszont nagy gazdaságpolitikai változást hoztak nekünk ajándékba:
  20 ezer milliárdos államadósságot, növekvő munkanélküliséget, folyamatosan romló gazdaságot....

  Megcsinálták! Nagy gazdaságpolitikai változást hoztak...”
 • 90. achilleus 2009. július 29. 08:04
  „89. hozzászólás flexsnake 2009.07.28. 21:36
  Nem tudom, de ön- és közveszélyes arrogáns (...önmoderáltam) nem kellene moderálni, saját- ls mások szellemi épségének megvédése érdekében?
  APEH, EU ezek nem források? Mégis utóbbi EU: "Az EU kimutatása szerint a magyar állam majdnem kétszer akkora támogatást és kedvezményt nyújt a külföldi befektetőknek, mint a visegrádi országok bármelyike. Ennek a különbözetnek az értéke szintén mintegy 600-650 milliárd forint."
  Ez azt jelenti - Te (saját moderálás) - hogy (ha a hazai kis és középvállalkozások nem kapnának semmit (érted?), a multik akkor kapnának 600-650 milliárdot. Na ehhez add hozzá, amit a hazaiak kapnak, és ott vagyunk, ahogy mondtam.
  Vagy szerinted csak a Tescccco és az ilyesmi a multi?? Ennyire nem lehetsz ...(önmoderáltam).”
 • 89. flexsnake 2009. július 28. 21:36
  „88. akkor még egyszer: évek óta nem kapnak semmilyen támogatást. Szélsőjobboldali fröcsögők találták ki. Hoax, ennyi.
  <moderálva>
  ....”
 • 88. achilleus 2009. július 28. 17:18
  „86. hozzászólás flexsnake 2009.07.28. 16:23 És akkor egy kis NÉPSZAVA!!!!! (kicsi részlet)
  http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1210454
  "(...) Az APEH kimutatása szerint a honi (többségi magyar tulajdonban levő) vállalkozások 2007-ben összesen 1054 milliárd forintot fizettek a bankoknak kamatban és jutalékban. A cseh vállalkozások ugyanennyi hitelért mintegy 350-400 milliárd forintnak megfelelő koronát fizettek volna. Mivel a multik anyavállalatai látják el leányvállalataik finanszírozását, ezek a vállalatok nem vagy csak korlátozott mértékben veszik igénybe a magyarországi bankok által nyújtott hiteleket, így ez a különbözet őket nem érinti. A monetáris politika tehát önmagában legalább 650 milliárd forintos hátránnyal terheli a kkv-kat. Az EU kimutatása szerint a magyar állam majdnem kétszer akkora támogatást és kedvezményt nyújt a külföldi befektetőknek, mint a visegrádi országok bármelyike. Ennek a különbözetnek az értéke szintén mintegy 600-650 milliárd forint. E két tényező tehát összességében mintegy 1200-1300 milliárd forintos, a GDP kb. 5 százalékának megfelelő versenyhátrányt jelent, amit semmiképp sem lehet behozni.(...)" Róna Péter”
 • 87. achilleus 2009. július 28. 17:07
  „86. hozzászólás flexsnake 2009.07.28. 16:23
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=506633
  Elképesztő méretű állami támogatást kapnak a multik!
  2009. június 17. 07:10 | Forrás: STOP/HavariaPress
  "Évente csaknem ezermilliárd forint támogatást kapnak a magyar államtól a multicégek. "”
 • 86. flexsnake 2009. július 28. 16:23
  „moderálva sértő”
 • 85. achilleus 2009. július 28. 16:21
  „83. hozzászólás unknown 2009.07.28. 14:51
  Nem kell vele foglalkozni, Bolgár Györgyöt idézi a mai Népszavából. Akkora baromságokat ír (a Bolgár), hogy az egyik "szélsőséges" portál szó szerint és kommentár nélkül lehozta. Ha ez nem gondolkodtatja el (82-est), akkor vajon mi?”
 • 84. comet 2009. július 28. 16:16
  „csak a radikális gazdaságpolitikai változások állíthatják talpra az országot. A Fidesz erre ugyanúgy képtelen ahogy képtelen volt a törvénytelen antidemokratikus rablóbanda elleni hatásos fellépésre.
  A magyar gazdasági szektor megerősítése a külföldi ellenében elengedhetetlen a gyarmati sorból való felemelkedéshez. Ehhez háttérbe kellene szorítani a politikusi és fehérgalléros bűnözést ill. kontraszelekciót, hogy egy szakmailag megfelelő vezető réteg összeállhasson. Meg kellene erősíteni a munkavállalókat, mert csak így lehet kikényszeríteni a versenyképes termelési körülményeket. Elsősorban a kereskedelem és pénzügy terén lenne fontos a ´magyarosítás´, mert ez a két terület döntő befolyással van a többire.
  A világválság egyúttal lehetőséget is jelent a meggyengült ´gyarmatosítókkal´ szemben. Az MSZP csürhe eddig is őket szolgálta ki, és ezután is beléjük kapaszkodik, mert önmagukban kormányzásképtelenek lennének.
  Orbán Viktort a tehetetlensége miatt súlyos felelősség terheli. Orbán egy cselekvőképtelen szónok, politikailag nulla.”
 • 83. unknown 2009. július 28. 14:51
  „moderálva sértő”
 • 82. Yossarian 2009. július 28. 14:30
  „unknown az egyszerűen nem igaz, hogy a fitymasz kormányzás utolsó szakaszában megállt az eladósodás. amit Te ideírogattál légbőlkapott marhaság, semmi köze a valósághoz. de nem is erről beszélek, hanem a fitymaszról. ha ezek mégegyszer hatalomra kerülnek, olyan jobboldali diktatúra következik, hogy a rákosi-éra közönséges kofalárma hozzájuk képest.
  mindenkinek kuss lesz, kötelező lesz a templomba járás, a papok seggének kinyalása, valszeg további adóemelések, hisz fizetni kell a fitymasz hitelezőinek, a Heil Viktor köszöntés, és előbb-utóbb a kis csúti törpehitlert királlyá is koronázzák. aztán még kinéz mémi koncentrációs tábor a nem fitymasz szimpatizánsoknak is. egyes fitymaszos pártfunkcik már keresik a helyet hozzá.”
 • 81. achilleus 2009. július 28. 14:26
  „80. hozzászólás TUTI 2009.07.28. 13:55 :
  "- A magyar államháztartás kiadásai között a legszembetűnőbb aránytalanság az államadósság kamatterhe az EU-átlaghoz képest. A GDP 4-4,5 százalékát kitevő kamatteher köszönő viszonyban sincs a térség 0-1,5 százalék közötti kamatterhével."

  Talán azt lehetne mondani, hogy a kamatteher egyelőre a GDP 4-4,5%-át teszi ki. (Ugyanakkor megjegyzem, hogy a hiteleknek nemcsak a kamatterhét kell kifizetni, hanem magukat a hiteleket is!!!) Így inkább adósságszolgálati kiadásokról lehetne beszélni. De ezen az oldalon erre is rá lehet keresni, vagy közelítő adatokat kiszámítani: http://www.akk.hu/object.ae4aeceb-80dc-4f70-ab3d-ef0ed5ec3e1c.ivy

  Sajnos a portfoliósok is arról panaszkodtak a napokban, hogy alapvető adatokhoz nem jutnak hozzá a PM-ből.”
 • 80. TUTI 2009. július 28. 13:55
  „achilleus...annyit tegy meg, hogy ird be ide lszi mennyi az adossag kamatterhe pl iden vagy egy atlagos evben?

  KB. 1000 Milliard???...
  hogy ossze tudjuk hasonlitani pl a kulonben pazarlo 4-es Metro 600-700 Millardos koltsegevel. Vagy a 3. szgedi hid (tom Logi mar epul :D:D:D) ehhez kepest fillernek sem szamito kb 12-17 Milliardos koltsegevel.”
 • 79. achilleus 2009. július 28. 13:18
  „Mellesleg az a 800 milliárd, ami az összes önkormányzat adósságállománya, lényegében megegyezik a multinacionális cégeknek ÉVENTE nyújtott kedvezményekkel (kb. 900 milliárd), nem sokkal haladja meg az egyszeri bankmentő csomag összegé (kb. 600 milliárd), és kb. ennyi (600 milliárd) a 4-es metróberuházás eddigi várható költsége is. Bajnai mégis az önkormányzatoktól akar 2010-ben besöpörni további 120 milliárdot.
  Tehát azoktól, akik náluk 20x "jobban" gazdálkodtak.”
 • 78. achilleus 2009. július 28. 13:08
  „75. hozzászólás unknown 2009.07.28. 11:24
  http://www.akk.hu/object.ae4aeceb-80dc-4f70-ab3d-ef0ed5ec3e1c.ivy
  2001 végén 7700 milliárd volt,
  2002 végére (ekkor már a szocik is besegítettek), felment 9200 milliárdra,
  2003 végére lépte át a 10 000 milliárdot.
  jelenleg (a forint árfolyamától függően), olyan 19 000 milliárd körül van,
  azaz a szocik durván megduplázták 2002 és 2009 között az államadósságot.
  Összehasonlításul: a teljes önkormányzati (szocialisták-fideszesek, minden) összes adósságállománya 800 milliárd körül van, azaz a központinak huszada sincs!!!
  Egyébként az ilyen Yossorian és Léni félékkel tényleg teljesen fölösleges foglalkozni.
  Egyik sem képes a legalapvetőbb adatokat sem megkeresni, semmi kétségük nem merül fel azzal szemben, amit Nyakó elvtárs /Lendvay elvtársnő/ mond, csak gyűlölködnek megállás nélkül. Vö. 60. hozzászólás.”
 • 77. TUTI 2009. július 28. 11:58
  „Az elmult 40-60 evben a szocialista kormanyzas egyenlo volt a valsaggal.
  Magyarul , szinte folyamatos valsagban eltek, eltunk....sajnos..”
 • 76. unknown 2009. július 28. 11:32
  „Léni, hol volt még a Világválság az öszödi beszéd elhangzása idején??? A 2002-es választáson győztes MSZP mást sem tett az első pillanattól, mint megkezdte a szimpátiát gerjesztő osztogatást. Medgyessy gyorsan szétosztotta a kasszában talált 350 milliárd forintot az első 100 nap alatt. Aztán jött Gyurcsány kéthetenként vázolt újabbnál újabb elképzeléseivel.”
 • 75. unknown 2009. július 28. 11:24
  „Yossarian, nem azt várjuk, hogy tejjel-mézzel folyó kánaán legyen, de engedd meg, hogy emlékeztesselek arra, hogy az állam külföldi eladósodás folyamata 2001-2002-ben megállt egy vízszintes értéken, s az akkori eladósodottságunk tömege (mondjuk akkor volt 10.000 milliárd forint) azóta felugrott a duplájára, most 20.000 milliárd. A most az állami eladósodás visszafizetése céljából felvett 20 milliárd Euros hitelt öt év alatt kell (kellene) kamatostul visszafizetnünk. A magyar államnak, Neked, nekem, s mindannyiunkra terhelve. Persze, a politikához mindenki ért, s e fórumon mindenki hozzászólhat, de ha szabadna megjegyeznem, tegyük azt a történeti hűség szellemében. Orbánék ideje végén még az volt a terv (együtt az akkori Szlovákiával), hogy mi is bevezethetjük az Eurot 2008-2009-ben. Nem Orbán Viktoron, s a Fideszen múlt, hogy elgalloppíroztuk magunkat.”
 • 74. Léni 2009. július 28. 11:24
  „42. MEG A VILÁGVÁLSÁG!
  Ezért is a szocik és Gyurcsány a hibás? <moderálva> egy dologra van kihegyezve
  a tudatotok!Mindegy milyen áron, bukjon a kormány!
  Ki volt az, aki Brüsszelben először felvetette az összefogás, hitelezés lehetőségét? Azóta minden velünk
  egyidőben belépett ország igénybevette, megmenekültünk az államcsődtől.
  Kik voltak akik fel voltak háborodva és kiröhögték? Ti voltatok. Számon kell kérni Orbánon is minden
  igéretét, mert ha nem teljesiti bármilyen okból, akkor bizony hazudik! és mindenért Orbán lesz a hibás!!!”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot vágott a kamaton az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn - az előzetes szakértői várakozásokon jelentősen… Tovább olvasom