Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem kell minden kérdésre válaszolni az állásinterjún

Jogszerűtlen, a munkavállaló személyiségi jogait sértő a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkoztatására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó kérdőív - szögezte le az adatvédelmi biztos.
A pénteki közleményből kiderül, hogy több panaszos beadványt is vizsgált az adatvédelmi ombudsman, amelyekben a dolgozók, munkavállalók személyes adataik kezelésével összefüggésben kifogásolták a munkaadó eljárását. Akadt olyan cég, amely az új munkavállalók megbízhatóságát poligráfos hazugságvizsgálattal kívánta megállapítani. Más esetekben olyan kérdőív kitöltésére kérték a jelentkezőket, amely a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, vagy éppen a dohányzási szokásokra is rákérdezett.

Az ombudsman leszögezi, hogy a munka törvénykönyve értelmében a munkavállalótól csak olyan adatlap kitöltése kérhető, illetve vele szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amely személyiségi jogait nem sérti, és a munkaviszony létesítése szempontjából lényeges tájékoztatást nyújthat. Az adatvédelmi törvény alapján a munkavállalónak joga van megtagadni a választ ezekben az esetekben. A poligráfos vizsgálat alkalmazása alapvetően sérti a munkavállaló személyes jogait.

A családi állapotra, lakásviszonyokra, szülők foglalkozására, tetoválásra irányuló kérdések nem kapcsolatosak a munkaviszonnyal, cél nélküli adatkezelés valósul meg igénylésük révén. A krónikus betegség, dohányázásra vonatkozó kérdések különleges adatoknak minősülnek, amelyeket az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint az érintett írásbeli hozzájárulása vagy törvényi rendelkezés alapján lehet kezelni. A poligráfos hazugságvizsgálat alkalmazhatósága csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett fogadható el, és csak büntetőeljárás keretében, amelynek célja különösen fontos társadalmi érdek.

Olvasóink írták

 • 10. BabócsaiEugénia 2009. június 09. 19:23
  „Ezek szerint betegségemről-betegségeimről egyáltalán nem vagyok köteles tájékoztatni a munkáltatómat? Akkor miért vádolja mégis kollégáimat táppénzcsalással? Nem mellesleg megjegyzem, az egyik "táppénzcsaló" hosszan tartó súlyos betegségben időközben elhalálozott.”
 • 9. katcsi 2009. június 05. 20:11
  „ja...........
  :)”
 • 8. Power 2009. június 05. 20:08
  „Munkahely kevés, a jelentkezők pedig túl sokan vannak. Ez a magyar valóság show.”
 • 7. Nenci 2009. június 05. 19:49
  „Sziasztok.
  Tőlem azt kérdezték 1x, hogy a szüleim mivel foglalkoznak.
  Elég váratlanul ért a kérdés.
  Nem értem ez miben befolyásolja azt, hogy én milyen munkás lennék.
  De hallottam már olyan esetről is ahol a hölgytől megkérdezték, hogy rendszeresen szedi-e a fogamzásgátlóját.
  Gusztustalan, miket meg engednek maguknak ...

  (Főleg amikor Dolgoztatják az embert, majd nem csak nem írják be a kis könyvbe, de még ki sem fizetik).
  Én már így is jártam, amikor szóvá tettem az volt a válasz, hogy akkor azokra a napokra nem kapnék munkanélkülit (ha beírna) , (mire közöltem, hogy így se kapom) többet nem kellet mennem!

  Katcsi:
  Tudom melyik hipermarketben van ez, ott mindig a méhecskét kell vagy a hangyát írni, mert azok szorgos dolgos kis lények. :)”
 • 6. katcsi 2009. június 05. 18:27
  „a jó multkor a barátnömnek ki kellett tölteni egy tesztet , amikor egy hipermearketbe jelentkezett
  azt kérdzték töle milyen állat szeretne lenni
  azon gondolkozott azt irja?: szarka
  biztos nem vették volna fel”
 • 5. maradando 2009. június 05. 17:27
  „Nincs rossz válasz,csak öszinte vagy tárgyilagos ! Hűlye kérdések vannak ,amire illik Poker arcokkal válaszolni.Akkor te nyersz .Egy állást.”
 • 4. JohnnieWalker 2009. június 05. 16:33
  „Nincs válasz, nincs munka...
  Sajnos ez a helyzet, lehet választani...”
 • 3. flexsnake 2009. június 05. 12:37
  „Az ombucmant beültetném hozzánk egy felvételire, agyvérzést kapna. :D Visszamenőleg még a tilosban parkolást is le kell jegyzetelni :D Sőt pszichológiai kérdések. Reakcióidő, problémamegoldó képesség mérése. IQteszt :D Testékszerek, tetoválások, politikai irányultság stb... Persze nem kötelező de akkor jelentkezni sem :D
  A munkáltatók azon kérdése hogy van-e gyereke például szintén nem megválaszolandó de nem is veszik fel ha nem válaszol rá.
  A munkáltató és a munkavállaló között bizalmi viszony van. A munkaadó beengedi a rendszerébe, annak működését megismeri, még szép hogy kívánja tudni hogy ki is dolgozik nála. Persze a nyíltan provokatív vagy teljességgel felesleges kérdések elég gusztustalanok.
  Egy áruház azon kérdésére hogy volt-e ön lopás miatt büntetve , ugye nem kellene válaszolni, de egy áruház nyilván meg szeretné előzni a lopásokat. A kedves ombuckaman is felfoghatná hogy nem csak a munkavállaló létezik hanem a munkaadó is. Ők egymás partnerei, ha nem azok akkor nincs munkaviszony sem.”
 • 2. Aranea 2009. június 05. 12:16
  „Jól mondod: visszautasíthatod a választ, de rosszul jársz, mert akkor
  A) automatikusan a rosszabb választ feltételezik
  B) nem kíváncsiak a továbbiakban rád, mert mindenütt a meghunyászkodó, befolyásolható embert keresik - az olyan csak veszélyesnek tekinthető a munkáltatóra, aki kiáll a jogaiért”
 • 1. Peru 2009. június 05. 12:09
  „Na oké, de ha vissza utasitja ezt az adat gyűjtést akkor lehet pórul jár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Budapesten - plafonba lőtt a támadó

Fegyveres férfi rabolt ki egy postát pénteken délelőtt Budapesten, a XVII. kerületben a Péceli úton. Tovább olvasom