Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem megy együtt az anyaság és a karrier - véli a többség

A településméret és az iskolázottság szerint jelentős eltérések mutatkoznak az anyák karrierépítése terén. A megkérdezettek többsége szerint a kettő csak nagy áldozatokkal vagy egyáltalán nem egyeztethető össze.
A kutatás két szempontból is vizsgálta az anyaság és a családalapítás, illetve a munkaerő-piaci érvényesülés összeegyeztethetőségének problémáját - írja a Humán Rent Press alapján az eletmod.hu.

Arra a kérdésre, hogy a gyermekvállalás után munkába visszatérő nők jobb, vagy rosszabb munkaerőnek számítanak, mint gyermekvállalás előtt, a válaszadók 62 százaléka felelte azt, hogy rosszabbnak, és csak 7 százalékuk szerint válnak jobbá.

A megkérdezettek 26 százaléka szerint nincs változás. A válaszokat nagyban befolyásolja a településméret: minél kisebb településen lakik valaki, annál valószínűbb, hogy a „rosszabb" opciót választja. A településméret növekedésével párhuzamosan növekszik azok aránya, akik szerint a gyermekvállalás nem befolyásolja a női munkavállalók munkaerő-piaci megítélését.

Az iskolázottság szintén jelentős hatással van a vélekedésekre. A legfeljebb általános iskolai vagy szakmunkás végzettséggel rendelkezők nagyobb része ítéli meg negatívan a helyzetet, 64, illetve 67 százalékuk választotta a „rosszabbnak" kategóriát. Közöttük vannak legkevesebben, akik szerint egy nő jobb munkaerővé válik gyermekvállalás után, arányuk mindkét csoportban 4 százalék, míg az érettségizettek és diplomások 12 illetve 10 százaléka volt ezen a véleményen.

A női munkavállalás és az anyaság közötti kapcsolat feszültségeit jellemzi, hogy a megkérdezettek többsége szerint a kettő csak nagy áldozatokkal vagy egyáltalán nem egyeztethető össze egy nő életében. A megkérdezettek 51 százaléka van azon a véleményen, hogy jelentős áldozatot kell hozni valamelyik területen. A válaszadók 34 százaléka véli úgy, hogy a két feladat teljesen vagy kisebb áldozatok árán összeegyeztethető, 12 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem lehet mind a kettő szerepnek eleget tenni. A válaszok megoszlása erős összefüggést mutat a lakóhellyel. A fővárosiak és a megyeszékhelyen élők közt vannak legtöbben, akik szerint kisebb áldozat árán is lehetséges egyszerre családanyaként és dolgozó emberként is helytállni - arányuk 40, illetve 38 százalék.

A nem megyeszékhely rangú városok és a községek lakói szinte azonos mértékben gondolják úgy, hogy nagy áldozatot kell hozni vagy a karrier, vagy az anyaság területén, előbbiek 55, utóbbiak 54 százaléka van ezen a véleményen. A megyeszékhelyen lakók közt válaszolták legtöbben, hogy egyáltalán nem lehet összeegyeztetni a nők családanyai szerepét és karrierjét, 17 százalékuk választotta ezt a lehetőséget.

Olvasóink írták

 • 7. EPERKE 2008. november 21. 11:00
  „Én 3 hónapja kezdtem újra dolgozni,2 és fél év után a szolgáltatóiparban,vállalkozóként.Mit mondjak,nem könnyű!Hatalmas karrirre már én sem vágyódom,az megvolt a gyermekem születése előtt,csak szeretnék annyit dolgozni ebben a szép szakmában,amiből normálisan lehet élni.Nagyon szeretem a családomat,de a munkámat is,remélem,ez nem bűn!”
 • 6. Horton 2008. november 21. 09:33
  „Kedves " amata " !

  Minden tiszteletem az öné, és kívánom, hogy legyen gondtalan, egészségben, boldogságban, szeretben gazdag nyugdíjas évei......
  Ön, egy nagyon kedves idős hölgy lehet, a mondataiból kiindulva......biztos, hogy nagyon büszke önre a családja is.”
 • 5. amata 2008. november 21. 09:00
  „Kedves Horton!
  Így a hegyről lefelé menet csak egy-két mondatban próbálta összedni egy idős asszony a megtapasztaltakat.”
 • 4. Horton 2008. november 21. 08:35
  „Kedves " amata " .

  Nagyon szépen megfogalmaztad az anyaság és a karrier lényegét.
  Osztom a véleményed!”
 • 3. AN 2008. november 21. 08:33
  „#2, igazad van! Mi az, hogy "karrierépítés"?
  Én a gyes után nem a szakmámba mentem vissza dolgozni, hanem adm.-nak álltam, hogy meg tudjam oldani a gyerekek nevelését és a munkát is. A legkisebb elmúlt 5 éves, mikor sikerült visszakapaszkodni, de aztán már ment a dolog.
  Igaz, sok kismamával ellentétben, én nem "munkahelyet" akartam, hanem DOLGOZNI. Ami meg is hozta az eredményt. Nem mondom, hogy valami őrületes vezetői magasságokba emelkedtem, de ott, ahol vagyok jól érzem magam, bár 1-2 fokkal feljebb is tudnék teljesíteni, de ettől még nem dőlök a kardomba.”
 • 2. amata 2008. november 21. 08:25
  „Karrier és anyaság?
  Minden életkornak megvan a maga feladata és szépsége. Ha a nők fatalon a karrierépítést tartják fontosnak, ám tegyék. Ha a gyermekvállalás mellett döntenek az még üdvösebb feladat. A két feladatot egyszerre teljessíteni valóban nagyon nehéz. Én nem karriert építettem, mindössze szerettem volna biztonságban nevelni a három gyerekemet, ezért dolgoztam . Egyébként felsőfokú végzettségem van. Ahogy nőttek a gyerekeim, úgy vált kicsit szabadabbá az életem. Egyre több szakirodalmat tudtam olvasni.
  Nem vártam az élettől Nobel-díjat, életművemnek tekintem a majd 40 év szolgálatomat és a három gyerek fölnevelését.
  Azt gondolom, hogy csak a megfelelő családi háttérrel és anyagiakkal rendelkező nők tudják mindkét feladatukat jól teljessíteni.
  Természetesen minden más véleményt is tiszteletben tartok.”
 • 1. benq 2008. november 21. 07:49
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkiismeretfurdalásból tűrik a roma koldusokat Norvégiában

Roma koldusok növekvő száma okoz gondot Norvégiában. A skandináv ország éveken át fogadta Európa… Tovább olvasom