Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem kap mindenki támogatást

A kormány elfogadta a gáz- és távhőtámogatás új rendszerét, amely 2007. január 1-jén lép hatályba. Danks Emese kormányszóvivő hangsúlyozta: a támogatási rendszer igazságosabbá válik, és csak az fizet a gázért, aki használja. „Ezentúl nem annak adunk többet a közösből, aki többet fogyaszt, hanem annak, aki valójában rászorul” – mondta, hozzátéve: megszűnik az általános támogatás.
A kormány számításai szerint a rendszerben kétmillió család kap gáz- vagy távhőtámogatást. Kiss Péter munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: erre a célra 100 millió forintot tudnak fordítani, ezért a rászorultság mértékétől függő, eltérő nagyságú támogatást osztanak szét. Mint mondta, az a háztartás kap támogatást, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét. Egy háztartáson belül csak az első felnőtt számít egy fogyasztási egységnek, a többieket ennél kisebb szorzószámmal veszik figyelembe a támogatás kalkulálásánál. Támogatási kérelmet minden gáz- és távhőfogyasztóhoz küld a Magyar Államkincstár; aki december 31-ig visszaküldi és jogosult a támogatásra, annak februárban kézhez kapott számláján már jelentkezik a kedvezmény.
A miniszter közölte: a rászorultságot nem kell igazolásokkal bizonyítani, de az APEH ellenőrizheti a jogosultságot.
A tájékoztatón kiosztott táblázat alapján a gázfogyasztók köbméterenként, a rászorultság mértékétől függően 18,24–40,12 forint ártámogatást kaphatnak, a távhőt fogyasztók pedig gigajoule-onként 768–1680 forintot. Kiss Péter példaként említette, hogy egy átlagfogyasztó nyugdíjas háztartásban, ahol a két ember nyugdíja összesen 97.500 forint, januártól 5559 forint gázártámogatás jár. Egy másik példán azt mutatta be, hogy egy négyfős család, 230.000 forintos nettó összjövedelemmel, átlagos gázfogyasztásnál havi 3538 forint támogatást kaphat, így húsz százalékkal lesz magasabb a számlája, mint korábban. A miniszter úgy tudja, januárban nem kell gázáremelésre számítani. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedéket kértek

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban,… Tovább olvasom