Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem megy az Itanium

Paul Otellini, az Intel elnöke elismerte, az Itanium processzorcsalád nem váltotta be a hozzá fűzött várakozásokat, és a vállalat minden igyekezete ellenére sem terjedt el a középkategóriás szerverekben.
Az Intel újrapozícionálja a terméket, és a jövőben elsősorban a legfelső kategóriás, négynél több processzort tartalmazó rendszerekhez ajánlja majd az Itaniumot. "Az Itanium a felső kategóriában sikeres, nem a középkategóriában" -- mondta Otellini a BusinessWeeknek, hozzátéve, hogy "az alsóbb kategóriákban egyszerűen nem versenyképes". Az Itaniumnak a középkategóriában a legnagyobb vetélytársa az Intel saját Xeonja, valamint az AMD Opteronja.

A világ legnagyobb processzorgyártója szerint az Itanium azonban nagy sikereket érhet el a legfelső kategóriás szerverekben, akár a mainframe-ek kiváltásával. Otellini az interjúban elmondta, az Itanium legfontosabb ellenfele az IBM Power processzorcsaládja. Noha az Intel a jövőben elsősorban a négynél több processzort tartalmazó szerverekre koncentrál az Itaniummal, a vállalat nem hagyja el az alsóbb kategóriás piacokat sem.

Az Itanium várt piaci sikerét azonban keresztülhúzta a dotkom-lufi kidurranása, az internetes gazdaság összedőlése, és az ezredforduló utáni globális gazdasági visszaesés. Az igencsak megkurtított költségvetésű vállalatok vonakodtak egy vadonatúj, még nem bizonyított, ám viszonylag drága rendszer bevezetésétől, ezért az Itanium sok támogatója kihátrált. A gyorsan mérséklődő érdeklődés az új processzorra új szoftvereket fejlesztő cégeket is jobb belátásra bírta, és számos itaniumos projektet töröltek, ezért az Itaniumra ma is viszonylag kevés alkalmazás áll rendelkezésre, noha számuk folyamatosan nő, ma már kétezer felett jár.

Az Intel, felismerve azt, hogy az Itanium bevezetése túlságosan drága, nemrégiben új tervet hozott nyilvánosságra: a vállalat elgondolásai szerint a csúcskategóriás processzorcsaládja pár éven belül azonos áron lesz megvásárolható a Xeonnal, így a vevőnek csak a feladatot kell figyelembe vennie a választásnál, a hardver árával nem kell törődnie. Ez természetesen nem oldja meg a viszonylag kevés alkalmazás problémáját, azonban a cég várakozásai szerint a látványos árcsökkenés felrázza a szoftverfejlesztőket és egyre több alkalmazást készítenek el Itaniumra.

Forrás: HWSW


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres választás

Egyre többen választanak környezetkímélő módon gyökeres, kiültethető fát az ünnepre. Tovább olvasom