Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem kerül messze fájától az alma

Mutatósnak ígérkeznek a hamarosan beérő almák, emiatt örülhetnek a gazdák. Az azonban aggodalomra ad okot, hogy idén bőséges termés várható: a túlkínálat lenyomhatja az árakat. A ménfőcsanaki Reizer Imre környékbeli törzsvevőiben bízik.
Reizer Imre Tényő melletti ültetvényén fél hektáron termel almát. Idén – úgy véli – jó, közepes termésre számíthat. A tavalyi aszályos év után ez nagy öröm a gazdának. Főként a kedvező időjárásnak hálás. Fagykárral egyáltalán nem kellett számolnia, a gombabetegségeket, a rovarkárokat sikerült kivédenie, az esőből pedig, ami fontos az almának, ezúttal több jutott földekre.

– Szaknyelven azt mondják, „darabos" az alma – állítja a ménfőcsanaki gazda és magyarázatából kiderül: ez azt jelenti, hogy szép nagyra megnőttek a fák gyümölcsei. Egyes fajták akár egyesével, darabonként is értékesíthetők. Például a zöld almák, a Gramy, a Smiss, a Mutsu. Reizer reméli, hogy a minőség és a kinézet tekintetében is jó termés előnyeit az árban érvényesítheti. Bár az ország északkeleti részében túlságosan bőséges termés várható, a túlkínálat pedig a dunántúli gazdákra is kedvezőtlen hatással lehet. Reizer attól tart, a kínálat lenyomja az árakat.
Másik problémája a kis tárolási kapacitás. Ha nagyobb mennyiséget tudna raktározni, többet kaphatna almájáért. Így viszont szedés idején kiszolgáltatott a piacnak. Szerencsére az évek során kialakult felvevőpiaca. Háztól, piacon és gyermekétkeztetési intézményeknek adja el termését a környéken.

Általában karácsonyig, január végéig teljes készletét értékesíti. Úgynevezett léalmáért viszont a feldolgozók idén még egyáltalán nem jelentkeztek, pedig annak most lenne itt az ideje.
Néhány fajta, például az Arlet szemezgetését már elkezdte a gazda. Abból ugyan keveset termel, inkább csak a rokonságnak jut belőle, de gyorsan kell szedni, mert ha túlérik, hamar lehullik.

Hamarosan a másik őszi alma, a Gála betakarítására is sor kerülhet. Aztán jöhetnek a téli tárolású fajták, a piros árnyalataiban pompázó Idared, a mosolygós fényű Jonagold, a napsütésre sárga színével emlékeztető Golden.

A gazda szerint mindegyik fogyasztása egészséges, annak ellenére, hogy mostanában az egzotikus gyümölcsök fogyasztása divatos. Összehasonlítása alapján a magyar alma küllem tekintetében is felveheti a versenyt a külföldivel, az íze pedig szerinte kétszer jobb, mint mondjuk az osztráknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább öröm, mint gond a jó termés

A jelek szerint a megyei gazdáknak nem okoz különösebb gondot az idén termett nagy mennyiségű gabona… Tovább olvasom