Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem kapnak kártérítést a roma diákok

Jogsértést igen, kártérítést nem állapított meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az iskolájukban hátrányosan megkülönböztetett miskolci roma diákoknak.
A hétfő délután kihirdetett nem jogerős ítélet indoklása szerint olyan jogsértés ugyanis nem állapítható meg, ami gátolta volna a roma diákok továbbtanulását. Az ítélet ellen a roma diákok védője fellebbezést nyújtott be.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány első iskolai szegregációs ügye volt a miskolci. Annak idején azért indítottak pert az önkormányzat ellen, mert a város 3 közoktatási intézményében tagiskolák és székhelyi iskolák körzetének szétválasztásával különítették el a roma tanulókat.

A Debreceni Ítélőtábla a 2006. júniusában megállapította, hogy a miskolci önkormányzat megsértette a roma származású tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Az alapítvány szerint az ügyben érintett gyerekek a hátrányos megkülönböztetés következtében nem részesülhettek minőségi oktatásban. Nem voltak ezért képesek megfelelően továbbtanulni vagy csak olyan szakmát tanulhattak, amellyel nem tudnak elhelyezkedni, s ezáltal hátrányt szenvedtek. Ezért indítottak kártérítési pert a miskolci önkormányzat ellen - egyenként félmillió forint nem vagyoni kártérítést követeltek az iskola fenntartójától a hátrányt szenvedett 5 diák részére.

A jogsértést hétfői határozat kihirdetésénél megállapított a borsod megyei bíróság, kártérítést azonban nem állapított meg a diákoknak. Az indoklás szerint ugyanis színvonalbeli különbség nem állapítható meg a tagiskolák között, így a roma tanulók továbbtanulását nem gátolta semmi.

- Számítottunk erre az ítéletre, fellebbezést nyújtottunk be ellene és bízunk abban, hogy végül siker koronázza próbálkozásunkat - kommentálta a bírósági határozatot Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2009. január 26. 21:56
  „Kimaradt az eredeti cikkből (véletlenül):

  "A gyerekek nemcsak azt állítják, hogy az általuk vágyott középiskolákba nem nyertek felvételt ELÉGTELEN TUDÁSUK MIATT, hanem azt is, tanév közben többször is próbáltak a nem cigány többségű tagintézményekbe átjelentkezni, de kérésüket megtagadták. Az osztályfőnökök szerint viszont ilyen kérelmek nem voltak."
  / Hétfő, 2009. január 26. 13:36 Népszabadság /

  Még egyszer: "nem nyertek felvételt elégtelen tudásuk miatt". Ez is rászízmus, tessék mondani? Vajon mi lesz a következő? A bíróság majd elrendeli, hogy teljesítménytől függetlenül X százalék cigányt kell felvenni minden középiskolába (természetesen a Laudert és még néhány budai elitiskolát kivéve), valamint ezeknek a teljesítmény nélkül felvett cigányoknak kötelező lesz legalább 3,5-es eredményű bizonyítványt adni?”
 • 2. KolompárRómeó 2009. január 26. 17:14
  „Azonnal adot emelni es abbol fizetni mindegyiknek azert, amit eddig el sem szenvedtek. Felhaborito rasszista birosag!”
 • 1. papipa 2009. január 26. 16:46
  „Annak idején a románok is hasonló indokokkal számolták fel a magyar iskolákat. Mekkora felhördülés volt! Szegény rmáknak joguk van saját iskolához, nehogymá asszimiláljuk öket erőszakkal4 He-he-he.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán ismét emelkedik a benzin ára

Szerdán ismét emeli a benzin árát a MOL a hazai töltőállomásokon, a gázolaj ára nem változik -… Tovább olvasom