Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem mondott le a fehérvári MSZP-s alpolgármester

Kizárta a székesfehérvári önkormányzat MSZP-frakciója Pénzes Mihály alpolgármestert. A párt fehérvári szervezetének elnöksége és a frakció úgy döntött, hogy nem kíván alpolgármestert adni, Pénzes Mihály azonban nem mondott le, hanem felfüggesztette MSZP-tagságát. Az MSZP a közgyűlési bizottsági helyeket betöltötte.
Az alpolgármester a párt révén kapta megbízatását, így elvárják, hogy eleget tegyen a frakció és a párt kérésének. Az alpolgármesterrel a hét végén még egyeztetnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Rockenbauer Lajos frakcióvezető.

Az alpolgármestert nem lehet elérni. Úgy tudni, kórházban kezelik, hétvégére azonban hazaengedik.

A székesfehérvári közgyűlésben az MSZP kisebbségben van. Az SZDSZ-el kötött koalíciót pedig felbontotta, mivel a liberálisok nem fogadták el a polgármester által beterjesztett költségvetést. A párt teljes mértékben támogatja továbbra is a polgármestert, aki nem tagja az MSZP-nek, de a párt támogatásával indult a választásokon.

A párt vezetése úgy döntött: mégis betöltik a közgyűlési bizottsági helyeket. Korábban nem delegáltak tagokat, mert sérelmezték, hogy nem kapták meg a választási eredmények alapján őket megillető számú helyeket.

Hogy a városnak legyen időben költségvetése, annak feltételéül a székesfehérvári közgyűlésben többségben lévő Fidesz azt szabta, hogy ő adhassa az alpolgármestereket. Az alpolgármestereket azonban törvény szerint a ciklus végéig nem lehet visszahívni. Bár mind a szocialista, mind a liberális alpolgármester azt közölte korábban, hogy hajlandó lemondani, végül mégsem mondtak le, mondván, a polgármester nem jelölte meg utódaikat.

A költségvetést végül elfogadták, ám a Fidesz kijelentette, hogy ellenzékben marad. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a közgyűlés mindhárom pártja ellenzéknek mondja magát. A harmadik alpolgármester MDF-tag, aki társadalmi megbízatásban végzi munkáját. Helyette a polgári frakció nem kívánt új alpolgármestert jelölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP a következő napokban tesz javaslatot

Az MSZP nem érti az SZDSZ döntését, de sajnálattal ugyan, de tudomásul veszi - mondta Bárándy… Tovább olvasom