Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Nem korlátozzák a tüntetők létszámát a Kossuth téren

Maradhatnak a tüntetők a budapesti Kossuth téren, az ünnepségre kordonnal választják ketté a teret - közölte az Országos Rendőrfőkapitány. Bene László újságíróknak elmondta, hogy a kordonon belül biztonsági átvizsgálás lesz, de a létszámot nem korlátozzák.
A döntést azt követően hozták meg, hogy péntek délután Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter tárgyalt Sólyom Lászlóval. A köztársasági elnök a találkozón azt kérte a szakminisztertől, a rendőrök ne alkalmazzanak erőszakot a tüntetőkkel szemben. Ezt követően a miniszter egyeztetett az ORFK-val is. Demszky Gábor főpolgármester is levélben kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség tartsa tiszteletben a téren demonstrálók alkotmányos jogait.

Technikailag az új helyzetben az állami ünnepségeket úgy fogják megtartani, hogy a rendőrség kettős kordont épít ki oda, ahol most is demonstrálnak a tüntetők. A tüntetők létszámára nem lesz korlátozás, maradhatnak a sátrak is, de a rendőrök mindent és mindenkit tűzszerészeti szempontból át fognak vizsgálni. Az országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón megerősítette azt az értesülést, hogy a délután folyamán vidékről megkezdődött rendőri egységek átcsoportosítása a fővárosba.

A demonstrálók egyébként Bene László tájékoztatása szerint ígéretet tettek arra, hogy alávetik magukat a vizsgálatoknak, és nem fogják zavarni az állami ünnepségeket. A tüntetők képviseletében Engelmann József korábban megerősítette, hogy ők, 500 vagy ezer emberrel a téren akarnak maradni az ünnepségek idején is. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője azt közölte, ha bármiféle erőszak éri őket, a főváros körül útzárakat telepítenek.

A dokumentumban az is olvasható, hogy hamarosan levélben kérnek személyes meghallgatást Sólyom László köztársasági elnöktől a tüntetés alkotmányos jellege és a bebörtönzött politikai foglyok amnesztiája ügyében.

Az államfő csak egyéni kegyelmet adhat az alkotmány értelmében - reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke. Az egyéni kegyelmezési eljárást meg kell különböztetni a közkegyelemtől, az amnesztiától, amelynek gyakorlására az Országgyűlésnek van joga - közölte Wéber Ferenc.

Közben az államfőtől kért segítséget a Kossuth tériek egyik vezetője a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján. A távirati iroda beszámolója szerint az 1956-os forradalom alkalmából rendezett emlékülésen az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője két történész felszólaló között felugrott helyéről, az ülésen résztvevő Sólyom Lászlóhoz fordult és arra kérte, hogy a tüntetők alkotmányos jogainak érvényesítését segítse elő. Az elnöki asztalnál helyet foglaló államfő nem reagált szavaira.

A Fidesz amúgy hétfői budapesti megemlékezésén jelenti be, hogy a párt folytatja-e Kossuth téri demonstráció-sorozatát. Szijjártó Péter újságíróknak elmondta, hogy október 23-ig döntenek erről, és a Fidesz Astoriánál tartandó megemlékezésén közölni fogják. Az MTI információi szerint a Fidesz a rendőrségen november 4-ig jelentett be rendezvényt a Kossuth térre, de az ellenzéki párt az állami ünnepségre tekintettel csütörtökön lebontotta a Parlament előtt felállított színpadot.

(Forrás: Krónika hrszolgálat, MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom