Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem kerülhető el, hogy Magyarországra is bekerüljön a vírus

Székely Tamás szerint nem kerülhető el, hogy Magyarországra is bekerüljön a az új H1N1 influenza vírus.
Az egészségügyi miniszter pénteki tájékoztatóján elmondta: mivel világjárványról van szó a föld valamennyi országában kisebb-nagyobb mértékben okoz majd megbetegedéseket ez az influenza. Székely Tamás nem tartotta kizártnak, hogy nálunk is okoz majd halálesetet a vírus. Hiszen, mint mondta a legyengült szervezetek esetében minden influenza járványnál előfordul haláleset.

A miniszter abban bízik, hogy mivel az influenza vírusok az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, az új vírus a föld déli félteke felé terjed majd és csak a ősszel a normális influenzaszezonra ér Magyarországra. Addigra pedig megfelelő ellenvakcinával, gyógyszerkészlettel fel lehet készülni a védekezésre.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy minden európai uniós ország ugyanolyan irányban halad az új vírussal kapcsolatos intézkedéseiben mint Magyarország. Luxemburgban csütörtökön az unió egészségügyi miniszterei, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) valamint az Európai Betegségmegelőző Központ (ECDC) képviselői egyetértettek abban, hogy nincs szükség utazási korlátozásra, viszont mindenkinek azt javasolják, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak fertőzött területre.

Székely Tamás azt is elmondta: a találkozón a résztvevők abban is megállapodtak, hogy az országok rendszeresen jelentik a ECDC-nek, hogy hol tartanak a felkészülésben, milyen eseteket szűrtek ki. Az uniós országok szintén egyetértettek abban, hogy a megfelelően elkészített sertéshús fogyasztása semmilyen veszélyt nem jelent, ezért se hívják az A/H1N1 influenza vírust sertésinfluenzának.

A miniszter közölte: elkészült az új vírus profilja. Tehát az új inluenzára kell gondolni abban az esetben, ha valakinek magas láza és légúti hurutja, vagy magas láza és tüdőgyulladása van, illetve ha magas láz után valaki meghal.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: van elég nemzeti készlet abból a gyógyszerből, amely hatásos lehet az új vírus ellen. A WHO-tól kapott vírus alapján lehet majd elkezdeni az oltóanyag gyártását, amelyet egyszerre kap meg minden ország - válaszolta egy másik kérdésre. A tárca vezetője arra viszont kitérően felelt, hogy pontosan mikor lesz ez a dátum, tehát mikorra készülhet el az új vírus elleni vakcina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás közben történt a baleset Gyöngyösön

Gyöngyös - Az előzetes vizsgálatok szerint nem lezuhant, hanem kényszerleszállás közben szenvedett balesetet pénteken délután egy kisrepülő Gyöngyösnél. Tovább olvasom