Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem mindegy, mivel versenyzel

Edvin Marton hegedűművészt legendák lengik körbe. Vele készült interjúnkat itt olvashatják.

Edvin Marton: Ami az én előnyöm, az a lazaság. Én mai ember vagyok, azt is mondhatnám, sokkal poposabb. Úgy érzem, ha gitároznék, akkor is ugyanezt csinálnám, ugyanezt a mai pulzust vinném be.
Edvin Marton, a hegedűk fiatal és sármos zsonglőre idén már kétszer felejtette otthon a hegedűjét koncert előtt. Azt mondja, annyi mindenre kell koncentrálnia, hogy végül be kellett egy hangszert tennie a kocsiba is, nehogy még egyszer előforduljon ez vele.

Edvin Martont legendák lengik körbe. Hogy van egy Stradivarija, hogy egy másik, szintén több millió dollárt érő hegedűt kapott a magyar államtól megőrzésre, és hogy imádja a nőket. Vagy hogy őt imádják a nők. De menjünk sorban.

– A Stradivari egy svájci banki hegedű, a másik egy Testorell, ami szintén nagyon értékes. Néha összekeverik a kettőt. Az utóbbi a magyar állam tulajdona.

– Hogy kap valaki egy intézménytől haláláig használatra egy hangszert? Kopogtat?

– Ötven éve nem nyert senki világversenyt Magyarországon. Igen, bementem a minisztériumba, mentem jobbra-balra. Sok mindent kihajtottam magamnak. Egyébként van három „fapados" hangszerem is.

– De ezek nem ugyanúgy szólnak, igaz?

– Nézze, nagyon rutinos vagyok, minden hegedűn tudok játszani, amit adnak. Ön is elvezet minden kocsit, mégsem mindegy, hogy Ladával vagy Ferrarival indul egy versenyen. Én is nyilvánvalóan érzem a különbséget. Ha nagyobb fellépésről van szó, odafigyelek, mit viszek magammal, hiszen a siker nem mindig a tehetségről szól. A zenei versenyekre is megérkezik mondjuk háromszáz versenyző. Száz közülük első lehet, csak a zsűritől függ, ki tetszett jobban. Emellett emberfüggő, kiből lesz sztár, és kiből, hogy úgy mondjam, saját maga. Én négy nyelven beszélek – szerintem ez is fontos. De kell még az egyéniség, a kommunikáció, hogy milyen emberekkel találkozol, milyen szerencséd van.

– Győrbe is szépségversenyre érkezik. Azt mondja tehát, a szépség megítélésében sincs semmi objektív?

– Előfordulhat, hogy aki megnyeri a szépségversenyt, sosem lesz modell. Aki meg kiesik az első fordulóból, topmodell lesz. Ha ez a szakmája, vagy ez lesz, akkor természetesen szépnek kell lennie. De több ezer szép nő van.

– A zenével is ilyen kritikus? Mit szeret hallgatni?

– A klasszikus zenével úgy vagyok, hogy minden zeneszerzőnek van jó darabja, de korszakaim vannak. Sokáig Bach volt a kedvencem – ő hihetetlen nagy ember volt. Aki meghallgatja a műveit, maga is rájöhet, hogy egy zseni. Utána pedig Mozartot szerettem. A maiak közül Stinget és Shakirát, illetve azokat tudom értékelni, akik saját maguk szülik a zenéjüket. Aki nem csak előadja. A Las Ketchup és Seal is egyaránt keresett milliókat, pedig előbbiek csak egyetemista csajok. Mit van mit tenni: az MTV-n nem kérnek diplomát. Sokan foglalkoznak a zenével – csak sokuknak nincs ideje elmélyedni benne.

– Említette Sealt. Most, hogy ott volt az esküvőjén, jobban odafigyel a zenéjére?

– Igyekszem mindenkire odafigyelni, hiszen vannak nálam jobb zenészek.

– Nem fogalmazna a kedvemért úgy, hogy inkább mások?

– Szakmai szempontból én tudnék mondani egypár embert, aki jobban hegedül: valamilyen számban jobb, esetleg gyorsabb. Bár az már nem biztos, hogy jobb zenét is tudnak írni. Ami az én előnyöm, az a lazaság. Én mai ember vagyok, azt is mondhatnám, sokkal poposabb. Úgy érzem, ha gitároznék, akkor is ugyanezt csinálnám, ugyanezt a mai pulzust vinném be.

– Szeretett volna bármikor is hangszert váltani?

– Nem. Élsportolók se váltanak sportágat menet közben. Maximum a rossz hegedűsökből lesznek brácsások. Rengeteg brácsásvicc született emiatt, szegényeket mindig szidják.

– Szóval akkor a szülei tudatos döntése volt, hogy ön is hegedülni fog. Ők is hegedűművészek voltak, de Czeizel Endre egyszer azt mondta, a zenei „kicsúcsosodó" tehetség, tehát feltételezem, volt még zenész a családjában.

– Igen, a nagymamám nagybőgőzött, a nagypapám klarinétozott…

– Sosem küzdött a hegedülés ellen?

– Minden gyerek küzd. Abnormális, ha egy ötéves gyereknek két órát kell gyakorolnia és csak utána mehet focizni. Ráadásul én kilencéves koromban elkerültem otthonról egy olyan kollégiumba, ahol 16 gyerekkel laktam egy szobában. Elég nagy nyomás volt.

– Nem haragudott a szüleire emiatt?

– Sosem. Ez volt az egyetlen út, hogy megnyerhessem a világversenyt, hogy megtanulhassam a zenét. Hogy olyan legyen, ahogyan csak az enyém.

Hölgyeim és uraim! Edvin Martont hallhatják...

– Június 11-én Győrben a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, 19 órai kezdettel a Szépség Határok Nélkül döntőjén
– Június 24-én a margitszigeti Copacabanában ad először klasszikus koncertet, úgy, hogy a háttérben Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok tart légi bemutatót 20 órától.

– Július 20-án Budapesten a bazilika előtt a Magyar Virtuózokkal játszik többek között Paganinit és Vivaldit. A koncert címe: Vonópárbaj – Szenthelyi Miklós és Edvin Marton. Belépő: 3500 Ft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a Backstreet Boys

Az ismét összeállt fiúcsapat európai turnéján elütötte egyik rajongóját a düsseldorfi reptéren. Tovább olvasom