Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz műemlék a tűzoltólaktanya

Folytatás az 1. oldalról.

A tervek szerint a Győri úti épületben alakítanák ki a kistérségi katasztrófavédelmi és polgári védelmi központot. Az így megüresedő Tűzoltó közi ingatlant értékesítené a város. Az átalakítást a befolyó pénzből fedeznék. Csakhogy időközben kiderült, a belvároshoz közeli tűzoltólaktanya szecessziós épülete védelemre érdemes. Ráday Mihály az Unokáink sem fogják látni című városvédő műsorában éppen vasárnap foglalkozott a témával. P azt mondta: „A furcsa az, hogy megint aggódni kell egy házért a nyugati határszélen, pedig az itteni városok már igazán megtarthatnák az értékesebb, nagy múltú épületeiket. Ilyen például a soproni tűzoltólaktanya, amely 1913-ban épült, és – bár a 80-as években átépítették – még ma is látszanak az első világháború előtti építészeti jegyek a homlokzatán. Az épület úgynevezett önkormányzati tulajdonú fejlesztési területen áll, tehát valamit akarnak építeni a helyére. A házat védetté kellene nyilvánítani, és meg kellene tartani – meggyőződésem szerint. Sopronnak nem csak az óvárosa, belvárosa értékes, vannak ott további értékes épületek is, ilyen ez a 93 éves tűzoltólaktanya is.”
A Kisalföld megtudta, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) márciusban megindította az eljárást. Pket Ráday Mihály kereste meg. Veöreös András műemléki felügyelő és a soproni iroda szakemberei mindenképpen megőrzendőnek ítélték az épületet. A műemléki felügyelő elmondta, a laktanya egy szép szecessziós épület, amelyhez hasonló mindössze három-négy található Sopronban. Ilyen például a postapalota, a színház, valamint egy lakóház a Rákóczi utcában. Ezért is támogatták a védetté nyilvánítást. Ez hosszadalmas eljárás, el kell hozzá készíteni az épületre vonatkozó művészettörténeti kutatást, ezt követően terjesztik az illetékes miniszter elé a döntést. A soproni tűzoltólaktanya esetében azonban erre már nem kerül sor. Varga Kálmán, a KÖH elnöke a hét elején megszüntette az eljárást, erről az önkormányzatot is értesítette.
Kérdésünkre, hogy mi volt az elutasítás oka, Varga Kálmán elmondta:
„ Nem szakmai oka van a védési eljárás megszüntetésének.

Az épület valóban szép.

A védelem alá helyezés azonban korábbi jogügyletet sért.”
Hogy milyen jogügyletről van szó, azt pontosan nem tudta az elnök. Azt viszont igen, hogy a soproni polgármesteri hivatal hívta fel a figyelmét a problémára. A hozzá eljuttatott megkeresésben az állt, egy tervezett beruházás leállítását eredményezné, ha az épület műemléki besorolást kapna. Az örökségvédelmi hivatalnak az ilyet kötelessége figyelembe venni, mondta.
Walter Dezső polgármestert arról kérdeztük, pontosan milyen jogügyletről van szó. „A témát az előző városvezetéstől örököltük meg. Pk készíttették el a rendezési tervet, amelyben a volt mentőállomás és tűzoltóság egybefüggő ingatlana »fejlesztési terület« besorolást kapott. Az OTP Ingatlan Rt.-vel is megkezdték a tárgyalást a terület hasznosításáról. Ezt a tárgyalási pozíciót örököltük meg és folytattuk, vagyis erről az ügyletről van szó” – fejtette ki a polgármester, majd hozzátette: „A mentőállomás kérdését megoldottuk. Most a tűzoltóságon a sor. Látni kell, hogy negyventonnás vízszállító teherautók, amit most szereztünk be hatvanmillió forintért, nem rohangálhatnak a Várkerületen. A létrás autó, amit hamarosan szintén megkapnak, és amivel a tízemeletes épületeket is elérik, be sem fér a garázsba. A Győri úti ingatlant a szakértők is jó helyszínnek tartják. S hogy mi lesz a Tűzoltó közi telekkel? Tárgyalunk a hasznosításról és megállapodunk. Leülünk az ingatlanfejlesztővel, a tervezővel és konszenzussal megoldjuk az ügyet. Úgy, hogy ők is megtalálják a számításukat és az értékek is megmaradjanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok

Győr újvárosi és szigeti kerületeiben egyre többen építkeznek, sok telek még nincs bekerítve.… Tovább olvasom