Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Nem javult a helyzet tavaly óta

A legtöbb gond a vendéglátóhelyeken van, derült ki a fogyasztóvédelmi felügyelőség idegenforgalmi ellenőrzése során. Egyébként a vizsgált üzletek 81 százalékában találtak valamilyen hiányosságot.
Sopron, Fertőd, Fertőszentmiklós, Hegykő és Fertőszéplak élelmiszer- és vendéglátóüzleteire, szálláshelyeire terjedt ki a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség (több más megyével közösen végzett) idegenforgalmi főszezoni ellenőrzése. Összesen 85 egységben jártak (ebből 51 volt a vendéglátóhely), s az ellenőrzés során hetven próbavásárlást, illetve tizenkét próbafogyasztást is végeztek. Az üzletek 81 százalékában találtak valamilyen hiányosságot.

Lefagyasztják, pedig tilos

A legtöbb gond a vendéglátóegységeknél volt. Sok helyen találkoztak jelöletlen, feldolgozásra előkészített húsok, nyersanyagok lefagyasztásával (darabolt sertéshús, csirke, hurka, kolbász, hal). Ezeket a termékeket megsemmisítették. Hasonló sorsra jutott néhány esetben a fagylalt is (nyilvántartási szabálytalanság miatt).
Még mindig jellemző, hogy hiányzik a vendéglátóhelyeken a vendég belépés előtti tájékoztatása a fogyasztói árakról. A legtöbb esetben részleges, de néhány alkalommal teljes körű árjelzési hiányt állapítottak meg. Próbavásárlás során téves mérésből öt egységnél volt fogyasztói megkárosítás.

Lejárt minőség

Az élelmiszerüzletekben jellemző az árak, illetve egységárak kiírásának elmaradása. Gyakori hiányosság (az ellenőrzött üzletek 78 százalékában!), hogy lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket kínálatban tartottak. Szintén sokszor előfordul (33 százalék), hogy a csomagolóanyagot belemérik a termék súlyába. Pedig tavaly sok ilyen ellenőrzés volt...
Kirívó példa, hogy egy kisebb élelmiszerüzletben 37-féle húst, hentesárut, belsőséget, gyümölcsöt, piskótalapot lefagyasztva tároltak, pedig ez a jogszabályok szerint kifejezetten tilos.
Négy helyen vizsgálták a szálláshelyek működésének jogszerűségét: hiányzott a szálláshelyek osztályba sorolása, illetve a tájékoztatás a szobaárakról.

Augusztus végéig

Az ellenőrzések során a fogyasztóvédők összesen 4,6 millió forint értékű bírságot szabtak ki. Általános megállapításuk, hogy a hiányosságok fajtái lényegében nem változtak a tavalyihoz képest. Idén több a vendéglátóhelyeken a nyersanyagok, félkész termékek lefagyasztásával kapcsolatos jogsértés, az élelmiszerüzletekben pedig több a lejárt minőségmegőrzési idejű termék.
Az idegenforgalmi vizsgálat augusztus végéig tart – és a súlyos hiányosságok miatt némely helyre oda is visszamennek utóellenőrzésre, ahol már jártak.

Kapcsolódó anyagok >>

Szervizdíj az éttermi felszolgálásért (2002-10-12) >>
A fogyasztóvédelem versenyelőnyt jelent majd (2003-01-09) >>
Áru itt, vevő ott – panasz hol? (2003-03-03) >>
Találkozás a vásárlóval (2003-03-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezúttal Stephen King retteghet?

Egy - a műfaj szabályai szerint szinte kötelezően - angol néven publikáló, ám valójában magyar… Tovább olvasom