Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Nem lehet indoklás nélkül elbocsátani a kormánytisztviselőket

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt ez év május 31-i hatállyal - közölte a testület sajtófőnöke a keddi határozatot ismertetve.
Az Ab szerint "a kormánytisztviselő munkáltatója számára indokolási kötelezettség nélkül biztosított felmentési jogkör aránytalanul és ezért alkotmányellenesen korlátozza a közhivatal viseléséhez való jogot". Továbbá "a felmentés jogszerűségének elbírálásához szempontot adó törvényi szabályok hiánya miatt sérelmet szenved a hatékony bírói jogvédelemhez való jog, és ezzel összefüggésben - a kormánytisztviselő kiszolgáltatottsága okából - sérülhet az emberi méltósághoz való jog is" - tartalmazza Sereg András közleménye, mely szerint a törvényhozó döntési szabadsága nem terjed odáig, hogy korlátlan döntési jogkört adjon a munkáltatói jogkör gyakorlójának a közhivatalt betöltő tisztviselő felmentésére.

Az Ab arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a törvényhozó széles körű döntési szabadsággal rendelkezik a felmentés feltételeinek szabályozásában, azonban ez a döntési szabadság nem terjed odáig, hogy korlátlan döntési jogkört adjon a munkáltatónak a közhivatalt betöltő tisztviselő felmentésére. Az Ab nem vitatja, hogy a közigazgatás hatékonyságának, teljesítményének és színvonalának emelése indokolhatja a közigazgatásban dolgozó tisztviselők felmentésének megkönnyítését, azonban az Országgyűlésnek olyan új szabályozást kell alkotnia, amely összhangot teremt a kormánytisztviselők alkotmányos jogainak védelme és a kormányzati célok megvalósítása között.

Az Ab döntésénél figyelembe vette az európai normákat, az Európai Szociális Chartának és az Európai Unió Alapjogi Chartájának az indokolatlan elbocsátással szembeni hatékony védelemre vonatkozó szabályait, valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által a köztisztviselők jogállásáról alkotott ajánlását is, amely a köztisztviselők felmentésével kapcsolatosan követelményként fogalmazza meg, hogy a köztisztviselői jogviszony megszüntetésére csak törvényben meghatározott esetekben és okokból kerüljön sor.

Az Ab az alkotmányellenes rendelkezést ez év május 31-i hatállyal semmisítette meg azért, mert a közzététel napjával történő megsemmisítés lehetetlenné tette volna a kormánytisztviselők lemondását is. A megsemmisítés május 31-ei időpontjával az Ab megfelelő időt kívánt biztosítani a jogalkotónak az Alkotmánnyal összhangban álló új szabályok megalkotására.

Az Ab megsemmisítette a törvénynek az államigazgatási szervekkel munkaviszonyban álló munkavállalók felmentésével kapcsolatos hasonló rendelkezéseit is.

Az egyhangúlag meghozott határozathoz Bihari Mihály, Paczolay Péter és Stumpf István alkotmánybírák párhuzamos indokolást fűztek.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. macs 2011. február 17. 12:35
  „38. Kazikázmér,
  nem tudom és azt sem tudom most hány embert küldtek el. Azt sem tudom mire jó ez az egész. Tudom nagyon naiv vagyok, de a közszolgálatban dolgozóknak egyetlen dologgal kell törödniük, hogy a törvényeket betartsák és az emberek ügyes bajos dolgait elintézzék. Márpedig ezt kormányoktól függetlenül kell tenniük. Úgy őszintén ki az a hü....e, aki jó szakember és elmegy a közigazgatásba dolgozni, amikor ki van szolgáltatva mindenki kénye-kedvére?”
 • 41. köröstorok 2011. február 17. 11:51
  „Csalódtam. A költségvetési hiányra hivatkozva ugyanaz a lelketlen eljárás folyik az állampolgárok elbocsátását illetően, mint eddig. Akinek nincs állása, mert magas az éveinek száma, de még nem éri el a nyugdíjkorhatárt, aki nem tud megélni, mert nincs munka, azt nem túlzottan érdekli a médiatörvény és mindaz, amivel a politikusok jövőjüket próbálják betonozni. Az ország lerobbant, mindenütt vízben álló szántóföldek, omló, repedező épületek, bezárt boltok, szomorú emberek. Az emberi jogok ugyanúgy sérülnek- például ezzel a törvénnyel is.
  Lényegében elszámoltatás nem történik, egy-két eset naponta látható a tv-ben, ők elviszik a balhét. De a legbűnösebb emberek nyugodtan élnek, sőt továbbra is sokan közszereplők.
  És ami még fájdalmas. A körhöz tartozók tisztségeket, az ország állapotához képest nem kevés jövedelmet kapnak. Kritikát nemigen tűrnek, még az őket korábban támogatót is beáldozzák, ha véleményt mer mondani.
  Semmiképp nem erről szólt részemről a kétharmados megbízatás.”
 • 40. Lutetia 2011. február 16. 14:53
  „Na de most akkor a május 31-i hatálybalépés azt jelenti, hogy a kormány addig bármelyik kormánytisztviselőt indoklás nélkül elbocsáthatja. Nesze semmi, fog meg jól! Az AB időt adott a kormánynak, hogy végrehajtsa a tisztogató akcióját.”
 • 39. Agyalapi 2011. február 16. 14:36
  „Tartok tőle, hogy nem elég átgondolt a törvényhozás. Van még 1-2 AB előtt fekvő ügy, ami bizonyíthatja a sejtésemet.”
 • 38. Kazikázmér 2011. február 16. 13:17
  „34. macs 2011.02.16. 11:08
  Rendben van! Akkor még egy kérdésem van! Hány embert küldött el ezen tisztviselők közül az Orbán-, és hány embert az előző szocialista kormány? Számszerűsége szerintem sokkal többet elárul arról, hogy kinek volt nagyobb gondja a gárdával és kinek nem? Valamint hány "kutyám kölykének" kellett munkahely! De azok nem harapnak vissza nem igaz?!”
 • 37. frakk 2011. február 16. 12:10
  „pilátus: Svájcban egy szép kilátó Zürich panorámával , kizárólag jó idő esetén.”
 • 36. tintasbarns 2011. február 16. 11:12
  „Azt mondom Orbán annyit ért a joghoz mint Pilátus a krédóhoz.”
 • 35. tintasbarns 2011. február 16. 11:09
  „A FIDESZ nem tud alkotmány sértés nélkül törvényt alkotni valójában ez nagy szégyen. Minek ülnek jogászok minek vannak tanácsadói a kormánynak ha ilyen törvény előkészítést hoznak. Felmerül a kérdés milyen jogász is a miniszterelnök azt a következtetést lehet levonni van jogi diplomája de nem ért a joghoz.”
 • 34. macs 2011. február 16. 11:08
  „27. Kazikázmér,
  aztán ki mondja meg, hogy ki az alkalmatlan? Volt olyan munkahelyem, ahol azért kötözködtek valakivel, mert VALAKINEK a valakijének kellett az állás. Volt olyan is, amikor alkalmatlan embernek nyilvánítottak valakit, mondván lassan, nem elég hatékonyan dolgozik. Aztán jött az új emberke, és rögtön kiderült, hogy rossz és lassú a program, a feladat túl nagy falat egy főnek, bontani kell és mindjárt 3-an csinálta azt, amit korábban az alkalmatlan. :-(
  Egyébként ebben az egészben az a szép, hogy májusig van néhány hónap. Addig röhögve ki lehet rúgni mindenkit, akinek nem tetszik a szeme, indoklás nélkül. Majd az átszervezés után, a már "mi kutyánk" kölykeit csak bonyolultabb procedurával lehet kibillenteni. ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜgyes!
  Am az emberi jogokat illeti, játszunk el a gondolattal. Akit kirúgtak nyilván állást keres, a felvételi beszélgetésen, ha eljut odáig, hogy fognak ránézni, ez egy alkalmatlan ember?, egy megbizhatatlan ember?, nem folytatom, pedig vannak még ötleteim. :-)”
 • 33. tintasbarns 2011. február 16. 10:52
  „Ennyit ért a joghoz a FIDESZ.”
 • 32. varadipal 2011. február 16. 10:27
  „A béka segge alól éppen feltápászkodó közigazgatásba még egy jó nagyot kell rúgni. Attól majd megjavul.A szakemberek meg utcát söpörnek közmunkásként éhbérért. A sok írástudatlan analfabéta sógor meg rokon közelebb húzodhat a húsosfazékhoz. Mikszáth meg forog a sírjában, mint a ventillátor, csakúgy porzik felette a föld..”
 • 31. Mike3 2011. február 16. 10:26
  „21: "Idővel együtt kezelik Gy.F.-el a Pulcz utcában" Bezárták a szoci barátaid”
 • 30. Én2 2011. február 16. 10:20
  „Késő bánat!”
 • 29. Kazikázmér 2011. február 16. 09:24
  „28. keiner 2011.02.16. 09:16
  Már nem! Mert az elbocsájtott 30 ezer nem azonos a spártai 300 -al! Értelmezd! Meg ugye végre törvény is születik a jogállásukról, életpálya-modell lesz stb! De piszkálom, mert aki ezek szerint munkaként vállalja a beírást az számomra nem tud hiteles dolgokat írni! Aki fizet az diktál! Nem?”
 • 28. keiner 2011. február 16. 09:16
  „27. Kazikázmér 2011.02.16. 09:00 , fordulhat neked is a kocka! Minden amit teszünk vissza ter, tudod!
  Ne bánts queenmargareth-t, gondolkoz kicsit.

  Tiszteletem az Alkotmánybíróságnak, még nem tört meg mindenkinek a gerinc.”
 • 27. Kazikázmér 2011. február 16. 09:00
  „Ugyan már mit kell nyivákolni! Elküldtek néhány valóban alkalmatlan embert, ugye meg néhány túlságosan is elvhű elvtársat, akit kellett, most már nincs is szükség a törvényre ebben a régi formában! Remélem olvastátok az előző kormány hány embernek mondott fel? Arról is lehetett volna kedves szakszervezet és kedves jelenlegi fórumozók néhány szót ejteni! De a fű ügye mindig a másik ember előtt zöldebb! Kedves queenmargareth- gondoltam is, hogy nem saját elveid védelme érdekében vagy ennyire elszánt fórumozó!”
 • 26. Figyelő 2011. február 16. 08:52
  „Az Alkotmány Bíróság dacból nekiment a kormánynak ez ügyben!
  Először is, a jelenleg hatályos alkotmányban sehol nincsenek rögzítve a köztisztviselők jogai, így nincs alkotmányos joguk!
  Kettő, mit ért a "hatékony közigazgatáson"? Ugyanis ez egy igen elcsépelt olcsó, semmit nem mondó szlogenje az összes kormánynak 1990 óta!
  Harmadszor, az Alkotmány Bíróság most politikai indíttatású ítéletet hozott, engedett az MSZP és kiszolgálói ez irányú lobbijának.
  Ami külön érdekes ez ügyben, hogy 2002 óta működő és az elmúlt évben leváltott MSZP-SZDSZ kormányok ideje alatt összesen több mint harmincezer köztisztviselőt bocsájtottak el a hivatalukból minden indoklás nélkül!
  Akkor miért is nem tiltakozott az MSZP, illetve a köztisztviselők szakszervezete?!
  Megmondom, mert MSZP közeli érdekképviselet!”
 • 25. unknown 2011. február 16. 08:49
  „"""....és ezzel összefüggésben - a kormánytisztviselő kiszolgáltatottsága okából - sérülhet az emberi méltósághoz való jog is" - ....""""

  Valahogy ez nekem soha nem tetszett! Bizonyos szint felett védik egymás kivívott helyzet biztonságát. Lejjebb lehet, a "kisembertől" meg lehet szabadulni...”
 • 24. Lutetia 2011. február 16. 08:48
  „2. frakk, ha valakit indoklással rúgnak ki, akkor azt az indoklást még meg lehet támadni a Munkaügyi Bíróságnál. Nem egy olyan esetet ismerek, amikor a MB helyt adott a munkavállaló panaszának, és az ő javára döntött.
  9. zoltanszabo, érdemes elolvasni a vonatkozó törvényeket. Eddig is csak a kormánytisztviselőket (=köztisztviselők) lehetett indoklás nélkül elbocsátani, a többi közalkalmazottra nem vonatkozott a törvény, csak a média sokszor pontatlanul és félrevezetően használta ezeket a terminusokat. A magánszférában pedig nem szabályozott az elbocsátás rendje, mert ott nem az állam a munkáltató.”
 • 23. zsuzsmo 2011. február 16. 08:43
  „:)”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszereket találtak egy szénás szekéren

Lőszereket találtak egy göncruszkai szénás szekéren - tájékoztatta a rendőrség kedden az MTI-t. Tovább olvasom