Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem kifizetődő a súlyos betegek ellátása

A kórházaknak a finanszírozás rendszere miatt nem kifizetődő a súlyos betegek ellátása.
A rehabilitációra szoruló súlyos betegek jelentős része nem kapja meg idejében a szükséges ellátást, mert bár elegendő ágy áll rendelkezésre, a kórházaknak a finanszírozás rendszere miatt kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni - írta a Világgazdaság szerdán.

A jövőben országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat, ám a fejlesztések nyomán nem lesz több pénz az ellátásra, a vonatkozó kormányhatározat szerint ugyanis "az újonnan megjelenő rehabilitációs lehetőségek finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013-2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget" - írta a lap, hozzátéve: ez azt is jelentheti, hogy miközben egyre több a rehabilitációs lehetőség, a súlyos betegeket ellátó kórházak, osztályok működésképtelenné válhatnak.

Pedig az ellátóhelyek már ma is pengeélen táncolnak, mert a jelenlegi finanszírozás nem egy adott beteg rehabilitációs ellátásának költségeit honorálja, hanem rehabilitációs ágyat "fizet". Vagyis ugyanannyi pénz jár egy friss stroke-ot kapott vagy balesetben lebénult, munkaképes korú ember rehabilitációjáért, mint egy gyógyfürdőkórházban folyó tervezett kezelésért. Holott a tervezett kezelések jóval kevesebbe kerülnek, hiszen az azonnali rehabilitációhoz rengeteg gyógyszerre, eszközre, folyamatos orvosi, nővéri munkára van szükség.

A szakma ezért kéri évek óta, hogy magasabb szorzóval ismerjék el az azonnali rehabilitációt - mondta a lapnak a szakember, aki szerint ma inkább fordított ösztönző működik: az osztályoknak, kórházaknak kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni, így az ilyen betegek közül mind többen gyakorlatilag nem kapják meg a szakmailag szükséges, azonnali rehabilitációt.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Írástudatlan 2012. május 31. 11:25
  „igazságkereső:
  Nem tudom hogy honnét veszed hogy a Szosikat szeretem.Én azokat is épp úgy útálom mint a Fityeszt!”
 • 37. badoravarva 2012. május 31. 09:08
  „Az orvos is csak egy szakember mint a híradástechnikus vagy egy csőszerelő.
  A kormány pedig a hozzá nem értők gyülekezete.
  A legjobb szándékú doki sem tud tenni semmit pénz nélkül.
  Azt pedig pártunk és kormányunk nem ád!”
 • 36. Herli 2012. május 31. 07:43
  „Sajnos ma betegnek lenni nem üzlet senkinek. Az I. belen is spórolnak az érzéstelenítővel, mert pld., a gyomortükrözésen egy paff, a kolonoszkópián meg semmi nincs. Az utóbbinál a beteg legalább tudja, milyen lehetett egykor a karóba húzás a középkorban. Nem semmi. Én azt javaslom, hogy aki teheti inkább magánrendelőben kezeltesse magát, mert azért a pénzért ami ott fizet, neki lesznek hálásak és nem fordítva.”
 • 35. tol 2012. május 31. 06:46
  „ez már nagyon régi felismerés, hogy a műtét után három nappal meghalt beteg a legkifizetődőbb a magyar rendszerben. Kedves kukachuszár! Ez a baj az egészségügyiekkel, hogy szupraszelektált birkák gyülekezete vagyunk és mindenki a másikra mutogat, ahelyett, hogy összefognának és -valóban tökösen - a lehető legrövidebb idő alatt európai, civilizált egészségügyi rendszert vezettetnénk be Magyarországon. Csakhogy aki az összefogást igyekszik megszervezni, azt ellehetetlenítik. Próbáltam...”
 • 34. Egyszercsak 2012. május 30. 21:19
  „A tisztanlatas kedveert: a biztosito nem annyit fizet az egyetemnek/ korhaznak, amibe tenylegesen kerul a beteg. Az egyetem a beerkezo penzekbol ovetheadet von el, hogy fenntartsa a kozponti egysegeket. Ebbol a maradekbol kell a noverek, orvosok... Dolgozok beret kigazdalkodni. A kozbeszerzessel ket-haromszoros aron lehet barmit megvenni. Honnan lenne igy kotszer meg gyogyszer?? Nem partfuggo ez, mindenki a legnagyobb kasszat akarja csapolni.
  Kukachuszar, elotted emelem a kalapom, hogy ennyi berert es ilyen munkafeltetelek kozott meg ember birtal maradni.

  Ja, az orvoskart pedig hiba lenne bezarni, mert a vilag egyetemei kozott a TTIK es az AOK miatt jegyzik az intezmenyt.
  (bocs mindenkitol az ekezethiany miatt)”
 • 33. ossian33 2012. május 30. 20:04
  „30. kukachuszar 2012.05.30. 17:01
  Döbbenetes :((( Azért jó tudni, h vannak ilyen lelkiismeretes eü. dolgozók!”
 • 32. baba60 2012. május 30. 19:20
  „Ugye hogy jó lett volna átgondolni azt a 300.-ft-ot és nem menni a fidesz után mint a birkák, most mindenki megkapta, még az is aki meg sem érdemelte. E mellé még azt, hogy ilyen környezetbe szülj és nevelj gyereket és mutass példát gyerekeidnek a mama és papa gondozásából, meg vonulj be a diliházba. Esetleg rántsd fel magad a diófára és senkinek sem lesz gondja veled. Nem kell gyógyszer és nem kell ápolás sem. De a világ rendje mindig ugy működött, hogy mindenkire visszaszáll amit elkövetett mások ellen. Remélem, hogy azok a fideszesek akik ezeket a csodás elképzeléseket megszavazzák, sokkal de sokkal szemetebbül végzik mind ők mind a családjuk. Mert ez a hatalom sem fog örökké tartani és akkor jaj lesz.(remélem)”
 • 31. aquila0126 2012. május 30. 18:57
  „A radiológus magához hívatja a beteget:
  - Van egy jó és egy rossz hírem, melyiket mondjam először?
  - A rosszat, doktor úr!
  - Rendben. A röntgenfelvételén egy nagy kiterjedésű, rosszindulatú tumor látszik!
  - Hát ez szörnyű, és mi a jó hír?
  - Photoshoppal el tudom tüntetni.”
 • 30. kukachuszar 2012. május 30. 17:01
  „29. ossian33 2012.05.30. 16:44
  Semmi értelme megépíteni. Csak nyögjük az önrészt. Az egyetemi dolgozók néma kiáltását senki nem hallja meg. De hangosan meg nem merünk. Abban reménykedünk, hogy jön egy tökös újságíró, lesz egy tökös dolgozó aki nem fél a következményektől és kiborítaná azt a bizonyos bilit. Lenne világraszóló hacacáré, még szerintünk az egyetem is bezárhatná a kapuit. Legalábbis az orvostudományi kara. A legszomorúbb az egészben az hogy ezek már a beteg amúgy sem rózsás gyógyulását veszélyezteti. Némán kell tűrnünk ezeket a dolgokat. Higgyétek el ebbe fogunk mi, pici egészségügyis halak beleroppanni, hiszen nem erre esküdtünk fel. Mindenek előtt a beteg ember... Nap mint nap szenvedünk ettől a helyzettől.”
 • 29. ossian33 2012. május 30. 16:44
  „26. kukachuszar 2012.05.30. 16:19

  De hát akkor minek építik az uj 200 vagy nemtom hány ágyas klínikát, ha a meglévőket sem tudják fenntartani????”
 • 28. kumisz 2012. május 30. 16:41
  „Mike3, öszintén sajnállak..................”
 • 27. kumisz 2012. május 30. 16:35
  „AKKOR MIÉRT IS VONTÁK 30-40-50 ÉVIG A JÁRULÉKOT??????????
  Szemét tetű politikusok!!!!!!!!!!!!”
 • 26. kukachuszar 2012. május 30. 16:19
  „Sajnos ez már a közeli jövő!
  Az egyetemi klinikákon hiánycikk lett a gyógyszer, hiánycikk lett a pelenka, gumikesztyű, nővér, stb... Minden nap harc folyik az egyetem vezetése és a klinikák vezetése között ezek beszerzésére. A válasz mindig ugyan az: nincs és nem is lesz. Ebből az egész cirkuszból a beteg annyit vesz észre hogy a dolgozók feszültek, ingerültek, kimerültek. Minden nap harcolunk azért hogy legyen másnap mit ennie a betegnek. És ez nem vicc. Visszarepültünk 2 év alatt a hetvenes évekbe, egyszer használatos kesztyűket mosogatunk, pár hét és újra főznünk kell a műtéti eszközöket, tűket, ollókat. A mosatási díjakat sem vagyunk képesek előteremteni mert az egyetem gazdasági vezetése hónapról hónapra kevesebbet ad. Meg kell nézni a statisztikákat mennyi szepszises beteg lett hirtelen, talán nem véletlen. DE SENKI NEM MERI KINYITNI A SZÁJÁT AZ EGYETEMEN!!!!!!!!!!MINDEN KLINIKAI VEZETŐ LAPUL A PUHA BÁRSONYSZÉKÉBEN! Miért nem lehet országnak világnak elmondani? Miért nem tudhatja a beteg hogy nincs gyógyszer, kötszer, gumikesztyű? Így ha betévednek azt látják minden rendben. Érdemes néha leülni a klinikakert parkjában és hallgatózni mit is gondolnak a nővérek orvosok erről a rendszerről, ott megtudhatná mindenki az igazságot.”
 • 25. csonakos 2012. május 30. 15:45
  „24. Mike3 2012.05.30. 15:25
  Egyenlőre a munkanélkülivé vált fiam én segítem a nyögdíjból és ez így természetes. Nagyon kevés az a kilencven nap, pedig mindent megtesz, hogy legyen munkája!”
 • 24. Mike3 2012. május 30. 15:25
  „14: Te csónakos... Nem tudom nálatok milyen a családi helyzet, de nekem semmi gondom nem lenne azzal, hogy eltartsam a szüleimet öreg korukban, sőt... ez a minimum azért, mert mindig mellettem álltak.”
 • 23. Mike3 2012. május 30. 15:23
  „20: Ezen jót derültem :) Szerencsére még nem ilyen a helyzet. Olyan szintű profizmust tapasztaltam tavaly a klinikán, hogy csak kapkodtam a fejemet. Azért a dolgozók még mindig megpróbálják a lehető legmagasabb színvonalon előadni magukat. Igazi elhivatottság ez.”
 • 22. Dr.Tonyk 2012. május 30. 14:52
  „15. igazságkereső 2012.05.30. 12:06

  Gyurcsányék vették ki az Alkotmányból a társadalombiztosítást is, és nevezik át a tb-járulékot adóvá, ami után semmi kötelezettség nem terheli az államot? Nem védem azt az idiótát, de azért vedd már le a szemellenződ.”
 • 21. X_Y 2012. május 30. 14:32
  „A kormény tajgetosz projekt keretében ezután csak a bizonyítottan egészségesek kerülhetnek kórházba: feltéve ha hoznak magukkal minden szükségeset (ágy, ágynemű, étel, ital, saját orvos, nővér) és hajlandóak a kórházi tartózkodásért naponta 1000 EUR-t fizetni a Fityisz pártkasszájába.

  Betegnek lenni egy liberálbolsevista nemzetellene cselekedet.

  Orbanisztáni Banánköztársaság, én így szeretlek (jó messziről)...”
 • 20. gedeon 2012. május 30. 14:22
  „Az ideális beteg
  1. Mindenevő - Ha a kórházi koszt nem ízlik neki, a folyosón található páfrányokkal, vagy a hazulról hozott ételmaradékokkal is beéri.
  2. Öntisztuló - A legnagyobb nővérhiány esetén is képes önmaga, valamint környezete rendben tartására.
  3. Egyedülálló - Nincsenek hozzátartozói, akik a gyógyító munkát állandó érdeklődésükkel hátráltatnák.
  4. Hálás - Nem kell attól tartani, hogy felgyógyulása után hálátlan lesz.
  5. Csöndes - Nem kérdezi folyton, hogy melyik gyógyszernek milyen mellékhatása van. (Saját érdekében jobb is ha ezt nem tudja.)
  6. Szép - Megjelenésével nem rontja a kórházi dolgozók, valamint a betegtársai közérzetét.
  7. A legideálisabb beteg az, aki teljesen egészséges. Így az amúgy is egészségtelenül túlterhelt egészségügyi intézményrendszer bajait nem tetézi a saját bajaival.”
 • 19. nie 2012. május 30. 14:10
  „Ilyeneket olvasva, azt is szégyenlem, hogy magyar vagyok. Vezetőink esetében is érvényes az írás címe?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Banki feketelist a gyanús cégekről

Alaposan megnézik a bankok a munkáltatói igazolásokat, mert csalás céljára létrehozott cégek által… Tovább olvasom