Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem ördöngösség EU-pénzekhez jutni

Sokszor nem hiszik el vállalatvezetők, hogy az uniótól lehet pénzt nyerni. Pedig lehet, a NOS Szeged Kft. gondozta vállalkozói pályázatok kétharmada-háromnegyede sikert ér el. A siker több tíz-, vagy százmillió forint vissza nem térítendő, uniós támogatás. Legnagyobb nyerési esélyük az innovatív – új eredményeket alkalmazó –, s a munkahelyteremtést elősegítő pályázatoknak van.
Környezetvédelmi beruházásként napkollektorok építésére is lehet pénzt nyerni Képünk illusztráció
A legtöbb uniós pályázat – az önerőt a kormány biztosítja –, melyre vállalkozások pályáznak, vissza nem térítendő támogatás. Fontos, hogy a vállalkozó tudja, mire akar pályázni, és hogy az adott témakörrel kapcsolatban létezzék is kiírt pályázat.

– Talán meglepő, de vannak, akik határozott elképzelés nélkül jönnek ide, kérdezve, mire van kiírás, mert akkor ő azon a területen pályázik, bármi legyen is az. Az ilyen pályázóknak a legnehezebb segíteni – mondja Kapás Ferenc, a pályázatkészítéssel foglalkozó NOS Szeged Kft. ügyvezetője. Sokkal könnyebb annak a helyzete, aki konkrét tervvel keresi meg a céget. Például ipari parkot létesítene a pályázati pénzből, mert van egy japán cég, ami az ő területét venné igénybe. Külső szemlélő számára elég esetlegesnek tűnik a nyerési lehetőség, de a hozzá fordulók kétharmadát-háromnegyedét nyertes pályázathoz tudja segíteni a NOS.

Persze, ezért magának a pályázónak is tennie kell. – Én mindig felhívom
A profil: pályázatkészítés

A NOS Szeged Kft. pályázatkészítéssel, megvalósíthatósági tanulmányok s más, többek között uniós pénzekhez való hozzáférést segítő dokumentumok készítésével foglalkozik tizenegy éve, nyereségesen. A cég segítségével eddig összesen több mint 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a pályázók. A NOS segítségét igénybe vevő vállalkozások között dél-alföldiek éppúgy vannak, mint dunántúliak. 
a vállalkozó figyelmét: „Tessék felkészülni arra, hogy mindazt, ami egy pályázattal együtt jár, a sok-sok utánjárást, papírmunkát, kicsit utálni tetszik majd. De cserébe jó eséllyel sok tízmilliót, esetleg százmilliót tetszik majd kapni." Így már elviselhető a dolog – hívja föl a figyelmet az ügyvezető.

Alapvető feltételeknek természetesen teljesülniük kell a sikeres pályázathoz. Léteznek pályázati kiírások, melyek például kimondják: csak nyereséges cég indulhat. Ha az utóbbi két vagy három év valamelyikében veszteséges volt a cég, az kizáró ok. Az is előfordul: csak kedvezményezett térségben bejegyzett vállalkozás pályázhat, így például egy szegedi cég nem, egy makói viszont igen.

Mi az, ami „kiemeli" a pályamunkát a sok jó pályázat közül? Ha rendkívül korszerű gépet akar beszerezni a vállalkozó, azaz pályázata innovatív jellegű. Az is növeli a siker esélyét, ha a tervbe vett fejlesztés jelentős munkahelyteremtéssel jár; ha növeli az esélyegyenlőség lehetőségeit, tehát például roma munkavállalókat foglalkoztat majd; ha az adott területen rendkívül fontos lakossági igénynek tesz eleget. Szintén esélyfokozó, ha a pályázó korábban már többször nyert.

Mennyibe kerül?

Addig nem kér pénzt a NOS, amíg meg nem találja a friss, élő, valódi eredménnyel kecsegtető pályázati kiírást a hozzá forduló számára. Az is előfordul: miután ez megvan, a vállalkozó úgy dönt, hogy ő maga készíti el a pályázatot – ilyenkor a NOS mintegy ingyen dolgozott. De a legtöbben kérik a pályázatkészítést is. Az alapdíjról az ügyvezető annyit mond: egy komoly vállalkozás számára nem igazán nagy összeg; ezt, nyertes pályázat esetén, szakértői díj is kiegészíti. A NOS arról is gondoskodik: a nyertes megfelelően el tudjon számolni a pályázaton nyert pénzzel.  
Milyen jellegű vállalkozások fordulnak a NOS Kft.-hez? Például mezőgazdaságiak, melyeket gépbeszerzéshez segített hozzá; környezetvédelmiek, amelyeknek például napkollektorok, napcellák telepítésére sikerült pénzt nyerni. A legnagyobb, közeljövőbeni lehetőségek a tudomány területéhez kapcsolódnak, többek közt a biopolisszal együttműködő vállalkozások számára. Az egészségipar, a környezetipar és az agro-bio innováció területén soha nem látott mennyiségű, vissza nem térítendő támogatásra lesz esélyük cégeknek nemsokára. Kivált, ha olyan, új eredményeket alkalmazó tevékenységet vállalnak föl, melyek GDP-növekedést, illetve munkahelyteremtést eredményeznek. Elterjedt tévhit: e terület csak önkormányzatok és kutatóintézetek biznisze – nem, legalább ugyanennyire az innováció iránt érdeklődő vállalkozásoké is. Az is babona, hogy csak szegedi cégekre vonatkozik a biopoliszos lehetőség, ennek épp az ellenkezője igaz: Szegednek kötelessége elérni a pályázatok kapcsán, hogy „húzza" maga után a régiót, Bajától Békéscsabáig. Közeli példa: Szentesen nagyon komoly, innovatív vállalkozások dolgoznak a – ma különösen aktuális – élelmiszerbiztonság-technikával összefüggő területen. Ha van vállalkozói akarat a biopoliszos együttműködésre, nagyon jelentős közös források teremthetők elő számukra.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom