Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz kötelező matekból érettségizni?

A jövőben a matematika nem lenne kötelező vizsgatárgy, ehelyett a diákok választhatnának, hogy matekból, vagy fizikából, kémiából illetve biológiából érettségiznek. A kormányszóvivő cáfol.
A természettudományos képzésekre ugyanis idén annyira kevesen jelentkeztek, hogy az egyetemek még az ingyenes férőhelyeket sem tudták feltölteni; a tavalyinál csaknem negyedével kevesebb diákot vettek fel a kurzusokra.

Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora szerint valamennyi természetudományos tárgyat egyenrangúként kell kezelni ahhoz, hogy ez megváltozzon. Szerinte az optimális az lenne, ha két ilyen tárgyból lehetne érettségizni, ehhez viszont emelni kellene az óraszámokat a középiskolák utolsó évfolyamain.

Az MTA elnöke a kötelező matek érettségi megtartása mellett tenné kötelezővé a természettudományos tárgyból tett vizsgát. Pálinkás József javaslatát az Országgyűlés tudományos és oktatási bizottsága is támogatta tavasszal - Hiller István miniszter pedig ígéretet tett arra, hogy legkésőbb 2012-ben megvalósulhat a tervezet.

Kormányszóvivő: kötelező marad a matematika érettségi

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem tervezi megszüntetni a kötelező matematika érettségit - így reagált a kormányszóvivő egy keddi laphírre. Daróczi Dávid szerint a tárcához több javaslat érkezett már egyébként az érettségi rendszer korszerűsítésére, egyebek mellett az Oktatási Kerekasztaltól, ezeket vizsgálják.

A keddi Magyar Nemzet írt arról, hogy a természettudományos képzés népszerűtlensége miatt a szakemberek egy része azt szeretné, ha a diákok választhatnának az érettségin a természettudományos képzésekből. Ez elvileg azt jelentené, hogy a jövőben a matematika nem lenne kötelező vizsgatárgy, ehelyett a diákok választhatnának, hogy matematikából, fizikából, kémiából vagy biológiából érettségiznek. A természettudományos képzésekre idén annyira kevesen jelentkeztek ugyanis, hogy az egyetemek még az ingyenes férőhelyeket sem tudták feltölteni; a tavalyinál csaknem negyedével kevesebb diákot vettek fel a kurzusokra.

Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora szerint valamennyi természettudományos tárgyat egyenrangúként kell kezelni ahhoz, hogy ez megváltozzon. Szerinte az optimális az lenne, ha két ilyen tárgyból lehetne érettségizni, ehhez viszont emelni kellene az óraszámokat a középiskolák utolsó évfolyamain. Pálinkás József, az MTA elnöke a kötelező matek érettségi megtartása mellett tenné kötelezővé a természettudományos tárgyból tett vizsgát - írta a lap.

A kormányszóvivő szerint az iskoláknak most is van lehetőségük arra, hogy összevontan tanítsák a természettudományos tárgyakat, de ez nem kötelező, és nem is lesz az.

Olvasóink írták

 • 7. Koczka Gina 2008. szeptember 03. 16:54
  „Szerintem jobb lenne, ha nem lenne kötelező matematikából érettségizni, hiszen attól hogy valakinek nem az erőssége ez a tárgy még irodalomból vagy nyelvtanból lehet jó!!!És ugyebár ebből is kell érettségizni, de akinek nem megy az vagy nem szerez érettségit, mert fél tőle vagy ront a felvételi összpontszámain, és nem veszik fel oda ahova jelentkezett.Pedig előfordulhat,h attól még lehetett volna belőle jó szakember!Különben is nem születik mindenki matek zseninek!Sőt nagyon sok embernek pont ez nem az erőssége.....”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 05. 23:04
  „manci: mindennel egyetértek, kivéve azzal, hogy a matematika nem természettudomány. Te magad írod le, hogy miért az. A bölcsészet nem az, mert ott egy verset annyi módon lehet értelmezni, ahány ember van.
  Egy történelmi eseménybe is sok mindent bele lehet magyarázni.

  De matematikai úton jutott el Einstein a 2 relativitás-elméletéhez, Hawking tisztán matematikai úton vezetett le olyan dolgokat, amiket aztán sok év után valóban tapasztaltak a csillagászatban, stb.

  Az, hogy a matematikát alkalmazzák a bölcsészetben és társadalomtudományokban, attól az természettudomány marad. Ahogy a tudományos cikkekben is elvárjuk a helyesírást, ami ugye nyelvtan, irodalom.

  Ha nincs igazam, várom a további érveket, természetesen, mert dupla természettudományos végzettséggel a logikában látom mindennek az értelmét!”
 • 5. manci 2008. augusztus 05. 21:39
  „A matematika nem természettudomány, hiszen nem a természetben előforduló dolgok vizsgálatával foglalkozik. Én még úgy tanultam, hogy a matematika a természettudományok nyelve. De, amióta társadalomtudományok, nyelvészet, stb. is használnak matematikai modelleket, ezt a meghatározást is bővíteni kell. Hogy miért tanítják a TTK-n? Talán azért, mert az egyetemek megalakításának idején valóban csak a természettudományos kutatásokban alkalmaztak matematikai módszereket.
  A matematika egzakt tudomány. Tanulásakor olyan gondolkodási technikákat lehet megismerni, amelyek más területeken - még a hétköznapi életben is - elengedhetetlenek. Többek között ezért sem lenne szabad törölni a kötelező érettségi tárgyak sorából.
  Aggodalommal tölt el, amikor azt látom, hogy az oktatásügyért felelős vezetők az oktatás színvonalának emelése helyett az érettségi "lebutításának" lehetőségein gondolkodnak.”
 • 4. újonc 2008. augusztus 05. 20:48
  „alig kapok levegőt ez után: következő már az lesz hgoy irodalomból, vagy nyelvtanból nem kell majd érettségizni? vagy azok között is lehet választani? jó hogy már nem az érettségit akarják megszüntetni

  jah, hogy idén sokkal kevesebb jelentkeztek a felsőoktatásba mint tavaly, és emelték mindenhol a TTK-s szakokra a keretszámokat? ez nem népszerűtlenség, ez egy logikus következmény

  A matek meg naná hogy természettudomány, nem tom hallott-e már kedves vélekedő azokról a dolgokról, amik egy függvény szerint változnak a természetben, vagy esetleg a fibonacci sorozat pontosan leírja?
  Amúgy meg akkor hova sorolná be ha nem természet tudomány? Talán humán?”
 • 3. TTIK 2008. augusztus 05. 17:12
  „vélekedő! Akkor mi??? Szerintem nem véletlenül oktatnak matematikát a TTIK, vagyis Természettudományi és Informatikai karon.Csak gondolj bele...”
 • 2. manci 2008. augusztus 05. 16:22
  „Jesszusmária! Vitatkozni nyilván nem itt kell erről az agyament ötletről, most csak annyit fűznék hozzá, hogy éppen nem kapok levegőt...”
 • 1. vélekedő 2008. augusztus 05. 11:45
  „Jajjjjjjj!

  Hogy most a cikkíró vagy valamelyik nyilatkozó szúrta el, nem tudom, de a fentiekből nagyon az jön le az egyszerű halandónak, hogy a matematika természettudomány.

  A matematika _nem_ természettudomány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is sokba kerül a tanévkezdés

Idén is több tízezer forintba kerül az iskolakezdés: a tankönyvek több mint hat százalékkal… Tovább olvasom