Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem indítják újra a nyomozást Malina Hedvig ügyében

A szlovák rendőrség szerint a Malina Hedvig mellett nyilatkozó férfi által elmondottak nem indokolják a lezárt nyomozás újraindítását – számolt be róla a pozsonyi Új Szó.
"Semmi olyasmit nem tudtunk meg tőle, amiért újra kellene indítani a lezárt nyomozást, befejezett ügyben pedig senkit sem lehet tanúként meghallgatni" – mondta a lapnak Martin Korch, Szlovákia országos rendőr-főkapitányságának szóvivője.

Malina Hedvig, a Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi lány tavaly augusztusban véresen, összeverve ment be az egyetemre és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A külsérelmi nyomok alapján több orvosi látlelet bizonyította, hogy a lányt bántalmazták, de a nyitrai rendőrség két hét múltán azzal zárta le a nyomozást, hogy a lány csak kitalálta a megveretését.

Az ügyet a június 18-án Pozsonyban tárgyaló Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felvetette szlovák kollégája, Robert Fico előtt. A találkozóról szóló beszámolót szerdán hallgatja meg a szlovák kormány. Az Új Szó szerint „a szlovák miniszterelnök elmondta magyar partnerének, hogy Malina Hedvig esetén kívül nem jegyeztek fel hasonló", a nemzetiségek együttélését érintő panaszt.

Az ügy számtalan fejleményeinek egyike, hogy Hedvig ellen hamis tanúvallomás gyanúja miatt vádindítvány is készült, melynek alapján a bíróság akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti. A lányt emiatt feljelentő személy azóta öngyilkos lett, majd jelentkezett az egyik szlovák hírtelevízióban egy Zdeno K. nevű nyitrai férfi azt nyilatkozta: ismeri Hedvig egyik támadóját.

Az Új Szó úgy tudja, hogy a Zdeno K. nyilatkozatában tettesként megjelölt 22 éves bőrfejű, Robert B. családja azt fontolgatja, hogy becsületsértés miatt feljelenti a fiuk és Malina Hedvig mellett nyilatkozó férfit.

A lány ügyvédje, Roman Kvasnica májusban a nyitrai kerületi és járási ügyészek elfogultságának gyanúja okán panaszt emelt. Már tudni lehet, hogy Dobroslav Trnka legfőbb ügyész a panaszt alaptalannak találta és elvetette, ezért Malina Hedvig ügyében a jövőben ismét a nyitrai ügyészek illetékesek eljárni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban kontrolálja az érzelmeit az, aki beszél róla

Ha valaki megnevezi az érzéseit, képes azokat kontrollálni - derült ki amerikai vizsgálatokból,… Tovább olvasom