Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Nem jogerős az ítélet Laborc Sándor és társai ügyében

Részben felmentette, részben elítélte első fokon meghozott ítéletével a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Laborc Sándort, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját és három társát szerdán.

Részben felmentette, részben elítélte első fokon meghozott nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Laborc Sándort, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját és három társát szerdán.

Laborc Sándort és két társát társtettesként elkövetett, magántitok jogosulatlan megismerése, továbbá annak kísérlete miatt pénzbüntetésre ítélték. Laborcnak másfél millió forintot, a másodrendű vádlottnak hatszázezer forintot, míg a harmadrendű vádlottnak 200 ezer forint pénzbüntetést kell kifizetnie, ha az ítélet jogerőssé válik. Amennyiben akkor sem fizetik meg ezt az összeget, a büntetés fogházbüntetésre változik, amely Laborc Sándor esetében 300, a másodrendű vádlott esetében 200, míg a harmadrendű vádlott esetében 100 napot jelent.

A bíróság ugyanakkor Laborc Sándort és az ügy negyedrendű vádlottját felmentette a többrendbeli hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés vádja alól. Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője a bíróságról távozóban az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy védencét ezek alól a bűncselekmények alól bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság. Az ügyészség ez ellen fellebbezett, míg a védelem az ítéletnek azon része ellen, amelyben elítélték védencét.

Mivel a per tárgya államtitkot képez, az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalta a bíróság. A szerda este kihirdetett elsőfokú döntésnek is csak a rendelkező része volt nyilvános, a bíróság zárt ajtók mögött indokolta meg ítéletét, vagyis a pontos tényállás sem ismert.

A Magyar Nemzet és a Heti Válasz még tavaly szeptemberben számolt be arról, hogy adatokat gyűjthettek Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökről és Kövér László mostani házelnökről. A Heti Válasz azt írta, hogy az ügyben az eljárás az elhárítást jelenleg is irányító Balajti László feljelentése alapján indult. A lap szerint a szervezet számítógépein több olyan telefonbeszélgetés-, híváslista-, és cellainformáció-elemzés maradt vissza, amely politikusokat érint. Azt írták: az elhárítás egyik volt felső vezetője "Ovi" és "Bajusz" elnevezésű mappákba mentette a lap szerint vélhetően a kormányfőről és a házelnökről gyűjtött adatokat.

A Magyar Nemzet akkori információi szerint a bizonyítékok Balajti László hivatali elődjének, Laborc Sándornak a hivatali laptopjáról kerülhettek elő.

A két lap által közöltekre ugyancsak tavaly szeptemberben a Népszavában reagált Szilvásy György volt titokminiszter, aki szerint semmi sem igaz abból, hogy az előző ciklusban a titkosszolgálatok törvénysértő módon adatokat gyűjtöttek volna Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról.

Az ítélethirdetés során még csak érintőlegesen sem hangzott el információ arra vonatkozóan, hogy a perben többi között erről lett volna szó, erről a védők sem beszéltek a reggeli órák óta tartó tárgyalás szüneteiben.

Az indoklás során két pontban hirdette ki ítéletét a bíróság. Az elsőben a magántitok jogosulatlan megismerése, továbbá annak kísérlete, a másodikban hivatali és gazdasági bűncselekmények szerepeltek. Az korábban a sajtóban is megjelent, hogy a perben több ügyet egyesítettek, de ezek pontos tartalma hivatalosan nem ismert.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2012. július 05. 07:21
    „Nyitott könyv az életük! Mondja már meg valaki, hogy mi a fenét lehetett megfigyelni rajtuk, titkosan és törvénysértő módon? Beképzelik maguknak, hogy megfigyelésre érdemlegesek. Már bocsánat, de legfeljebb csak az elmeorvosi megfigyelésre. Távol áll tőlem a sértő szándék, de komolyan mondom. Olcsó játék .... Bár, nem is olyan olcsó!”
  • 1. deszkás 2012. július 04. 20:50
    „"TITKOS" Mint az olajszőkítés.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János a kormánybizottságban

Egy Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett kormánybizottság veszi a kezébe az EU-s fejlesztési források ellenőrzését. Tovább olvasom