Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Nem kizárt egy újabb tejtermelői demonstráció

Nem kizárt egy újabb tejtermelői demonstráció sem, amennyiben a demonstrációs bizottság megbízottai nem tudnak eredményes tárgyalásokat folytatni, az agrártárca, a feldolgozók és kereskedők képviselőivel - közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese, a demonstrációs bizottság vezetője csütörtökön Budapesten a Tej Média Klub rendezvényén.
Az újabb tiltakozó akcióról még decemberben döntenek az ügyben érintett termelői szervezetek a tárgyalások eredményeinek függvényében. Eredménynek pedig azt tekintenék a tejtermelők, ha mostani helyzetük érzékelhetően javulna belátható időn belül, és erre biztosítékokat is kapnának.

A jelenlegi 55-65 forintos literenkénti felvásárlási árak nem fedezik a tejtermelők literenkénti 70-80 forint közötti önköltségét. A felvásárlási árak mintegy másfél év alatt csaknem 40 százalékot estek.

Istvánfalvi Miklós szerint az egyik alapvető gond, hogy a termelők a beígért literenkénti 22-24 forintos többletforrást legjobb esetben is csak egy éven belül kaphatják meg, de gyorsítani kívánják a folyamatot. Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke hozzátette: probléma továbbá az is hogy ágazatban képződő haszon most szinte teljes egészében a kereskedőknél realizálódik.

A feldolgozók már egy átlagos 3 százalékos árbevétel-arányos nyereséggel elégedettek lennének. A felvásárlási árak esése miatt az idén a tejtermelők vesztesége eléri a 10 milliárd forintot - tette hozzá a Tej Terméktanács elnöke.

Ma Magyarországon az egy főre jutó tejtermék fogyasztás 170-180 liter tejjel egyenértékű. Ennek a mennyiségnek átlagosan a 35 százaléka - de például a trappista-sajtból mintegy a fele - importból származik. A magyar feldolgozók ebben az évben várhatóan mintegy 1,2 milliárd liter tejet vesznek meg a termelőktől. Ez 6 százalékkal kevesebb átlagosan az előző évinél.

A tej közösségi marketingjére az előző évben 55 millió forintot fordítottak. Az idén ez eléri a 145 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 3. .suhym. 2009. november 27. 08:17
  „2. hozzászólás flexsnake 2009.11.27. 08:01

  Talán, ha nyitott szemmel járnál, látnád, hogy pl. a 2,8%-os Mizo, Coop, Spar tejek bizony még felette is vannak a 260 .-Ft-nak!

  Ezt már a múltkor is írtad, és aznap jártamban-keltemben utánanéztem:)))))))

  Egyébként, azt még te sem gondolhatod komolyan, hogy aki szarvasmarhatartással foglalkozik, az nem dolgozik! Nem kívánom én neked azt a munkát amit egy tehenészetben kell csinálni, mert aggódok érted, hogy belerokkannál!!!:)))))))))))))))))))))”
 • 2. flexsnake 2009. november 27. 08:01
  „a sör olcsóbb. A gazdák meg húzzanak el dolgozni ha nem tetszik. Hol van 260ftos tej? sehol :D”
 • 1. kispanda84 2009. november 26. 20:20
  „Manapság már lassan zacskós tejet sem kell venni,mert már jóval túlhaladja a 200.- ot.
  Az uht-sekről meg ne is beszéljünk,meg a laktózmentesről sem.
  Megnéztem a tescoba a tejárakat,iszonyú drágák,és nem is jó minőségűek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajóbábony: előzetesben egy fiatalkorú fiú

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy fiatalkorú fiút csütörtökön a november közepén történt… Tovább olvasom