Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem lesznek önálló magyar karok a Babes-Bolyai egyetemen

Elutasította az önálló magyar karok létrehozását célzó kérést a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa. A kérdés rendezése a többség szerint meghaladja az egyetem rendelkezésére álló lehetőségeket.
A magyar oktatók november végén beadványban fordultak az egyetem rektorátusához: 149 oktató természet-, humán- és társadalomtudományi kar létrehozását kérvényezte.

Salat Levente, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes az egyetem szenátusának ülése után az MTI-nek elmondta: a szenátus nem magáról a beadványról szavazott, hanem két másik dokumentumról, amelyek megszilárdítják a jelenlegi állapotot. Ez gyakorlatilag egyenértékű a beadvány elutasításával.

A rektorhelyettes szerint még a kezdeményezés elkötelezett támogatói közül is egyre többen győződnek meg arról, hogy a karok kérdésének rendezése meghaladja az egyetem rendelkezésére álló lehetőségeket. Az egyetemen belül a román és a magyar oktatók közötti erőviszonyok olyanok, hogy az önálló karokra vonatkozó kezdeményezést nem lehet elfogadtatni. A kérdésnek sok jogi vonatkozása van, kormányszintű döntésre van szükség.

Általában az effajta egyetemek olyan államokban működnek, amelyek föderatív szerkezetűek, vagy ahol az érintett kisebbségi nyelv hivatalosnak számít. Ezért a sikeres egyetemalapítási törekvések a kisebbség és az állam viszonyának magasabb szintű rendezését feltételezik.

MTI/Népszabadság
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom