Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem örülnek a lomisoknak

A burgenlandi hulladékkezelő vállalat felhívást intézett a tartomány lakosságához, hogy ne adják oda az újrahasznosítható hulladékot a magyaroknak. A lomisok érthetően nem örülnek a barátságtalan lépésnek.
A tavasz közeledtével egyre több lomis kel útra, hogy a szomszédos Ausztriában gyűjtsön össze olyan régi, kidobásra szánt használati tárgyakat, amiket idehaza pénzzé tehet. Uniós tagságunk óta már a fémhulladékot is át lehet hozni a határon, így egyre jobban virágzik a biznisz. A tavaszi lomtalanítási akció beindultával sorra keresik fel a településeket és becsöngetnek a háztartásokba, hogy nincs-e kidobásra szánt holmi.
– Az utóbbi időben egyre nehezebb dolgunk van. A határ közelében már nem látnak szívesen, és egyre messzebb kell menünk – mondta el az iváni Vass Tibor. – Van úgy, hogy egy nap több száz kilométert kell megtenni és akkor sem biztos, hogy találunk jó cuccokat. Elmúltak már azok az idők, amikor egyszerűen ment a lomizás. A rendőrök vadásznak ránk, és sokszor több száz eurós bírságot szabnak ki jelentéktelen dolgokért, csak hogy elriasszanak bennünket.
– Ausztriában egyre nehezebb jól értékesíthető hulladékot összeszedni, főként a konkurencia miatt. Nem csak magyarok járnak ki lomizni, mennek a szlovákok meg a csehek is – mondja egy másik férfi, aki szintén rendszeresen átjár nyugati szomszédunkhoz. – Én csak hulladék vasat gyűjtök, mert ez értékesíthető a legkönnyebben, de van, aki mindent elhoz, ami használható. Sokszor azt is, ami nem és ebből vannak a problémák, mert megpróbálják a szemetet hátrahagyni és a hatóságok ezt nem nézik jó szemmel.
– A nagyobb településeken szinte esélytelen értékes holmit találni. Sok lakóközösség maga gyűjti össze a leadható hulladékot és az érte kapott pénzből építik meg a járdát és aszfaltozzák le az utat. A falvakban és a parasztgazdaságokban viszont sok értékes dolgot lehet találni.
A burgenlandi hulladékkezelő vállalat nemrégiben felhívást intézett a tartomány lakosságához, hogy ne adják oda az újrahasznosítható hulladékot a magyar lomisoknak, mert a színesfém és a vas az osztrák gazdaság számára is érték.
– Nem örülünk a magyar lomisoknak, mert a számukra nem használható hulladékot a településhatáron kívül egyszerűen szétszórják – mondta el dr. Ernst Leitner, a burgenlandi hulladékkezelő vállalat vezetője. Emellett sok újrahasznosítható hulladékot is elvisznek, ami érték. Ráadásul olyan szemét is a határ túloldalára kerül, amely speciális kezelést igényelne, mert anélkül szennyezi a környezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői fogadóóra

Boros László, az MSZP önkormányzati frakciójának képviselője pénteken 15 és 16 óra között fogadóórát… Tovább olvasom